Birštono džiazo festivalis stumiamas iš kultūros žemėlapio

1980-aisiais pradėta rengti seniausia Lietuvos džiazo šventė Birštone išgyveno santvarkų, kelių valiutų, keliolikos kultūros ministrų kaitą, ne vieną sunkmetį, bet pastaraisiais metais jau antrą kartą atsiduria ties žlugimo riba, palikta be valstybės paramos.

Jokioje kitoje šalies džiazo scenoje nebūna tokios plačios lietuviško džiazo panoramos kaip Birštone.<br>V.Suslavičiaus nuotr.
Jokioje kitoje šalies džiazo scenoje nebūna tokios plačios lietuviško džiazo panoramos kaip Birštone.<br>V.Suslavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-18 13:45, atnaujinta 2018-02-15 08:04

2012 metais Kultūros rėmimo fondo parama šiam kas dvejus metus rengiamam festivaliui sudarė penkis procentus jo biudžeto – šventei buvo skirti vargani 10 tūkst. litų. Šiemet Lietuvos kultūros fondas apie lėšų skyrimą žada tik informuoti balandžio pradžioje, kai festivalis bus jau pasibaigęs.

Daugiau kaip tris dešimtmečius rengiamas paskutinį kovo savaitgalį džiazo festivalis „Birštonas“ paliktas kapstytis, kaip išmano. Pagrindinio šventės rėmėjo Birštono kurorto skiriamas biudžetas šiemet dėl grąžinamos paskolos ir tęstinių investicinių projektų sumažintas beveik penktadaliu.

Nepaisydamas sunkumų šis festivalis niekada nesumenkindavo savo užmojų. Jis peraugo vietos mastelį, tapo nacionaliniu reiškiniu. Tačiau juo skaudesnė jo rengėjams Lietuvos valdininkų panieka šiandien, kai lėšų kultūrai šalies biudžete yra.

Sovietmečiu Birštono festivalis buvo vadinamas laisvės oaze. Klausytojus į kurortą iš visos Lietuvos paskutinį kovo savaitgalį iki šiol traukia praeities sentimentai, saviškių sambūvio dvasia, pavasarėjanti gamta. Be šios šventės ir jaukios festivalio auros savo gyvenimo šiandien neįsivaizduoja ne tik birštoniečiai.

Jokioje kitoje šalies džiazo scenoje nebūna tokios plačios lietuviško džiazo panoramos. Šiemet jau 18-tą kartą į legendinį festivalį Birštone susirinks visų kartų improvizuotojai. Festivalio rengėjai nepajėgė atimti šios šventės iš muzikantų ir publikos, nors jiems tai reikš beveik nepakeliamą finansinę naštą.

Kaip kasmet, festivalio scenoje susitiks jaunystė ir patirtis. Į lietuviško džiazo paradą mažame kurorte įsilies ir džiazo meistrai iš dešimties šalių.

Tik Birštone didžiuliuose projektuose šėlsta festivalio senbuvis Vladimiras Čekasinas su savo studentais. Šiemet maestro vėl pateiks staigmeną – muzikinį spektaklį pagal poetės Juditos Vaičiūnaitės eiles.

Netikėta, kad idėjos užmoju su džiazo legenda pabandys varžytis kitas festivalio grandas – klavišininkas ir kompozitorius Dainius Pulauskas, sukūręs festivalio proga siuitą Kauno bigbendui ir savo vadovaujamai grupei. Dar niekada seniausi Lietuvos džiazo kolektyvai negrojo kartu.

Originalaus projekto premjera į Birštono sceną po ilgos pertraukos grįš klavišininkas Arūnas Šlaustas. Dar viena svarbi naujiena – birštonietės džiazo vokalistės Lauros Budreckytės debiutas festivalyje su šia proga suburtu tarptautiniu kolektyvu „CinAmono 5“.

Į užsienio partnerių kompanijas tradiciškai įsilies saksofonininkai Liudas Mockūnas ir Kęstutis Vaiginis, žadantys brandžios ir audringos muzikos dozę. Liudo pašnekovai scenoje bus ne tik garsūs džiazo novatoriai, bet ir roko meistrai. Kęstutis atliks savo muziką su JAV ir Turkijos džiazo korifėjais.

Tarptautinės grupės, grojančios lietuvių kompozicijas, – festivalio pasidižiavimas. Šiemet savo muzikos su pripažintais užsienio kūrėjais šventėje atliks ir dainininkė Indrė Dirgėlaitė.

Bus ir visiškai naujų veidų: pirmą kartą Birštone gros Krašto apsaugos savanorių pajėgų bigbendas. Nauju – solisto – amplua debiutuos pianistas Dmitrijus Golovanovas. Pirmą kartą kaip projekto lyderis pasirodys neseniai iš mokslų užsienyje į gimtinę grįžęs saksofonininkas Leonardas Pilkauskas. O praėjusio festivalio debiutantas Remigijaus Rančio vadovaujamas Vilniaus džiazo orkestras grįžta su nauja programa, kuriai pasitelkė Brazilijos ir Mozambiko atlikėjus.

Nuo 1980-ųjų Birštone buvojantis perkusininkas Gediminas Laurinavičius pirmą kartą čia prisistatys autoriniu projektu. Po ilgos pertraukos į festivalį grįžta Steponas Januška ir Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokykos vaikai.

Nauja bus ir tai, kad naktiniai „džemai“ pirmą kartą kvies į puikios akustikos Kurhauzo salę, kur komfortas laukia tiek atlikėjų, tiek klausytojų. Šiemet nepakartojamą „džemų“ aurą kurs ne egzotiška aplinka, o muzika.

Naujų staigmenų šventės dalyviams pateiks ir menininkai, kuriantys unikalią Birštono festivalio atmosferą. Tradiciškai autoriniu skulptoriaus Marijaus Petrausko kūriniu bus apdovanotas festivalio Didžiojo prizo laureatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.