Vilniaus Rotušėje ansamblis „NI&Co“ keis muzikos istoriją

Jau balandžio 30 dieną Vilniaus Rotušėje nuskambės amerikiečių kompozitoriaus Terry Riley sukurta kompozicija „In C“. 1964 metais parašytas kūrinys subūrė ištisą kompozitorių, oponuojančių tuomet dominavusiai šiuolaikinei muzikai, stovyklą, pagimdė muzikos kryptį, vadinama minimalizmu ir šitaip tapo XX amžiaus kultūros istorijos dalimi.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 2, 2014, 2:53 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:37 PM

Kultine tapusi kompozicija atspindi visiškai priešingą poziciją ir šiuolaikinio kūrėjo požiūrio tašką - muzika neturi būti atskirta nuo klausytojo. Ši atskirtis atsirado dvidešimtojo amžiaus pradžioje, kai šiuolaikinė muzika tapo klausytojui neprieinama dėl radikaliai sudėtingų struktūrinių ir formos sprendimų, dažniausiai tokia muzika, dėl savo akustinių savybių, yra netgi nemaloni žmogaus ausiai.

Galima sakyti, jog Lietuva įgijo papildomą ryšį su šiuo kūriniu ir jo autoriumi 2009 metais, kai pats T.Riley išreiškė susižavėjimą jaunų Lietuvos stygininkų kolektyvu – Naujų idėjų kameriniu orkestru „NI&Co". Ansambliui adresuotame laiške kompozitorius rašė: „Tai, ką jūs darote, – iš tiesų efektinga. Man patinka, kai atlikėjai groja mintinai. Man patinka jūsų muzikantų jautrus vibrato ir dėmesys garso grynumui. Žaviuosi, kad jums tai svarbu, kad esate išalkę... muzikos, kuri skleidžia taiką.“

Kūrinį, kuris netikėtai buvo sukurtas JAV, gali atlikti bet kokia muzikantų sudėtis. Kompoziciją sudaro 53 muzikiniai motyvai,- visus juos atlikti turi kiekvienas atlikėjas tiek kartų, kiek pageidauja. Kaip pats kompozitorius rašė - kūrinį gali atlikti įvairaus pasirengimo muzikantai, tačiau geriausią jo atlikimą sukurti gali tik "apdovanoti ypatingu improvizacijos bei klausymo talentu".

Balandžio 7–9 dienomis Naujų idėjų kamerinis orkestras T.Riley kūrinį įrašinės prestižinėje „Peermusic Classical" įrašų studijoje Hamburge (Vokietija), iškart po to pasirodys koncerte Vilniaus Rotušėje, kur klausytojai galės ne tik išgirsti gyvai atliekamą šią kompoziciją, bet ir įsigyti ką tik išleistą kompaktinę plokštelę.

Naujų idėjų kamerinis orkestras jau aštuntą sezoną nenustoja stebinti aktualios muzikos gurmanus savo išskirtiniais pasirodymais. Savo pasirodymuose „NI&Co" muziką atlieka be natų, dažnai išmokdami mintinai groti didelius ir sudėtingus kūrinius. Kolektyvo nariai – profesionalūs jaunieji Lietuvos styginininkai, studijavę ar tebetęsiantys studijas Lietuvos akademijoje, Hamburgo, Zalcburgo, Graco ir kitose prestižinėse mokyklose. Ansamblis jau yra pasirodęs tokiose salese kaip „The Roundhouse" ir „Institute for Conteporary Arts" Londone, gastroliavęs Rusijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Ukrainoje, Švedijoje, Šveicarijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Didžiojoje Britanijoje, JAV ir kitose pasaulio šalyse.

Vilniaus miesto Rotušės rezidentu kolektyvas tapo 2012 metais ir bent keletą kartų metuose šioje salėje surengia savo koncertus. Ansamblį 2006 metais įkūrė ir iki šiol jam vadovauja kompozitorius Gediminas Gelgotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.