Dėl performanso, skirto tik moterims, muziejų vyras padavė į teismą Meno maršrutai: kryptis – užsienis

Hobartas. Tasmanijoje MONA (Senojo ir naujojo meno muziejus) pateko į prieštaringą padėtį. Muziejus neseniai pasiūlė savitą performansą, skirtą tik moterims. „Pavakariai dviem. Ponių laundžas“ – taip pavadinta paroda, į kurią įleidžiamos tik moterys. Tiesa, bilietas moterų porai kainuoja apie 300 eurų. Sumanymas kilo menininkei ir kuratorei K.Kaechelei, kurią įkvėpė jos prosenelė – skandalingoji visuomenės veikėja, kuri savo Beverli Hilso ir Bazelio apartamentuose rengdavo tik moterims skirtus vakarėlius. Juose liedavosi kelių šimtų metų senumo vynas ir retkarčiais apsilankydavo pats P.Picasso. Į „Ponių laundžą“ neįleistas Naujojo Pietų Velso gyventojas J.Lau muziejų padavė į teismą dėl vyrų diskriminacijos.

Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 31, 2024, 3:17 PM

Leipcigas. Kovo 21–24 d. vykusios tarptautinės Leipcigo knygų mugės išvakarėse Vokietijoje pasirodė trys lietuvių rašytojų knygos. Leidykla KLAK išleido L.Simutytės apsakymų rinkinį „Stadtfest“, kurį į vokiečių kalbą išvertė M.Roduneris. Lietuviškai „Miesto šventę“ išleido „Kauko laiptai“. Ta pati leidykla išleido ir I.Toleikytės eilėraščių rinkinį „Roter glatter Raum“ (liet. „Raudonas slidus rūmas“), kurį į vokiečių kalbą išvertė V.Saunoriūtė-Muschick. Leidykla „Mitteldeutscher Verlag“ vokiečių skaitytojams pateikė R.Kmitos romaną „Remyga“, kurį išvertė M.Roduneris. R.Kmita ir M.Roduneris vokiškai išleistą knygą kovo 21 d. pristatė Berlyne, o kovo 22–24 d. – Leipcigo knygų mugėje.

Kembridžas. „Mirtis pagal knygą: XX a. britų kriminalinė literatūra“ – taip pavadinta paroda iki rugpjūčio 24 d. veiks Kembridžo universiteto bibliotekoje. Lankytojus į ją labiausiai vilioja galimybė pamatyti detektyvų meistrės A.Christie 1937 m. spausdinimo mašinėlę „Remington“ („Scanpix“/ AFP nuotr.), diktofoną ir paskutinio romano apie Erkiulį Puaro rankraštį, kuris anuomet buvo taip įslaptintas, kad tris dešimtmečius saugotas banke ir paskelbtas tik 1975 m., likus metams iki A.Christie mirties. Mat šiame romane nemirtingasis belgų detektyvas miršta. Parodoje taip pat eksponuojama beveik 100 garsiausių, įtakingiausių ir perkamiausių detektyvų, tarp kurių – A.Conano Doyle’io, Ch.Felixo ir W.Collinso kūrinių pirmieji leidimai.

Zalcburgas. W.A.Mozarto mieste vyksta Velykų festivalis. Kovo 22 d. jį įspūdingai pradėjo garsios vokiečių choreografės S.Waltz režisuotos J.S.Bacho „Pasijos pagal Joną“ (nuotr.). Šiuo spektakliu minimas kūrinio 300 metų jubiliejus. Jo premjerą sumanė prancūzai – Dižono opera ir Eliziejaus Laukų teatras. Spektaklio meno vadovui ir dirigentui L.G.Alarconui asistuoja Vilniuje reziduojančio ansamblio „Canto Fiorito“ vadovas R.Calveyra, trupėje su senosios muzikos ansambliu „Cappella Mediterranea“, Namiūro kameriniu ir Dižono operos chorais dainuoja ir šoka vilnietė R.Dubinskaitė. Šį šeštadienį ir sekmadienį premjera bus rodoma Dižono operoje, balandžio 5 ir 6 d. – Eliziejaus Laukų teatre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024