Džiazo šamanę C.Wilson Kaune įkvėpė geltonos gėlės ir romas

Prieblanda, geltonų gėlių puokštė, žvakės ir taurės su romu sau bei muzikantams persirengimo kambaryje – tai tik kelios iš daugelio smulkmenų, padėjusių JAV džiazo deivei Cassandrai Wilson sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje sukurti magišką spektaklį. Seniai lauktos Lietuvoje dainininkės koncertas užbaigė 24-ąjį „Kaunas Jazz“ festivalį ir tapo vienu įspūdingiausių renginių festivalio istorijoje.

C.Wilson kerėjo festivalio "Kaunas Jazz" klausytojus.<br>V.Suslavičiaus nuotr.
C.Wilson kerėjo festivalio "Kaunas Jazz" klausytojus.<br>V.Suslavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

2014-04-28 11:00, atnaujinta 2018-02-14 11:16

58 metų C.Wilson nerežisavo scenoje efektingo šou, nesilaikė iš ankso numatyto judesių scenarijaus. Net jos tualetai atrodė kuklūs – džiazo primadona vilkėjo ne puošnia koncertine suknia, o vienspalviu sijonu ir marga bliuzele. Tačiau kerintis žemas solistės balsas ir jos nepakartojamas dainavimo stilius, originalios bliuzo perliukų aranžuotės panardino tūkstantinę auditoriją į malonų transą.

Kaunas tapo vienu iš 11 Europos miestų, patekusių C.Wilson turnė maršrutą, kuriuo vokalistė mini kompanijos „Blue Note“ išleisto jos populiaraus albumo „Blue Light til Dawn“ 20-metį. „Žalgirio“ arenoje skambėjo daugiausia šio leidinio muzika – Roberto Johnsono, Vano Morrisono, Joni Mitchell ir kitų legendų kūriniai, labai savaitai interpretuojami C.Wilson ir jos grupės muzikantų.

Žinantys anų laikų Cassandrą dabar išgirdo ją kitokią – kur kas daugiau džiazuojančią ir judančią scenoje. Iš pradžių vis prisėsdavusi tarp muzikantų ar tiesiog stoviniavusi prieš publiką sunertomis ant pilvo rankomis basakojė solistė pamažu įsišoko, o jos monologai ėmė lietis kaip spontaniškos improvizacijos.

Natūralią, šiltą atmosferą koncerte kūrė ir jaukus apšvietimas, darni ir subtili solistės palyda, kurioje buvo minėtą albumą įgroję gitaristas Brandonas Rossas bei bosininkas Lonnie Plaxico. Tačiau antrąja vakaro žvaigžde tapo lūpinės armonikėlės virtuozas Gregoire Maretas, stulbinęs salę išplėtotomis ugningomis improvizacijomis.

„Kaunas Jazz“ publikai neišdildomai įsimins ne vienas šiemečio festivalio koncertas, nes rengėjams pavyko pakviesti išskirtinai daug ryškių žvaigždžių. Kažkam festivalio viršūne tapo C.Wilson, kitiems – JAV gitaristo Pato Metheny „Unity Group“ koncertas Vilniuje ar pažintis su norvegų saksofonininku Mariusu Nesetu.

Bene daugiausia publikos per visą festivalio istoriją į Kauno Vytauto Didžiojo universiteto salę sutraukė JAV „fusion“ legenda „Spyro Gyra“, grįžusi į Kauną po 10 metų pertraukos. Neatsitiktinai būtent šiai kompanijai šiemet atiteko dailininko Mindaugo Juodžio sukurtas „Kaunas Jazz Award“ apdovanojimas. Taigi gal išgirsime scenos veteranus Lietuvoje dar kartą – jau kaip festivalio laureatus?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.