Šeimos duetui Japonija tapo dar artimesnė

Smuikininkės Agnės Doveikaitės-Rubinės ir kontrabosininko Danielio Rubino šeimos dueto „Together“ kūrybinę biografiją paženklino japoniški akcentai.

Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė

2014-08-02 06:00, atnaujinta 2018-02-11 14:10

Japonija Agnei ir Danieliui jau seniai tapusi svarbiu kūrybos uostu. Pora nuolat dalyvauja Japonijos „Orkestra Ansamble Kanazawa“ programose, koncertuoja Tekančios Saulės šalyje duetu.

Po pastarojo jų pasirodymo Japonijoje šių metų pavasarį tenykštis kompozitorius Atsuhiko Gondai parašė lietuvių duetui kūrinį „Laiko lašas“. Jo pasaulinę premjerą, dalyvaujant autoriui, pristatys Kristupo vasaros festivalis rugpjūčio 6-ąją Šv.Kotrynos bažnyčioje.

Muzikus suvedė oratorija

„Tai mums labai svarbus įvykis“, – pripažino Danielis. A.Gondai – savo šalyje gerai žinomas kūrėjas. Jis yra pelnęs daug prizinių vietų ir apdovanojimų kompozicijos konkursuose ne tik gimtinėje, bet ir užsienio šalyse.

Menininkas gyvena Tokijuje ir Paryžiuje, rengia bendrus projektus su kino kūrėjais, šokėjais, choreografais ir architektais.

Jį pažįsta ir lietuvių publika. Šių metų pradžioje A.Gondai pristatė Lietuvoje savo oratoriją „Sakurų prisiminimai“, skirtą Japonijos diplomatui Chiune Sugiharai atminti.

Suredaguoti šio kūrinio, atliekamo lietuvių kalba, partitūrą autoriui Japonijoje padėjo A. ir D.Rubinai.

Tada ir užsimezgė dviejų tolimų šalių menininkų pažintis.

Kūrinys primena Japoniją

Kompoziciją „Laiko lašas“ japonas parašė įkvėptas ir dueto „Together“ muzikavimo, ir sentimentų Lietuvai. A.Gondai į premjerą Šv.Kristupo festivalyje atskris savo lėšomis.

Agnei ir Danieliui naujasis jų repertuaro kūrinys primena Japoniją. Jis permainingas ir kupinas kraštutinių kontrastų – kaip Japonijos gamta.

„Kanadzavos miestas, į kurį mes dažnai vykstame darbo reikalais, garsėja kaip griaustinių, žaibų ir vėtrų pagairė – niekur kitur pasaulyje jie nėra tokie dažni kaip ten, – pasakojo D.Rubinas. – Tačiau viską siaubiančios gamtos stichijos Japonijoje sugyvena su tobulo grožio, tarsi sustingusiais gamtovaizdžiais.“

Rubinai viešėjo Japonijoje ir per didįjį 2011-ųjų cunamį. „Kaip tik repetavome, kai ėmė sukinėtis šviestuvai“, – prisiminė Danielis.

„Laiko lašo“ muzika, anot atlikėjų, taip pat kupina galingų proveržių ir ir staigių šuolių nuo meditacijos į tikrą emocijų audrą.

Veikloje padeda vaizduotė

Lietuvių duetą su japonų menininku sieja ir interesai. Rubinai mėgsta rengti neįprastus projektus neįprastose vietose, bendradarbiauja su poetais, aktoriais.

Klasikinė muzika ir kosminis gongų gaudesys, krištolo dubenėlių, fleitų, šamaniškų būgnų garsai po žvaigždėtu vasaros dangumi, poezijos lydimi smuiko ir kontraboso pašnekesiai po planetariumo kupolu, žaismingi skrydžiai per epochas – nuo J.S.Bacho iki argentinietiško tango – tai tik keletas iš daugybės šio tandemo įgyvendintų drąsių kūrybinių sumanymų.

Rubinai skatina ir kolegas atsiskleisti neįprastu amplua kviesdami juos dalyvauti savo kompanijos „DRprojects“ projektuose.

Pamačiusi daug pasaulio keliaudama po įvairių žemynų šalis su puikiais kolektyvais pora siekia suteikti naujų spalvų Lietuvos muzikiniam gyvenimui.

Groja su elitu

Aukštus Agnės ir Danielio profesionalumo kriterijus suformavo darbo metai Gidono Kremerio vadovaujamame Baltijos šalių jaunimo kameriniame orkestre „Kremerata Baltica“.

Agnė atstovavo Lietuvai ir Skandinavijos šalių jaunimo orkestre „Orkester Norden“ bei Europos Sąjungos jaunimo orkestre (EUYO).

Kontrabosininkas pats vedė meistriškumo kursus San Paule (Brazilija). Jis yra vienas kamerinio ansamblio „Kremeratini“ įkūrėjų, keletą metų vadovavo Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro kontrabosų grupei, įgrojo nemažai kompaktinių plokštelių su žinomais Lietuvos ir užsienio muzikantais.

„Muzika mums yra visas pasaulis, su ja keliamės ir gulamės“, – prisipažino Danielis. Artėjantis koncertas bus ir dueto bendradarbiavimo su stilistu Seržu Gandžumianu pradžia - jis kurs A. ir D.Rubinų sceninį įvaizdį.

Dueto „Together“ koncertas Šv.Kotrynos bažnyčioje rugpjūčio 6 d. 19 val. Bilietų kaina – 27–64 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.