Šiuolaikinės operos premjeroje tikrovė pinsis su fantazijomis

Nepriklausoma kūrybinė grupė „Operomanija“ „Menų spaustuvėje“ Vilniuje  balandžio 4 dieną pristato šiuolaikinės lietuviškos operos moteriai, vyrui, akordeonui, gitarai ir elektronikai „truetruestory“ (tikra tikra istorija) premjerą.

Scena iš operos „truetruestory“.<br>D.Matvejevo nuotr.
Scena iš operos „truetruestory“.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-19 10:11, atnaujinta 2018-02-15 07:31

Opera atsirado kartu dirbant kompozitoriui Albertui Navickui, režisierei Loretai Vaskovai ir scenografei Simonai Biekšaitei. Projekte jie sujungė skirtingas savo tarptautines patirtis – visi menininkai po studijų Lietuvoje tęsė mokslus užsienio aukštosiose mokyklose, dirbo ir tobulinosi Prancūzijoje, Rusijoje ir Norvegijoje.

Operos „truetruestory“ fabulą išprovokavo  Jorge Luiso Borgeso frazė, kad „sugalvota moralė yra beprasmiškas dalykas“, o kūrinio atspirtimi tapo rašytojo novelė „Emma Zunz“. Kūrinyje pasakojama istorija apie merginą, kurios tėvas buvo neteisėtai apkaltintas finansiniais nusikaltimais. Ji sužino apie tėvo savižudybę ir tai nulemia tolesnius pagrindinės operos herojės veiksmus. Tai pasakojimas apie tiesos atspindžius veikėjos vaizduotėje – kokiu būdu jie pinasi tarp realybės ir fantazijos.

Scenoje „truetruestory“ yra istorija moteriai (mecosopranas Nora Petročenko) bei tris vaidmenis atliekančiam vyrui (baritonas Steinas Skjervoldas, veikiantiems gitaros (Mindaugas Badokas), akordeono (Andrius Maslekovas) ir gyvos elektronikos fone.

Grupė „Operomanija“ nuo 2008-ųjų 5 kartus rengė NOA (Naujosios operos akcija) festivalį. Nuo 2012 metų organizacija įgyvendina pavienius projektus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kaip JAV įvertino V. Putino provokaciją perbraižyti sienas?