Gatvės menų festivalis SPOT: žaidimas su miestu ir mieste

Menų spaustuvė jau septintus metus kviečia susipažinti bei patirti gatvės menus, rengdama tarptautinį šiuolaikinių gatvės menų festivalį SPOT. Šiais metais, SPOT viešose Vilniaus erdvėse karaliaus liepos 11–14 dienomis! 

Praėjusių metų SPOT festivalio akimirka.<br>D.Putino nuotr.
Praėjusių metų SPOT festivalio akimirka.<br>D.Putino nuotr.
Praėjusių metų SPOT festivalio akimirka.<br>M.Repečkos nuotr.
Praėjusių metų SPOT festivalio akimirka.<br>M.Repečkos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Pranešimas spaudai

May 22, 2024, 12:21 PM

Šis festivalis neretai įvairias Vilniaus erdves paverčia savotiška žaidimų aikštele. „Atrasti pamirštus kampelius, prisiminti vaikystės žaidimus, užklysti į studijų metais lankytus kiemus, pažvelgti į miestą kaip didelę žaidimų lentą – kur netikėtai praskrenda gandras, krypčioja antys, dygsta nauji namai, atsiranda nauji skverai – žmonės juda mieste ir nesustoja, o kiti mėgaujasi laisvomis akimirkomis. Vilnius yra nuostabus, čia pilna jaukių vietų, draugų ar tiesiog nepažįstamų žmonių, kurie pripūs nuleistą dviračio padangą, ar tiesiog padeklamuos eilėraštį Pilies gatvėje.

Šiemet kuriant festivalio programą ir dėliojant jos konceptą, man didelę įtaką padarė J. Gehlo knyga „Miestai žmonėms“ (leidykla „Lapas“), apie tai koks turėtų būti humaniškas miestas ir koks gyvenimas vyksta tarp pastatų sienų. Pradėjus analizuoti šią temą prisiminiau magiškus užrašus, kuriuos skaitydavau tiesiog ant šaligatvio: „Maži mėnulio ežerai / Nepaskandins tavęs tikrai“. Toks paprastas žaidimas mieste, o tiek teigiamų emocijų sukurdavo“,– pasakoja SPOT programos sudarytoja Judita Strumilaitė. 

Būtent žaidimą mieste šiais metais perteikia ir festivalio vizualioji komunikacija, kurioje vaizduojami įvairūs Vilniaus objektai, įamžinti architekto, fotografo Dainiaus Putino bei žaidimo elementais praturtinti dizainerės Faustos Miežytės. 

Šių metų festivalio programos akcentai – žaidimas su miestu ir mieste, galvojant apie jaukiausias ir neatrastas Vilniaus vietas. „Galbūt menininkai, kuriantys ir žaidžiantys su miestu ir yra humaniškiausi miesto planuotojai?“,– klausia festivalio organizatoriai. Šių metų SPOT festivalio programoje, liepos 11–14 dienomis, vilniečiai bei miesto svečiai bus kviečiami į interaktyvius performansus, šiuolaikinio cirko spektaklius, taip pat bus galima pamatyti, išgirsti, paliesti ir prisijungti prie čia ir dabar kuriamo gatvės spektaklio, išvysti šokio pasirodymus bei atrasti netikėtas skulptūras, dar labiau netikėtose vietose. Juk kartais tiesiog užtenka pakelti akis! 

„Mes nuolat ieškome naujų vietų, naujų kampų, taip kaip ir žaidimuose – turint taisykles ieškome kūrybiškų sprendimų. Festivalis SPOT labai dažnai vyksta tose Vilniaus erdvėse, kuriose meno nėra, arba mes nepratę jo tose erdvėse matyti. Vilnius pilnas kertelių, kurios gali tapti scena! Tereikia tapti dėmesingesniais, kad pamatytume nuostabius miesto inkliuzus“, – dalinasi Judita Strumilaitė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.