Festivalis „Insanitus“ iš Kauno keliasi į Vilnių

Didžiausias tarptautinis multimedijos ir muzikos festivalis Lietuvoje „Insanitus“ po penkių metų ištikimybės Kauno urbanistinėms erdvėms lapkričio 6-14 d.keliasi į Vilnių.

Vaizdai iš ansčiau vykusių "Insanitas" festivalių.<br>"Insanitas" archyvo nuotr.
Vaizdai iš ansčiau vykusių "Insanitas" festivalių.<br>"Insanitas" archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 16, 2014, 3:10 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 1:03 AM

„Draugystė su menų fabriko „Loftas“ komanda ir pažintis su jų kieme esančiomis erdvėmis lėmė, kad „Insanitus“ laboratorijai laikas augti ir keisti savo lokaciją“, – sakė festivalio rengėjas Tarptautinės meno kūrėjų asociacijos „Freimas“ vadovas Žilvinas Širka.

„Insanitus“ programa – tai menininkų rezidencijos, kurių metu kuriamos šviesos instaliacijos, tada – paroda, kuri vyksta visą savaitę, o finale – uždarymo renginys, kur kasmet pasirodo ypatingos ir kruopščiai atrinktos muzikos žvaigždės.

„Paroda visuomet yra nemokama ir atvira visiems visą „Insanitus“ savaitę. O parodos uždarymas, žinoma, yra renginys su bilietais“, pridūrė Ž. Širka.

Šiemet „Insanitus“ laboratorijoje dalyvaus devyni menininkai iš Čekijos, Vokietijos, Vengrijos, Meksikos, Makedonijos ir kitų šalių. Tarp multimedijos meistrų – Berlyne kuriantis austras Maxas Frey, kuris savo instaliacijoje panaudos ne tik technologijas, bet ir kinetikos mokslo žinias. Jo kūrybos principas: judesys, šviesa, laikas.

Taip pat akis džiugins Niujorko meno mokyklos absolventas Hansas Kotteris. Jis pristatys savo žymiąją „Light Box“ instaliaciją. Hanso kūryba ištrina ribas tarp to, kas protu suvokiama ir technologiškai sukonstruotos fantastikos.

Ryškiausi šviesos sprendimai iš parodos erdvių vienai nakčiai, lapkričio 14 d., bus perkelti į menų fabriką „Loftas“, kur įvyks parodos uždarymas.

Pirmieji skelbiami svečiai yra žymiausia Skandinavijos madingojo pogrindžio indie grupė „Efterklang“, kuri pasirodys su perkusininku Tatu Rönkkö. Jie prieš pat atvykimą susivienys ne tik muzikai, bet ir su nauju bendru vardu.

Nuo tada lygiai metus jie kurs tik su naujuoju pavadinimu, atsisakę sąsajų su savo muzikine praeitimi. Iš dalies tai irgi yra meninis eksperimentas, ir Vilnius taps pirmasis, kuris tai patirs.

Tiesa, vienas iš „Efterklang“ narių – Rasmus Stolbergas – jau lankėsi Vilniuje, kur pristatė filmą apie savo grupę. „Efterklang“ albumas „Piramida“ buvo įrašytas šiaurietiškos gamtos galybės ir grožio apsuptyje, apleistame kalnakasybos miestelyje Piramida, esančiame Šiaurės Rusijoje. Filme rodoma grupėsmuzikinių garsų medžioklė negyvenamuose plotuose ir apleistuose pastatuose. Kūrybos proceso metu visą filmavimo komandą saugojo profesionali apsauga nuo baltųjų meškų!

Be uždarymo renginio ir parodos visą „Insanitus“ savaitę vyks nemokamos interaktyvaus kino peržiūros, paskaitos meno gerbėjams ir profesionalams. Taip pat – kūrybinės dirbtuvės, kurioms vadovaus patyrusi vaizdo menininkų bendruomenė „Miracles“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.