„Knygos teatras“ pradeda literatūrinę kelionę po Lietuvą

„Knygos teatro“ kūrybinė grupė nusprendė aplankyti savo gimtuosius miestelius, dovanodama jų žmonėms skaitymo ir bendravimo džiaugsmu nuspalvintą premjerą pagal Jurgio Savickio noveles „Prabangos“.

„Knygos teatras“ skatina skaityti nacionalinę literatūrą.
„Knygos teatras“ skatina skaityti nacionalinę literatūrą.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-05 15:23, atnaujinta 2018-01-16 23:49

„Esame paskendę buityje, stokojame dėmesio ir laiko savo brangiausiems žmonėms – tėvams, giminaičiams, buvusiems klasės ir kiemo draugams, pedagogams. Supratome, kad prasmingesnės dovanos, kaip spektaklis, negalime jiems įteikti. Tai prabėgusių metų kūrybinis lobis“, – sakė teatro vadovė Redita Dominaitytė.

Be to, 2015-aisiais minimos Jurgio Savickio 125-osios gimimo metinės. Novelių, pagal kurias pastatytas spektaklis, autorius J.Savickis buvo lietuvių rašytojas, žymus praėjusio amžiaus visuomenės veikėjas, dėl politinių sumetimų ilgą laiką buvęs išstumtas iš literatūrinio konteksto. Dabar šis autorius jau įtrauktas į privalomos literatūros mokyklose sąrašą.

J.Savickis vienas pirmųjų į lietuvių literatūroje pasitelkė ironiją, humorą, parodiją, leido sau pažaisti įprastais lietuvių literatūros stiliaus, tematikos ir pasaulėžiūros motyvais.

„Nežinau kito lietuvių rašytojo, apie kurį atsiminimus būtų įdomu skaityti kaip gerą romaną. Liūdna žinia mums visiems yra ta, jog, esu įsitikinusi, kad J.Savickiu tapti net ir labai stengiantis neįmanoma. Galima išmokti gerų manierų, bet turėti tokį orumą, kad ne tik gerai jaustumeisi Šiaurėje ir Pietuose, bet vienodai elgtumeis ir su karaliais, ir su prasčiokais – tokiu žmogumi reikia tiesiog gimti, o J. Savickis buvo diplomatas iš prigimties“, – pastebi literatūrologė Solveiga Daugirdaitė.

J. Savickio vaikaitis dailininkas R. Savickas prisimena: „Jis atėjo į mūsų sąmonę palaipsniui ir kaip literatas, nes jo knygos gulėjo spec. fonduose, jis buvo sunkiai prieinamas kaip rašytojas modernistas. Ir iki šiol jis ne visiems prieinamas, nors buvo išskirtinis rašytojas – didžiąją gyvenimo dalį pragyvenęs užsienyje, rašė lietuvių kalba, dirbo Lietuvai“.

„Knygos teatre“ daiktais ir detalėmis yra atkuriama jutiminė aplinka, bet teatro stiprybė išlieka miestietiškos lietuvių literatūros perkėlimas į sceną. Gyvenimą, J. Savickio vaizduojamą kaip teatrą, perteiks kūrybinė spektaklio trupė – teatro ir kino aktoriai Redita Dominaitytė, Eimutis Kvoščiauskas ir Virginija Kuklytė. Spektaklio režisierius – Alius Veverskis.

Po pasisekimo sulaukusio spektaklio pagal Lietuvos klasiko Vinco Mykolaičio-Putino romaną „Altorių šešėly“ „Knygos teatras“ toliau skatina skaityti nacionalinę literatūrą.

Spektaklis „Prabangos“ pernai, rugsėjo 30 d., buvo pristatytas Vilniaus miesto rotušėje. Jis sukurtas pagal J.Savickio noveles „Palikimas“, „Ponia Janina Sudocholskienė“ ir „Prabangos“.

„Knygos teatro“ kūrybinė komanda siekdama išsaugoti šį kultūrinį palikimą, viešinti rašytojo ir nusipelniusio Lietuvai literato vardą, nusprendė vežioti spektaklį po Lietuvos regionus. Šiuo projektu siekiama ne tik skleisti kultūrą regionuose, bet ir skatinti bendradarbiavimą tarp skirtingų kultūros sričių atstovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.