G.Pyšniako ir D.Dėdinskaitės duetas plečia gerbėjų būrį

„Kodėl turėtume rengti programas tik užsieniui?“– retoriškai klausė Vienoje studijuojantys violončelininkas Glebas Pyšniakas ir smuikininkė Dalia Dėdinskaitė, įsitraukę į viešosios įstaigos „Ars Lituanica“ veiklą.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

2014-04-21 20:42, atnaujinta 2018-02-14 12:43

Duetas prieš savaitę nudžiugino gerbėjus Lietuvoje ir muzikiniais, ir organizaciniais sugebėjimais. Glebui ir Daliai pavyko pakartoti didelės sėkmės Vienos „Musikverein“ salėje sulaukusią programą Lietuvos mokslų akademijos salėje, į kurią muzikantams patekti nelengva.

Šis projektas buvo penktus metus gyvuojančio, plačiai gastroliuojančio ansamblio viena kūrybos viršūnių.

Virto muzikos personažais

Mat koncertui Vienoje atlikėjai pasirinko aukštojo pilotažo reikalaujančius kūrinius – Zoltano Kodaly Duo, op. 7 ir Maurice‘o Ravelio Sonatą, žinomus kiekvienam austrų melomanui. Beje, Z.Kodaly Duo skamba ir lietuviškame kino filme „Narcizas“.

„Nėra nieko intymesnio muzikoje už smuiko ir violončelės duetą, o šie kūriniai – tikras jų darnos ir meistriškumo testas“, – teigė atlikėjai.

Be to, specialiai Dalios ir Glebo koncertui „Musikverein“ salėje kūrinį „Duettissimo“ parašė kompozitorius Vytautas Barkauskas, jau kelerius metus sekantis šio dueto veiklą. Tad naujoji kompozicija artistams iš karto tapo artima – autoriui pavyko užčiuopti ir perteikti jų muzikavimo manierą.

V.Bakauskas pažvelgė į atlikėjus lyg į savo muzikos personažus, apdainuodamas kūriniu „moters ir vyro šiuolaikinio gyvenimo kartu dinamiką“. Glebas ir Dalia yra partneriai ne tik scenoje, bet ir gyvenime, o „duettissimo“, anot V.Barkausko, tai „meilės apoteozė, džiaugsmas, kad gali mylėti ir turi ką mylėti“.

Intymūs niuansai ir atlikėjų įtaiga suteikė koncertams Vienoje ir Vilniuje ypatingą aurą. „Vakaras buvo išskirtinis, sėkmė nereali: publika keturis kartus kvietė atlikėjus į sceną“, – pasakojo apie Dalios ir Glebo koncertą „Musikverein“ kamerinėje salėje „Glaeserner Saal“ Lietuvos kultūros atašė Austrijoje Lina Kaiser.

Pasak V.Barkausko, antrasis „dublis“ Lietuvos mokslų akademijos salėje buvo dar geresnis.

Patinka lietuvių kūriniai

„Groti duetus niekada nebūna nuobodu – mes jaučiamės ne tik visaverčiai solistai, bet dar turime įtempti ausis, kad prisiderintume vienas prie kito, visą laiką ieškoti kompromiso, – aiškino 26 metų G.Pyšniakas. – Gaila, kad kūrinių smuiko ir violončelės ansambliui nėra parašyta daug – ir dėl to norime bendradarbiauti su lietuvių kompozitoriais. Kita vertus, parodyti koncertuose dalelę savo kultūros visada malonu.

Bisui Glebas ir Dalia dažniausiai groja Aleksandro Kačanausko pjesę „Prie Nemunėlio“ ir visada sulaukia klausimų, kas tas Nemunėlis. Ansamblio repertuare yra ir Anatolijaus Šenderovo kūrinys.

„Mes laimingi, kad savo kūrinį mums dedikavo ir V.Barkauskas, – džiaugėsi Glebas. -Kompozitorius sugrįžo į „Musikverein“ simboliškai: „Duettissimo“ skambėjo minint „Glaserner Saal“ dešimtmetį, o prieš dešimt metų „Altenberg Trio“ atliko „Musikverein“ kitą V.Barkausko kūrinį“.

Gimtinėje reti svečiai

Dalia ir Glebas jau daugiau kaip penkerius metus studijuoja Vienos muzikos ir teatro meno universitete.

„Mes galėtume čia mokytis nors dešimt metų, jei mums to reikėtų, – juokavo violončelininkas. – Lietuvoje tai būtų neįmanoma“.

Mat Vienos universitete studentai dėl koncertų gali atidėti atsiskaitymus, nelankyti paskaitų.

„Tai leidžia planuoti koncertinę veiklą, kitaip tektų atsisakyti daugelio pasirodymų, – aiškino 25 metų D.Dėdinskaitė. – O juk koncertai muzikantui – pati svarbiausia patirtis. Savo profesijos neišmoksime auditorijose, kaip gyvenimo – mokykloje“.

Glebas ir Dalia stengiasi koncertuoti kuo daugiau. Praėjusią vasarą duetas net neatostogavo, nes griežė Lietuvos pirmininkavimo renginiuose daugelyje Europos šalių, Norvegijos, Graikijos festivaliuose.

Tačiau Lietuvoje išgirsti šiuos atlikėjus – retenybė. Jie prisipažino, kad bendrauti su šalies koncertų rengėjais nelengva. Šie ne visada laikosi savo pažadų.

„Apskritai lietuvių vadybininkai susidomi savais atlikėjais tik tada, kai jie sulaukia pripažinimo užsienyje, – mano Glebas. – Kol nepradėjau koncertuoti gerose užsienio salėse, Lietuvoje negaudavau jokių pasiūlymų. Dalia taip pat niekam nerūpėjo, kol nelaimėjo tarptautinio konkurso Dresdene ir nepagrojo Dresdeno festivalyje. Atrodo, mokomės, mokomės, o dėl ko? Pas mus vertinamos tik brangios užsienio žvaigždės, nors jos neretai nuvilia. Pastaruoju metu vos ne visi jauni užsienio atlikėjai pristatomi Lietuvoje kaip pasaulinės žvaigždės“.

Glebas ir Dalia iki šiol deda nemažai pastangų, kad grotų Lietuvoje. Smuikininkė prisipažino šiek tiek pavydinti norvegams, kurie turi daug programų ir prizų skatinti jauniems atlikėjams. „Jiems nereikia niekur važinėti – gali daug koncertuoti gimtinėje, -- atsiduso Dalia. – Mums to taip pat norisi, todėl nutarėme patys rengti koncertus. Aišku, tai sunkus kelias, bet jis leis įgyvendinti idėjas“.

Pasiūlymų užsienyje nestinga

Užsienyje pasiūlymų G.Pyšniakui ir D.Dėdinskaitei nestinga. Po dueto sėkmingo pasirodymo (pelnyta antroji vieta) Austrijos konkurse „The Rising Star Award“ Glebu susidomėjo Londone gyvenantis Sergejaus Prokofjevo anūkas kompozitorius Gabrielis Prokofjevas. Jis pasiūlė violončelininkui atlikti savo naują kūrinį „Classical: Next“ festivalyje.

Kitą mėnesį Glebas ir Dalia kartu su norvegų pianistu Ole Christianu Haagenrudu gros Bergeno festivalyje, vėliau įrašinės „Capriccio“ kompanijai žinomos austrų kompozitorės Johannos Doderer fortepijoninių trio albumą.

Artimiausias „Ars Lituanica“ projektas – Glebo, Dalios ir Martyno Levickio trio debiutas Lietuvos mokslų akademijos salėje birželio 3 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.