V.Nabokovo romanas – Danijos teatre ir „Sirenų“ akiratyje

Rašytojas Vladimiras Nabokovas nebuvo teatro gerbėjas. Scenos meną jis vadino kolektyvine veikla, panašia į viešąsias pirtis – „plaukuotumo ir slidumo mišinys, padaugintas iš vidutinybės.“ Tačiau šio rašytojo kūryba teatro menininkus traukia.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-05-06 10:48, atnaujinta 2018-02-14 07:02

Gegužės 3 d. Kopenhagos „Republique“ teatre įvyko spektaklio pagal V.Nabokovo romaną „Juokas tamsoje“ premjera. Tai danų teatro vizionierių „Hotel Pro Forma“ koprodukcija su Lietuvoje vykstančiu tarptautiniu teatro festivaliu „Sirenos“.

„Juoko tamsoje“ režisierė – Lietuvos teatro žiūrovams pažįstama Kirsten Dehlholm, Lietuvos nacionaliniame dramos teatre neseniai sukūrusi premjerą vaikams ir jaunimui „Kosmosas+“.

Spektaklyje „Juokas tamsoje“ pasakojama Berlyne vykstanti tragiška meilės istorija: vyras dėl jaunos meilužės palieka šeimą, vėliau netenka regėjimo, o mylimoji jį išduoda su geriausiu draugu.

Pasitelkus garso ir šviesos efektus, choreografiją pateikiamos trys tos pačios istorijos versijos. Žiūrovai sėdi itin arti scenos ir tampa tarsi tiesioginiais apgavystės liudininkais. Istorija pasakojama nuo tragiškos pabaigos.

Prie spektaklio „Juokas tamsoje“ dirbo Europos menininkų žvaigždynas.

Romaną scenai pritaikė žinomas danų kino scenaristas Mogensas Rukovas, pradėjęs avangardinio kino judėjimą „Dogma“ drauge su Larsu von Trieru, Thomasu Vinterbergu ir kitais režisieriais.

Kostiumų dailininkas – bene žymiausias danų mados ir interjero dizaineris Henrikas Vibskovas, garsėjantis margomis ir spalvingomis drabužių kolekcijomis, interjerais ir meno instaliacijomis.

Muziką kūrė ir ją spektaklio metu gyvai atlieka šiuo metu itin populiarus vokiečių kompozitorius ir pianistas Nilsas Frahmas.

Lietuvos žiūrovai „Juoką tamsoje“ gales pamatyti rugsėjo pabaigoje „Sirenų“ festivalio metu.

V.Nabokovo romaną „Juokas tamsoje“ 1969 m. yra ekranizavęs britų režisierius Tony Richardsonas, pagrindinį vaidmenį atliko prancūzų kino dievaitė Anna Karina. Tai buvo pirmasis jos vaidmuo anglakalbiame filme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.