Dešimtmetį švenčiantis „Stalo teatras“ kviečia fantazuoti

Prie stalo sėdima, valgoma, mokomasi, žaidžiama, švenčiama, kalbamasi, ant jo gali pasidėti beveik viską, gali jį naudoti vietoj kėdės. Prie stalo net vaidinama! Ir tai daro profesionalūs menininkai, lygiai prieš dešimt metų įkūrę „Stalo teatrą“.

Daugiau nuotraukų (1)

Karolina Augevičiūtė

Oct 15, 2014, 4:55 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 4:42 AM

Stalo teatras“ švenčia gimtadienį, o šia proga „Menų spaustuvėje“ bus parodyti visi teatro spektakliai. Maratoną pradėjo „Eglė – žalčių karalienė“ – pirmasis oficialus šio teatro spektaklis, pasakojantis visiems gerai žinomą istoriją, tačiau unikaliai atskleistą dviejų teatro sielų Snieguolės Degutytės ir Saulės Dikčiūtės. Kaip ir visuose „Stalo teatro“ spektakliuose, stalas tampa vaidinimo centru, pasauliu ar pasauliais, kuriuose vyksta veiksmas. Įvairūs daiktai virsta simboliškais aktoriais, padedančiais pasakoti istoriją.

Teatro režisierė, aktorė ir dailininkė S.Degutytė atskleidė, kad idėja kurti objektų teatrą atėjo iš vaikystės, kai žaisdavo su seserimi įvairiais daiktais: „Tada žaislų tiek nebuvo, tai su seserimi šaudydavomės šaukštais, grodavome pakabomis, o užuolaidos virsdavo mūsų ilgomis kasomis“. Ir dabar, pasak jos, norisi pakviesti vaikus fantazuoti.

Kodėl vaidinimams pasirinktas stalas? Kaip pasakojo „Stalo teatro“ įkūrėja, tai yra tas baldas, šalia kurio kiekviena moteris nori susodinti savo šeimą, kurti namų jaukumą, be to, tai tarsi kertinis namų akmuo, ant kurio ir šalia kurio kaip niekur kitur vis kas nors vyksta.

Per dešimt metų nueitas ilgas kelias ne tik teatrinio brandumo link, bet ir į žiūrovų širdis. Pradėję repetuoti ant žemės, pasitiesus vieną staltiesę, šiandien teatras jau gana didelis ir savarankiškas. Buvo daug keliauta, ne kartą dalyvauta vaikų ir jaunimo bei lėlių teatrų festivaliuose, parsivežta prizų ir įspūdžių, o 2011-aisiais teatras įvertintas Auksiniu scenos kryžiumi už etnologinį muzikinį veiksmą šeimai „Gandro dovana“.

Po dar dešimties metų S.Degutytė tikisi, kad teatras bus didesnis, jame vaidins jauni aktoriai, o ji pati spektaklius tik režisuos. Kol kas aktorė vaidmenis atlieka visuose spektakliuose ir yra ne tik jų režisierė, bet ir scenografė.

„Stalo teatras“ – tai fantazijų ir vaizduotės teatras. Ir šios dvi sudedamosios dalys patiekiamos kiekviename spektaklyje ant kruopščiai puoselėjamo stalo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.