Vilniuje koncertavęs Ph. Glassas prisiminė ir ryšius su Lietuva

Bilietai buvo iššluoti

Daugiau nuotraukų (1)

Beata Baublinskienė

Nov 5, 2014, 8:20 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 5:21 AM

„Man įdomi įvairi muzika. Pastaruoju metu, pavyzdžiui, įrašinėju naują albumą su viena indėnų gentimi Meksikoje, kuri net sunkiai kalba ispaniškai“, – atskleidė Lietuvoje viešintis Ph.Glassas.

Daug gerbėjų Lietuvoje turintis garsusis amerikiečių muzikos meistras Ph.Glassas trečiadienį atskrido į Vilnių. Tai trečioji muziko viešnagė Lietuvoje.

Prieš vakarinį koncertą Kongresų rūmuose Ph.Glassas susitiko su gerbėjais. Jis pasidžiaugė, kad Vilniuje apsilankė jau trečiąjį kartą.

Bilietai buvo iššluoti

77 metų kompozitorius šiltai atsimena viešnagę Lietuvoje prieš 20 metų, kai simfoninės muzikos koncerte buvo atlikti jo kūriniai, bei koncertą prieš 10 metų Vilniaus festivalyje, kur Ph.Glassas su garsiuoju amerikiečių kvartetu „Kronos“ atliko muziką nebyliajam filmui „Drakula“.

Į lapkričio 5-osios Ph.Glasso ir „The Philip Glass Ensemble“ koncertą Kongresų rūmuose bilietai buvo ištirpę jau senokai, tačiau iki pat paskutinės akimirkos amerikiečių kūrėjo gerbėjai gaudė galimybę gauti bent stovimų bilietų.

Prieš koncertą surengtame susitikime Ph.Glassas sakė, kad nors jo tėvai kilę iš Lietuvos žydų bendruomenės, jis pats labiau pabrėžia muzikinį ryšį su Lietuva, nes mato mūsų kraštą kaip europinės tradicijos dalį.

Įkvepia įvairūs kūrėjai

Ph.Glasso muzikos stilius ir skambesys atpažįstamas jau daugiau kaip 40 metų. Tačiau jį suformavo daug įvairių šaltinių. Kompozitoriui svarbi indų muzika, susidomėjimą kuria paskatino pažintis su indų instrumentalistu Ravi Shankaru.

Ph.Glasso muzika taip pat siejama su alternatyviomis srovėmis – artroku, avangardine Niujorko scena, vizualiaisiais menais. Šiaip ar taip, savo stiliaus pagrindu Ph.Glassas laiko centrinės Europos tradiciją nuo Johanno Sebastiano Bacho.

„Man įdomi įvairi muzika. Pavyzdžiui, pastaruoju metu įrašinėju naują albumą su viena indėnų gentimi Meksikoje, kuri net sunkiai kalba ispaniškai, – kalbėjo Ph.Glassas. – Kadaise mane įkvėpė susitikimas su R.Shankaru, tačiau mano muzikos pagrindas – vis dėlto centrinės Europos muzika.“

Nors Ph.Glassas yra sukūręs daug muzikos kino filmams, o koncerte Viniuje skambėjo jo muzika iš Godfrey Reggio dokumentinės juostos „Koyaanisqatsi“, jis nelaiko savęs profesionaliu kino kompozitoriumi, nes per metus sukuria muziką tik maždaug trim filmams, o tikri profesionalai kuria kur kas daugiau.

Kompozitorius mėgsta tokius muzikos žanrus, kai reikia bendradarbiauti su kitų sričių menininkais. Pavyzdžiui, operą. „Bendradarbiavimas suteikia naujų idėjų“, – sakė Ph.Glassas.

Paklaustas, ar klausosi kitų kompozitorių muzikos, Ph.Glassas paminėjo Arvo Partą, Meredith Monk, neseniai jis koncertavo su Steve’u Reichu. „Iš tiesų visi mano ansamblio nariai yra kompozitoriai“, – Vilniuje pareiškė Ph.Glassas.

Atvežė linkėjimų

Koncertuoti su savo ansambliu jį paprastai skatina noras pajusti tiesioginį ryšį su publika, kurios įskelta energija jį irgi įkvepia.

Ph.Glassas taip pat atskleidė, kad tik prieš dieną bendravo su savo gera bičiule, dainų kūrėja Laurie Anderson, kurios koncertą Vilniaus festivaliai sostinėje buvo surengę prieš keletą metų.

Šiuo metu L.Anderson gyvenime – gana sunkus laikotarpis, nes prieš metus mirė jos gyvenimo draugas, rokeris Lou Reedas. Tačiau, pasak Ph.Glasso, Laurie labai maloniai atsimena savo viešnagę Vilniui ir lietuviams netgi perdavė linkėjimų.

Koncertu Vilniuje prasidėjo Ph.Glasso ir jo ansamblio koncertų turas po Europą. Ketvirtadienį kompozitorius išvyksta į Jungtinę Karalystę.

Vilniuje Philipas Glassas ir „The Philip Glass Ensemble“ atliko muziką iš operų „Einsteinas paplūdimyje“, „Fotografas“, savo garsiosios „Dvylikos dalių muzikos“, skambėjo ir kiti žinomi Ph.Glasso kūriniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.