Vilniaus miesto savivaldybė skirs 300 tūkst. eurų koncertų salei Dnipro miesto teatre įrengti

Tarptautinei bendruomenei siekiant atkreipti dėmesį į Rusijos agresiją patiriančios Ukrainos kultūros objektų atstatymo poreikį, Vilniaus miesto savivaldybė įsipareigojo iš sostinės Ukrainos paramos fondo skirti 300 tūkst. eurų Dnipro miesto Taraso Ševčenkos teatro atstatymui.

V. Benkunskas<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
V. Benkunskas<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Smirnovaitė, ELTA

2024-06-07 14:59

„Norime atkreipti dėmesį į kultūros paveldo apsaugos sritį, todėl iš pagalbos Ukrainai fondo (...) esame pasiruošę skirti 300 tūkst. eurų mūsų miesto partnerio Dnipro Taraso Ševčenkos teatro rekonstrukcijai, įrengiant ten 500 vietų koncertų salę“, – penktadienį Rotušėje vykusios spaudos konferencijos metu teigė sostinės vadovas Valdas Benkunskas.

Tuo metu Kultūros ministras Simonas Kairys pažymi, kad Ukrainos kultūros sektoriui reikalinga įvairiapusė parama, apimanti ir specialistų rengimą bei jų kompetencijų tobulinimą. Todėl būtent šiam tikslui Lietuva Ukrainai skirs kelis šimtus tūkstančių eurų, pranešė S. Kairys.

„Esame skaičiavę, kad būtent restauratorių stažuočių, kompetencijų kėlimo programa mums turėtų kainuoti apie 200 tūkst. eurų, Užsienio reikalų ministerija tam yra numačiusi skirti 20 tūkst. eurų“, – žurnalistams sakė S. Kairys, tačiau nenurodė, kuriam laikotarpiui ši suma būtų paskirstyta.

Visgi, kaip pabrėžė ministras, tai nėra pagrindiniai šalių įsipareigojimai Ukrainai. Tuo metu pagrindinis konferencijos tikslas – atkreipti jau kitą savaitę Berlyne vyksiančio Ukrainos atstatymo forumo dėmesį į šalies kultūros sektoriaus poreikius.

„Bet šiandien mūsų pagrindinis tikslas yra Berlynas, sisteminis Ukrainos atstatymas, įtraukiant kultūrą kaip atskirą dėmenį šiame procese. (...) Dabar turime daug pavienių iniciatyvų, o noras yra turėti vieningą, sisteminį procesą“, – teigė S. Kairys.

Pasak Ukrainos atstovų, kai kuriuos restauracijos procesus jau galima būtų pradėti šiuo metu, tačiau tam kai kuriais atvejais trūksta tiek finansinių, tiek žmogiškųjų išteklių.

„Šiandien mums svarbiausi iššūkiai – pasiruošimas restauracijos darbams pokario laikotarpiu. Tam reikia ne tik lėšų ir technologijų, tam reikia žmonių. (...) Iki plataus masto invazijos restauratorių paruošimu pas mus užsiėmė apie 80 įstaigų, šiandien – virš 30. Yra studentai, abiturientai, bet nėra kam jų mokyti. Mums reikia ekspertų, pedagogų, restauracijos ekspertų, kurie galėtų dalintis savo žiniomis“, – spaudos konferencijoje teigė laikinai Ukrainos kultūros ir informacinės politikos ministro pareigas einantis Rostyslav Karandieiev.

Penktadienį Vilniuje vyksta tarptautinė konferencija „Ukrainos kultūros sektoriaus atkūrimo link“, kurios tikslas – pristatyti Rusijos karo Ukrainoje padarytą žalą kultūros sektoriui, išryškinti svarbiausius poreikius bei pristatyti tarptautinės bendruomenės įsipareigojimus, skirtus Ukrainos kultūros atstatymui.

Konferencijoje dalyvauja daugiau nei 200 dalyvių iš įvairių pasaulio šalių, remiančių karo alinamą Ukrainą. Skelbiama, kad renginio svečiai atvyko ne tik iš pačios Ukrainos, kitų Europos šalių, bet ir Japonijos, Jungtinės Karalystės, Jungtinių Amerikos Valstijų, Kanados.

Vilniaus konferencijos rezultatai bus pristatyti Ukrainos atstatymo konferencijoje Berlyne, birželio 11–12 d., siekiant suformuluoti kryptingą Ukrainos kultūros sektoriaus atstatymo sistemą.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.