Jubiliejinis Kristupo vasaros festivalis kvies patirti nuotykį

Birželio 29-ąją į šalies sostinę įžengs 20-asis Kristupo vasaros festivalis. Kartu su juo atkeliaus tolimų kraštų egzotika, papildyta lietuviškomis spalvomis.

R.Cortesas įlies naujų spalvų į tradicinę festivalio flamenko programą.<br>Rengėjų nuotr.
R.Cortesas įlies naujų spalvų į tradicinę festivalio flamenko programą.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė

Jun 21, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:26 PM

Tarp žanrų ir stilių sumaniai laviruojanti viena populiariausių Vilniaus vasaros švenčių vis tvirčiau laikosi pasaulio („world“) ir „fusion“ muzikos krypties, neatsilikdama nuo pasaulio madų. Tai patvirtino užvakar festivalio rengėjų pristatyta jubiliejinė programa.

Šventės geografija šiemet apims kaip niekad daug tolimų kraštų – Kiniją, Kanadą, Čilę, Pietų Afrikos Respubliką, Alžyrą, Malį, nekalbant apie įdomias artimesnes šalis.

Tačiau dar svarbiau – su egzotiškų kraštų atlikėjais muzikuos etninę kultūrą puoselėjantys lietuvių virtuozai, rašo „Lietuvos ryto“ priedas Sostinė“.

Akordeono žvaigždės staigmenos

Visi tradiciniai Kristupo festivalio ciklai žada netradicinių projektų. Bene labiausiai nustebins „Akordeono muzikos savaitė“.

Jos meno vadovas Martynas Levickis atvyks į festivalį su idėjomis tiesiai iš savo sumanytos jaunųjų kompozitorių stovyklos Palendrių vienuolyne, kur bus rašoma muzika akordeonui.

Vilniuje klausysimės ne tik nugludintų projektų, bet ir tapsime spontaniškos akordeono kūrybos liudininkais: Martynas pavers muzika tiesiai į sceną jauno britų kompozitoriaus jam siunčiamą muzikinį tekstą.

„Akordeono muzikos savaitėje“ bus ir Afrikos dvelksmo, muzikinės misterijos premjera, geriausio Prancūzijos džiazo muzikanto rečitalis.

„Neturėk pinigų, bet turėk daug draugų“, – juokavo M.Levickis, žadantis sukviesti atlikėjus beveik vien iš užsienio.

Pasaulinę karjerą darantis lietuvių akordeonininkas neslėpė, kad populiarumas iš jo reikalauja kompromisų, o Kristupo vasaros festivalis suteikia galimybę Martynui būti savimi – groti įvairiausią akademinę muziką, o ne Lady Gaga.

„Aš pirmiausia – klasikinis akordeonininkas“, – pabrėžė M.Levickis.

Varžysis jaunieji talentai

„Mūsų festivalis nuo pirmosios dienos pristato ir skatina jaunus talentus, – aiškino festivalio meno vadovas Donatas Katkus. – Jų pavardės publikai kartais nieko nesako, bet koncertuose ji įsitikina, kokie fantastiški tai muzikantai.“

Šiemečius naktinius jaunų pianistų rečitalius maestro palygino su tradiciniu „Sugrįžimų“ festivaliu – tiek daug Kristupo šventėje išgirsime svetur studijuojančių lietuvių.

Tačiau šiemet sulauksime itin galingo ir jaunų užsienio talentų antplūdžio – netgi chorų ir orkestrų. „Sakralinės muzikos valandos“ Šv.Kazimiero bažnyčioje šiuo atžvilgiu bus išskirtinės – pristatys solidžius kolektyvus iš JAV, Jungtinės Karalystės, Kinijos.

Kokybės ženklas – partnerystė

Penktus metus festivalis tęs bendradarbiavimą su Lenkijos institutu Vilniuje. Drauge pristatyta jau trylika projektų.

„Mus vienija kūrybinės paieškos ir idėjos, – aiškino Lenkų instituto direktorė Malgorzata Kasner. – Šiam festivaliui visada stengiamės ieškoti jaunatviškų, skirtingas kūrybos formas siejančių projektų“.

Šiemet išsipildys sena partnerių svajonė pristatyti Vilniaus publikai garsų Krokuvos trio „Kroke“, derinantį savo kūryboje klezmerių bei lenkų etninės muzikos tradicijas, pasakojantį koncertais jaudinamas istorijas.

Kita iškili lenkų menininkė Aga Zaryan bendraus su publika džiazo kalba. Ši viešnia net septynis kartus yra pripažinta geriausia Lenkijos džiazo vokaliste.

Renginiai prieinami visiems

Festivalis pakvies net į 55 koncertus.

Jo žemėlapyje atsiras dvi naujos scenos – Vilniaus universiteto Didysis kiemas bei „Swedbank“ lauko terasa Konstitucijos prospekte. Daugiausia renginių vyks Vilniaus universiteto Botanikos sode.

Koncertų kaina svyruos nuo 27 iki 84 litų.

„Sakralinės muzikos valandos“, kaip ir kasmet, bus nemokamos, nes ciklą finansuoja Kazickų šeimos fondas.

Verta atkreipti dėmesį

Ispanijos flamenko meistrai broliai Carlosas ir Curro Pinanos atveš į festivalį savo aranžuotas flamenko mišias, kurioms atlikti pasitelks lietuvių styginių kvartetą (birželio 29 d.).

Festivalyje koncertuos geriausias Rumunijos choras „Madrigal“, UNESCO pripažintas nematerialaus paveldo vertybe (liepos 8 d.).

Išgirsime pavyzdinį Kinijos kolektyvą – Pekino filharmonijos vaikų chorą, pelniusį 30 aukščiausių apdovanojimų tarptautiniuose konkursuose (liepos 15 d.).

Pirmą kartą festivalio scenoje dainininkė A.Orlova atliks kompozitoriaus V.Bartulio aranžuočių programą su Šv.Kristoforo kameriniu orkestru (liepos 19 d.).

„MaLituanie“ projektą, siejantį Malio ir Lietuvos melodijas, pristatys „world music“ atlikėjas iš Malio B.Sissoko ir keturi Lietuvos muzikantai (liepos 31 d.).

Projektas „Koum Tara“ suvienys folkloro, džiazo, klasikinės ir šiuolaikinės muzikos atstovus iš Prancūzijos ir Alžyro (rugpjūčio 8 d.).

Projektas „Merope“ suburs Lietuvos, Prancūzijos, Belgijos, Vokietijos, Ispanijos atlikėjus, sulydys folklorą, indų klasikinę muziką, džiazą ir eletroniką (rugpjūčio 24 d.).

Kristupo vasaros festivalis įvairiose Vilniaus erdvėse vyks birželio 29–rugsėjo 5 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.