A. Makarevičius „Akacijų alėjoje“: „Rusija elgiasi nedorai“

„Jei nėra nieko nauja, blogai“,  – prieš prasidedant keturioliktajam dainuojamosios poezijos festivaliui „Akacijų alėja“ sakė vienas jo rengėjų Virgis Stakėnas. Šeštadienį Kulautuvoje vykęs renginys šiemet naujovių nestokojo.  V.Stakėnas džiaugėsi, kad festivalis tampa vis solidesnis, išplaukia į tarptautinius vandenis. Be lietuvių dainuojamosios poezijos atlikėjų, šiemet jame dalyvavo vienas garsiausių Rusijos roko bardų Andrejus Makarevičius, grupės „Mašina vremeni“ lyderis.

„Mūsų valstybė elgiasi nedorai“, - tiesiai preiškė festivalyje „Akacijų alėja“ dalyvavęs rusų muzikantas, grupės „Mašina vremeni“ lyderis A.Makarevičius.<br>G.Urbonaitės nuotr.
„Mūsų valstybė elgiasi nedorai“, - tiesiai preiškė festivalyje „Akacijų alėja“ dalyvavęs rusų muzikantas, grupės „Mašina vremeni“ lyderis A.Makarevičius.<br>G.Urbonaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Jul 13, 2014, 10:57 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 12:23 AM

Pakviesti į festivalį Lietuvoje Andrejų, kurį pažįsta nuo 1978 metų, buvo sena Virgio svajonė, kuri pagaliau išsipildė.

A.Makarevičius Lietuvoje lankėsi jau daug kartų – ir koncertavo su grupe „Mašina vremeni“, ir viešėjo privačiai. Šį kartą savo programą muzikantas sudarė ne iš „Mašina vremeni“ šlagerių, o iš kameriškesnių dainų. Jam pritarė akordeonininkas ir smuikininkas, rusiškai nesuprantančiai jaunajai „Akacijų alėjos“ auditorijai tekstai buvo verčiami į lietuvių kalbą dideliame ekrane.

Ne tik kūryba, bet ir tvirta pilietine pozicija garsėjantis rusų muzikantas, per pastaruosius politinius įvykius, susijusius su Ukraina, Krymo aneksija, skirtingai nei būrys kultūros veikėjų, išreiškusių pritarimą Kremliaus veiksmams, smerkė Vladimiro Putino politiką. „Mūsų valstybė elgiasi nedorai“, - tiesiai pareiškė jis.

Paklaustas, ar nebijo už tokį atvirumą patekti už grotų, kaip tai atsitiko grupės „Pussy Riot“ narėms, A.Makarevičius stebėjosi: kodėl turėčiau bijoti? Juk esu savo šalies pilietis, o politikai tokie patys žmonės kaip kiti, klysta irgi kaip visi, tik jų klaidos labai brangiai kainuoja.

A.Makarevičius apgailestauja, kad pasaulis patiria įtampą, kurią sukėlė Rusija, bet kaip savo šalies patriotas tiki: tiek gamtoje, tiek žmonių bendruomenėse anksčiau ar vėliau nugali harmonija ir tai, kas vyksta Rusijoje, Ukrainoje, yra laikina.

Šių minčių iš scenos A.Makarevičius nedėstė,  festivalyje jis atliko ilgesio, meilės, susimąstymo apie gyvenimo prasmę ir beprasmybę kupinas dainas, kurias gausiai susirinkę klausytojai palydėjo ovacijomis.

A.Makarevičius – dovana „Akacijų alėjos“ gerbėjams, kuria festivalio prodiuseris, vedėjas ir dainininkas V.Stakėnas bene labiausiai džiaugėsi ir didžiavosi. Tačiau ji – ne vienintelė staigmena.

Naujai atsiskleidė be savo grupių festivalyje dalyvavę BIX lyderis Samas ir „Anties“ – Algirdas Kaušpėdas. Pirmą kartą festivalyje skambėjo akademinė muzika – savo meistriškumą demonstravo styginių kvintetas „Intermezzo“. Specialiai į „Akacijų alėją“ atvyko grupės „Airija“ lyderis, dainų autorius ir atlikėjas Nojus – Darius Mileris.

Programas parengė ir aktorių mimų duetas „Neteisėtai padaryti“, dainų autorė ir atlikėja Bjelle (Raminta Naujanytė), Keistuolių teatro komanda, tėvas ir sūnus Storpirščiai, etnokultūrinių dainų autorius ir atlikėjas Algirdas Svidinskas, pats V.Stakėnas.

„Akacijų alėjoje“ buvo galima įsigyti unikalių suvenyrus – gitaros formos automobilio kvapiklį, gitaros formos meduolį ir „Akacijų alėjos“ medaus.

„Dabar galėsite uostyti, ragauti „Akacijų“ ne tik šeštadienį, bet ištisus metus“, – juokavo V.Stakėnas.

Klausytojai galėjo įsiamžinti ant „žaliojo kilimo“ – specialaus fotostendo su festivalio skiriamaisiais ženklais, susipažinti su naujais Bardų šlovės muziejaus eksponatais.

Į jį pateko jubiliejiniai „25 let „Mašine vremeni“ marškinėliai (1994 m.), Keistuolių teatro vinilinė plokštelė „Kitas kartas“ (1990 m.), putojančio vyno butelis, išleistas Keistuolių teatro 10-mečio proga 1999 m., Andriaus Kaniavos liūdnojo vaizdo riterio Don Kichoto iš Lamančos kairė pirštinė (1997-1998 m.) ir Aido Giniočio galvos dangalas bandana.

O renginys baigėsi pusiaunaktį „Akacijų alėjų“ himno giedojimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.