Džiazo gigantas P.Metheny lietuvius žavėjo ir muzika, ir kuklumu

Penktadienio vakarą festivalio „Kaunas Jazz“ publika mėgavosi vieno ryškiausių pasaulio džiazo atlikėjų koncertu. Vilniaus Pramogų arenoje su savo grupe „Unity Group“ pasirodymą surengė amerikiečių gitaristas Patas Metheny.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Apr 25, 2014, 8:56 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:00 PM

Didžiulė plaukų kupeta, plati šypsena ir didžiuliu greičiu stygomis lakstantys pirštai – galimybės pamatyti tai savo akimis daugelis melomanų Lietuvoje laukė daug metų.

Nenuspėjamas muzikos chameleonas P.Metheny per savo ilgametę karjerą yra išbandęs daug ką – nuo avangardui artimo džiazo iki braziliškų ritmų.

Šiandien jo dėmesys sutelktas į „Unity Group“ – gana įprastą, tačiau efektingą džiazą grojančią grupę, šįmet išleidusią jau antrąjį albumą „Kin“ (pirmasis pernai buvo įvertintas „Grammy“ statulėle).

„Man galbūt kiek labiau patinka jo ankstyvoji kūryba. Tačiau esmės tai nekeičia. Patas – vienas geriausių džiazo muzikantų pasaulyje. Jis gali groti bet ką – tai išgirsti vis tiek yra būtina“, – sakė „Kaunas Jazz“ įkūrėjas Jonas Jučas.

Prieš keletą metų suburtą grupę P.Metheny vadina viena geriausių iš visų, su kuriomis jam yra tekę groti. Turint omenyje, kad Patas yra muzikavęs su dešimtimis džiazo ir roko žvaigždžių, tai - stiprus komplimentas.

Lietuvos džiazo mėgėjai puikiai žino šiandien su Patu grosiantį saksofonininkas Chrisą Potterį - jis yra išleidęs daugiau nei 10 solinių albumų, viename jų skamba ir Vilniui skirta kompozicija „Viva Las Vilnius“.

Ne kartą Lietuvoje viešėjusį Chrisą pernai JAV džiazo žurnalistų asociacija išrinko geriausiu tenoro saksofonininku.

Ryškų pėdsaką džiazo pasaulyje jau yra palikęs ir P.Metheny grupės būgnininkas - trijų „Grammy“ statulėlių laimėtojas Antonio Sanchezas. Jis yra grojęs su Michaelu Breckeriu, Dianne Reeves, Johnu Patitucci, Dee Dee Bridgewater ir kitomis ryškiausiomis džiazo žvaigždėmis. 2002-aisiais jį prie savo grupės prisijungti pakvietė P.Metheny – bendradarbiavimas, prasidėjęs albume „Speaking Of Now“, nenutrūksta iki šių dienų.

Savo meistriškumą festivalio publikai taip pat demonstravo jaunosios kartos džiazo žvaigždė – bosistas Benas Williamsas, jau sublizgėjęs debiutiniu albumu „State Of Arc“, pasiekusiu pirmąją vietą „iTunes“ džiazo „topuose“. Taip pat – tik pernai prie P.Metheny grupės prisijungęs italas, savamokslis instrumentininkas Giulio Carmassi, daug kam tapęs atradimu.

Surengti vieną iš „Kaunas Jazz“ koncertų Vilniuje – ilgametė festivalio tradicija.

„Paprastai Vilniuje koncertuoja atlikėjai, kuriuos jau matė ir pamėgo Kauno publika. Šįkart yra kitaip – kartu su partneriais „Live Nation Lietuva“ kviečiame pamatyti vieno geriausių pasaulio gitaristų koncertą Vilniuje“, – sakė J.Jučas.

Prestižinius „Grammy“ apdovanojimus P.Metheny jis yra pelnęs dešimtyje skirtingų kategorijų – tai yra vienas iš daugelio gitaristo rekordų.

Ne tik kaip koncertuojantis džiazo muzikantas, bet ir kaip muzikos filmams autorius pagarsėjęs Patas šiandien turi beveik pusę milijono sekėjų socialiniame tinkle „Facebook“, bet vaikystėje jo galimybės tapti džiazo gitaristu atrodė miglotos.

Kai nuo mažens trimitu grojęs berniukas susižavėjęs „The Beatles“ muzika užsimanė gitaros, tėvai protestavo, o vėliau dėl prastų pažymių apskritai draudė muzikuoti. Bet žlugdyti paauglio svajonę jau buvo per vėlu.

Būdamas vos dvidešimties, P.Metheny jau buvo sulaukęs kvietimo dėstyti universitete, grojo su garsiu džiazo vibrafonininku Gary Burtonu, o po trejų metų subūrė savo grupę.

Šiandien jis yra įrašęs per 100 albumų, išmaišęs visos planetos koncertų aikšteles, dalyvavęs daugybėje išskirtinių projektų. Svarbiausias JAV džiazo žurnalas „Downbeat“ Patą keliolika sykių yra išrinkęs geriausiu džiazo gitaristu. Būtų galima pridurti ir „vienu geriausiai apmokamų“.

„Be partnerių iniciatyvos jį pasikviesti nebūtų lengva – Patas tikrai labai brangus muzikantas“, - neslėpė J.Jučas.

„Groti greitai moka daug kas, tačiau Patas džiazo gitaros meną perkelia į visąi kitą lygmenį. Tokio kūrybingumo ir meilės muzikai reikia paieškoti“, – skelbia JAV spauda.

Net dvidešimt „Grammy“ statulėlių savo kolekcijoje turintis P.Metheny laikomas vienu labiausiai tituluotų džiazo atlikėjų pasaulyje.

Tačiau į Vilnių atvykęs muzikantas festivalio rengėjams pasirodė labai paprastas.

Su savo grupe „Unity Group“ į sostinę atvykęs Patas atsisakė jam pasiūlyto viešbučio miesto centre ir pasirinko pigesnį - tačiau esantį visai netoli Pramogų arenos.

„Man svarbu būti kuo arčiau koncerto vietos. Visą savo dėmesį keliaudamas sutelkiu į muziką“, – „Lietuvos rytui“ sakė muzikantas.

59-erių garsenybė net nepageidavo specialaus transporto – savo reikalais po miestą nusprendė keliauti taksi.

Vienintelis įdomesnis jo pageidavimas – viešbutyje būtinai turi būti sporto salė. Per metus daugiau nei 120 koncertų surengiantis gitaristas stengiasi palaikyti puikią fizinę formą, mėgsta bėgioti ir mankštintis treniruoklių salėje.

P.Metheny veidas Vilniuje šmėžuoja jau nuo trečiadienio.

Į Lietuvą jis atvyko, iki koncerto likus porai dienų. Mat pasirodymas „Kaunas Jazz“ yra pirmoji Pato ir jo grupės gastrolių stotelė Europoje. Tad po mėnesio pertraukos vėl koncertuoti pradedantys muzikantai norėjo tam kuo geriau pasiruošti – ketvirtadienį arenoje repetavo net iki vidurnakčio. Sprendžiant iš publikos ovacijų, jiems tai puikiai pavyko.

Po efektingo vakaro Vilniuje džiazo ritmai kraustosi į Kauną - vėlų penktadienio vakarą klube „Combo" muzikuos prancūzų atlikėja Nina Attal. Šeštadienį ir sekmadienį publikos Kaune laukia keliolika įdomių koncertų, iš kurių ryškiai išsiskirs JAV džiazroko garsenybių „Spyro Gyra" koncertas VDU Didžiojoje salėje šeštadienį ir žymiosios amerikiečių dainininkės Cassandros Wilson pasirodymas „Žalgirio" arenoje sekmadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.