„Keistuoliai“ 25-metį mini didžiausiose šalies arenose

Gimtadienis, kurio neatšvęsti būtų nuodėmė, – nusprendė Keistuolių teatro aktoriai. Kovo1-ąją teatro veiklos 25-metį jie pradeda minėti su dideliu trenksmu – jubiliejinės gastrolės per didžiausias Lietuvos arenas prasideda nuo Kėdainių.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Feb 28, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:58 PM

Kai Keistuolių teatras kūrė „Geltonų Plytų kelią“, „Paskutinius Brėmeno muzikantus“, „Vogtas dainas“ ar kitus populiariausius savo darbus, nebuvo nei „Žalgirio“, nei „Siemens“, nei visų kitų arenų, į kurias per mėnesį užsuks aktoriai.

Tačiau šiuos spektaklius ir filmus galima prilyginti moderniam folklorui. Nuo šio savaitgalio geriausios „keistuolių“ sukurtos akimirkos bus prisimintos ir pakartotos specialiuose jubiliejaus koncertuose.

„Daug kas iš pradžių buvo kitaip, bet nesakau, kad geriau ar blogiau. Pasiilgti praeities, jausti ilgesį – normali senstančio žmogaus būsena. Juk tais laikais buvome naivesni, mažiau sugadinti. Kartais labai malonu pamatyti senus mūsų įrašus.

Bet dar maloniau, kad su „keistuolių“ spektakliais užaugę žmonės į teatrą jau atsiveda savo vaikus“, – kalbėjo nuo pat pradžių su teatru žengiantis 49 metų aktorius Andrius Kaniava.

Netikėjo, kad tiek išsilaikys

Pirmasis nepriklausomas teatras Lietuvoje iki šių dienų yra pastatęs daugiau nei 50 spektaklių, 5 filmus vaikams ir 3 suaugusiesiems, įrašęs 10 muzikos albumų.

Tai teatras, nuo pat pradžių užsibrėžęs tikslą įžvelgti stebuklą paprastuose dalykuose. Jis laužė standartus, ieškojo ir surado savitą bendravimo su žiūrovais formą, jį itin pamėgo vaikai. Daugelis iki šiol prisimena, o mažųjų žiūrovų karta atranda Geltonų Plytų kelią ar nepailstančią miegalę Varną Albertiną.

„Jei paklaustum, ar prieš 25 metus būčiau patikėjęs, kad 2014-aisiais „keistuoliai“ vis dar bus, atsakyčiau, kad ne. Aš pats buvau skeptikas. Todėl dabar esu džiugiai nusivylęs.

Nebuvau iš tų, kurie tikėjo, kad Keistuolių teatras bus ilgalaikis. Nemaniau, kad būsime reikalingi. Bet Aidas Giniotis tikėjo. Be to, mes niekada nedarėme to, kas mums nepatinka. Tai irgi padėjo tiek metų išsilaikyti“, – svarstė A.Kaniava.

Užaugo nauja karta

Užvakar kažkas A.Kaniavai pasakė, kad 25-mečio pasirodymų turnė bus vilkima 300 kostiumų.

„Tada pradėjau suprasti, kas čia bus. Man net pasidarė baugu. Viena, kai matai tuos rūbus išmėtytus, kita, kai tau pasako, kad jų bus tiek. Supratau, koks didelis čia bus projektas. Kitas geras skaičius – koncertuose dalyvaus keturiasdešimt aktorių. Man pačiam norisi pasakyti: „Oho!“

Kartu su mumis – jaunesni aktoriai. Ar mes jiems seniai kaip „The Rolling Stones“? Turbūt, bet nepasipūtę „The Rolling Stones“, tokie, kurie gyvena tame pačiame kieme“, – juokėsi Andrius.

Senoji ir jaunoji „keistuolių“ kartos penkiuose miestuose sukurs dviejų dalių spektaklį – scenoje bus A.Giniotis, A.Kaniava, Ilona Balsytė, Darius Auželis, Dalius Skamarakas, Vaidotas Žitkus, Aurimas Meliešius, Vytautas Rašimas, Irmantas Bačelis, Aldona Vilutytė, Benita Vasauskaitė ir daugelis kitų.

Pamiršo šokio judesius

Prieš penkerius metus „keistuoliai“ jau keliavo per arenas, bet A.Kaniava skuba pabrėžti, kad tai buvo visai kas kita.

„Tada rengėme muzikinį koncertą su dainomis iš spektaklių ir filmų. Šį kartą tai bus labiau spektaklis, nors muzikos, žinoma, irgi bus. Manau, bus smagu prisiminti ir mums, ir publikai, ypač tuos spektaklius, kurie jau baigė sceninį gyvenimą.

Pavyko sukurti ilgą santrauką visko, ką geriausia esame sukūrę. Yra tokių etiudų, kuriuos tiesiog privalome įtraukti, kitaip publika nesuprastų. Be ištraukų iš „Paskutinių Brėmeno muzikantų“, „Geltonų Plytų kelio“, „Smaragdo miesto burtininko“ ar „Jono Kareivio“, nuo kurio teatras įgijo naują kvėpavimą, neįmanoma apsieiti.

Kai ką tenka mokytis iš naujo. Pavyzdžiui, vieną spektaklį dešimt metų baigdavome tokiu šokiu, kuris publikai labai patikdavo. Kai dabar susėdome, nė vienas negalėjome prisiminti, kaip jį šokome. Ačiū Dievui, išliko įrašai“, – šyptelėjo A.Kaniava.

Pasirodymams Kėdainiuose, Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje ir Šiauliuose kuriama speciali scenografija ir vaizdo projekcijos.

Teatras, kuriantis žmonėms

Keistuolių teatras visada sugebėdavo nuo scenos byloti daugumai žiūrovų suprantama kalba, ir tuo aktoriai didžiuojasi.

Net kai išgirsta provokuojamą klausimą, kas jie: teatro „popsininkai“ ar „popso“ teatralai? Juk Lietuvoje nerasite kito teatro, kuris savo gastroles galėtų surengti tūkstantinėse arenose.

„Nemanau, kad „popsas“ yra blogai. Be to, kas yra „popsas“? Mes – ne „Auksinės Radžio vestuvės“, kuriame kitokį produktą.

Jei kalbame apie tai, kad „keistuolių“ kūryba visada buvo orientuota į žmones, vaikus, jaunimą, tada taip, esame „popsininkai“.

Bet aš nematau nieko bloga. Niekada nenorėjau lįsti į tą onanizmą, kai menas kuriamas vien tik sau. Tai man nepriimtina“, – kalbėjo A.Kaniava.

Keistuolių teatro 25-mečio koncertai. Kovo 1 d. 18 val. Kėdainių arena.

Kovo 8 d. 18 val. Klaipėda, „Švyturio“ arena.

Kovo 15 d. 18 val. Kaunas, „Žalgirio“ arena.

Kovo 22 d. 18 val. Vilnius, „Siemens“ arena.

Balandžio 4 d. 18 val. Šiaulių arena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.