Lietuvos džiazmenai boikotuoja Kremliaus pakaliką I.Butmaną

„Viskam yra ribos. Igorio Butmano besąlygiška parama V.Putino režimui kelia šiurpą“, – kalbėjo džiazo klavišininkas ir kompozitorius Dainius Pulauskas. Jis nutarė nevykti su savo grupe į naują džiazo festivalį, kurį šią vasarą I.Butmanas rengs Rygoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 23, 2014, 6:45 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:40 AM

„Kiekvienas festivalis mums yra svarbus, bet nebūtinai kiekvienas kvietimas – priimtinas“, – aiškino D.Pulauskas.

Rusijos liaudies artistas, saksofonininkas I.Butmanas yra partijos „Vieninga Rusija“ narys ir vienas kultūros veikėjų, kurie pasirašė V.Putino politiką Kryme remiantį laišką. „Aš seniai palaikau Vladimirą Putiną, gerbiu jį kaip politiką ir kaip žmogų. Pasirašyčiau po kiekvienu to laiško žodžiu“, – neseniai dėstė gerai žinoamas lietuvių publikai muzikantas vienam nepriklausomam telekanalui.

Įdomu, kad I.Butmanas penkerius metus gyveno Amerikoje ir laiko save vos ne demokratijos ekspertu. „Tenykštės (amerikietiškos) demokratijos tiek mums, tiek ukrainiečiams ir visoms buvusioms SSSR tautoms dar reikia mokytis“, – postringavo laidoje saksofonininkas.

Anot I.Butmano, Krymo liaudis turi sprendimų teisę, kaip ir Kijevo liaudis. Artistas stebėjosi tuo, kad Ukrainoje rusų kalba neturi valstybinio statuso. „Iš kur tokia nemeilė rusų kalbai ir istorijai? Kodėl nukeliami paminklai nemylimo Vladimiro Iljičiaus Lenino, kuris atidavė didžiąją Ukrainos dalį socialistinei Ukrainos respublikai?“ – retoriškai klausė saksofonininkas.

Tačiau jis neslėpė sulaukiantis triuškinamos kritikos iš savo Užatlantės draugų: „Mano draugai iš Amerikos rašo, kad mes blogi. Nesakysiu, kokiais epitetais mane vadina“.

Paklaustas žurnalistės, prie ko prives sienų nepaisymas Europoje, I.Butmanas atšovė: „Bus kitas pasaulis. Istorija keičiasi. Įstatymai ir sprendimai tam ir priimami, kad galiotų tam tikrą istorinį laikotarpį. Dabar jie neveikia“.

Kažin kaip Kremliaus apologetą sutiks Vokietija? Balandžio pabaigoje I.Butmanas rengs didelį turą šioje šalyje su Maskvos džiazo orkestru.

Maestro Valerijus Gergijevas jau iškviestas pasiaiškinti į Miuncheną, kur nuo kitų metų turėtų vadovauti Filharmonijos orkestrui. „Žaliųjų“ partijos atstovai Miuncheno miesto taryboje ketina užkirsti jam kelią į šias pareigas, jeigu neatsiribos nuo V.Putino politiką Kryme palaikančio kreipimosi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.