Festivalyje KITOKS vaikai neturi galimybės nuobodžiauti

Sausio 12-18 d. sostinės Menų spaustuvė taps didžiausia vieta vaikų žaidimams, pažinimui ir bendravimui. Čia vyks jau penktasis tarptautinis festivalis vaikams ir jaunimui KITOKS’15. Iš viso programoje dešimt skirtingų spektaklių bei kūrybinių dirbtuvių, į kurias visą savaitę kvies trupės iš Lietuvos ir svečiai iš užsienio.

Daugiau nuotraukų (1)

Agnė Tuskevičiūtė

2015-01-08 16:14, atnaujinta 2018-01-16 15:49

Kviečiame susipažinti su lietuviškos programos spektaklių kūrėjais. Visiems pateikėme po tris vienodus klausimus apie teatro vaikams subtilumus ir mažuosius žiūrovus.

Jeigu jums ar jūsų mažiesiems kils daugiau ir kitokių klausimų, tikrai galėsite drąsiai prieiti prie šių žmonių patys ir juos užduoti kūrybinėse dirbtuvėse – ne veltui festivalio šūkis yra „Spektakliui pasibaigus veiksmas tik prasideda!“

Klausimai spektaklių kūrėjams:

-Ką atsakytumėte, jeigu mažasis žiūrovas paklaustų: „O apie ką yra jūsų spektaklis?“

-Ar jau teko girdėti atsiliepimų?

-Kodėl būtent jūsų spektaklį taip svarbu pamatyti?

Agnė Dilytė, teatro „Laimingi žmonės“ spektaklio „Negalima“ režisierė. Spektaklis festivalyje – sausio 12 d. 12 val. Rekomenduojama 6-9 metų žiūrovams!  Kadangi spektaklis kurtas vaikui, atsakyčiau jam taip: „Tai spektaklis apie kvailus draudimus, kuriuos tu kartais girdi iš suaugusiųjų. Jeigu nesupranti, kodėl negalima žaisti mėgstamų žaidimų, bet leidžiama pyktis, kodėl negalima reikšti savo nuomonės, bet galima vaikus be rimtos priežasties statyti į kampą; jeigu tau kartais norisi, patyrus tokią neteisybę, maištauti – šis spektaklis yra tau!“  Atsiliepimų jau girdėjome, ir nemažai. Įdomiausi tokie: „Antismurtinis, humaniškas“, „Šiuolaikiškas ir lengvas“, „Netiesmukas“, „Nieko gero, nes jame nėra nieko pamokančio“, „Malonus atradimas“, „Norėjosi, kad nesibaigtų“, „Nerealūs fantasmagoriniai kostiumai“, „Juokiausi ir verkiau, nes jaučiausi kalta prieš savo vaikus“. Viena trejų metų mergaitė pasakė: „Man spektaklis per didelis, bet labai patiko muzika“, o vienas šešiametis iškart po spektaklio pateikė autoritetingą pastabą aktoriams: „Jūs padarėte klaidą – skrendant į kosmosą visi rengiasi skafandrais, o ne deguonies kaukėmis, turite ištaisyti!“  Svarbu pamatyti mūsų spektaklį visų pirma dėl to, kad jis yra autorinis. Parinkta vaikams, o ir suaugusiems aktuali problema, verčianti mąstyti, nesutikti, maištauti. Komiški ir paradoksalūs dialogai sukurti repeticijų metu, improvizuojant – jų neperskaitysi jokioj knygoj, tačiau juos dažnai girdime gyvenime, tad yra galimybė pamatyti save iš šalies ir pasijuokti, o gal ir nustebti.

Dar čia ryški forma, daug dėmesio vizualumui, judesiui, šokiui.

Žiūrovas čia neturi galimybės ir laiko nuobodžiauti, jis yra įtraukiamas į spektaklio vyksmą, diskutuoja, sprendžia svarbius klausimus, yra nuolat provokuojamas jo kritinis mąstymas. Na, o finale visų laukia stebuklingas ir ypatingas netikėtumas, po kurio – pažadame! – nebenorėsite grįžti į įprastą kasdienybę.

Svarbiausia: šis spektaklis sukurtas iš begalinės meilės vaikams! Auksė Petrulienė, „Psilikono teatro“ spektaklio „Šiltnamio istorijos“ režisierė ir atlikėja. Spektaklis festivalyje – sausio 14 d. 12 val. Rekomenduojama 7-10 metų žiūrovams!  Šis spektaklis yra apie mus visus. Paslaptingas augalų pasaulis, kurį rodome, stebėtinai panašus į mūsiškį: silpnos rūšys yra išstumiamos stipresnių, augalai kovoja, migruoja, stengiasi išlikti. Pagrindinė spektaklio herojė – Gėlių mergytė. Ji mažesnė už nykštį, bet labai drąsi. „Šiltnamio istorijos“ yra apie Gėlių mergytės atsiradimą ir jos nuotykius slaptoje pelių laboratorijoje. Sėkmingai pasprukusi nuo labai nervingo, nemigos kamuojamo Liūto ir genetiškai modifikuotos sojos armijos, mergytė sutinka ypač retą gėlę: plačialapę klumpaitę (lot. Cypripedium calceolus). Ši pasidalina savo galiomis ir paslaptimis, kaip nuraminti Liūtą, sustabdyti godžių pelių verslą ir užsėti stebuklingų augalų šiltnamį.  „Šiltnamio istorijų“ premjera įvyko 2013 lapkritį Vašingtone, tradiciniame „Kids Euro“ festivalyje. Tai festivalis vaikams ir jaunimui, kurio metu pristatomi spektakliai ir renginiai iš 28 Europos Sąjungos šalių. Spektaklį rodėme penkis kartus Vašingtone ir Filadelfijoje.

Lietuvoje spektaklį pristatėme „Virus“ festivalyje Šiauliuose ir praėjusią vasarą Palangoje, taigi sutikome daug ir labai įvairių žiūrovų ir galime palyginti jų atsiliepimus.

Amerikiečiai yra labai audringa teatro publika, o vaikai – ypač. Jie gyvai reaguoja: kai liūtas puola Gėlių mergytę, jie šaukia „Oh NO!!!“, kai linksma – ploja ir linguoja pagal muziką. O po spektaklio ir Amerikos, ir Lietuvos vaikai elgiasi visiškai vienodai: jiems taip smalsu iš arti pamatyti miniatiūrines silikono lėles, kad tuoj pat susitelkia aplink „Psilikono teatro“ vaizdo laboratoriją.

Jie nori liesti mėgstamiausius herojus, patys viską išmėginti ir dideliame ekrane pamatyti savo rankas, žaidžiančias su lėlėmis. Festivalio KITOKS mažieji žiūrovai po spektaklio galės sužibėti kūrybiškai – sukurti savo fantastinius augalus ir atgaivinti juos ekrane.  Po spektaklio vaikai daug klausinėja: kaip gi ten baigėsi genetiškai modifikuotos sojos kariams, ar visos Gėlių mergytės pasėtos retos sėklos sudygo? Nežinau, atsakau, tai priklausys nuo jūsų... Kai užaugsite. Mes paliekame vaikams pasaulį, kuriame sparčiai nyksta rūšys, gamtos įvairovė ir kaupiasi sudėtingos problemos. Apie tai reikia kalbėti – vaikai jau dabar turi žinoti, kad bus atsakingi, kad mes – nespėsim, jie patys turės rasti sprendimus.

Saulė Degutytė, „Stalo teatro“ spektaklio „Didysis Dūdininkas“ režisierė ir dailininkė. Spektaklis festivalyje – sausio 15 d. 10 ir 12 val. Rekomenduojama 7-10 metų žiūrovams!  Spektaklį kūrėme visiems žmonėms – ir vaikams, ir suaugusiems. Jeigu niekas nieko nesuprastų, tektų gerai pagalvoti, ar verta rodyti šį spektaklį apskritai. Bet taip nebūna. Kiekvienas ką nors supranta – būtent tai, ką jam reikia suprasti, kas šiuo metu aktualu, kas praturtina jau turimą patirtį naujais niuansais, posūkiais, sprendimais. Spektaklis yra apie mus pačius, mūsų tėvus, mūsų svajones ir sapnus.  Žiūrovus juokina, kai herojai pykstasi. Prisiminkime realų gyvenimą: piktas žmogus atrodo tikrai juokingai. Dar žiūrovams patinka, kai vienas herojus valdo kitą lėlės pagalba. Suaugusieji sako, kad šis spektaklis turi edukacinę prasmę – minimalios priemonės primena vaikams apie tai, kad galima įdomiai žaisti su vos keliais daiktais. Girdėjome, kad žiūrovai spektaklio sapnų metu „įkrenta“ į meditaciją.  Tik mūsų spektaklyje pamatysite, kaip galima įdomiai bendrauti su artimais žmonėmis, pasitelkiant lėles...Tik mūsų spektaklyje galėsite pasižiūrėti į save iš šalies. Pasinersite į sapnų pasaulį ir sužinosite, kas gali padėti įveikti baisius sapnus. Tik mūsų spektaklyje galbūt pamatysite ir savo sapnuotą sapną.

Birutė Banevičiūtė, teatro „Dansema“ spektaklio „Maži stebuklai“ spektaklio idėjos autorė ir choreografė. Spektaklis festivalyje – sausio 15 d. 10 ir 15 val. Rekomenduojama 2-5 metų žiūrovams!  Tai pasakojimas, kaip iš mažo kelių ląstelių gumulėlio – ikriuko, kiaušinio, kirmėlytės ar sėklos atsiranda kvapni gėlė, margaspalvis drugelis, žalia varlė, galingais sparnais plasnojantis erelis ar nerangus pingvinas. Spektaklyje judesių kalba subtiliai atskleidžiamas ir žmogaus atsiradimo procesas, kai dvi skirtingos sandaros ląstelės susilieja į vieną, o ši besidalindama išauga į smalsų ir linksmą žmogų, kuris gali būti mergaitė arba berniukas.  Girdėjome nuomonę, kad spektaklis įdomus ne tik vaikams. Be abejo, iš savo publikos nuo dvejų iki penkerių metų dažnai girdime jų „firminį“ „O kas čia?“  Manau, spektaklį svarbu pamatyti todėl, kad tokio Lietuvoje dar nebuvo. Dar niekas nėra judesių kalba kalbėjęs su mažais vaikais apie tai, kaip iš dviejų skirtingų ląstelių atsiranda žmogus!

Šarūnas Datenis, Menų spaustuvės interaktyvaus lėlių ir gyvo kino spektaklio „Mergaitė su degtukais“ režisierius. Spektaklis festivalyje – sausio 16 d. 10 ir 12 val. Rekomenduojama 6-10 metų žiūrovams!  Mūsų spektaklis yra apie abejingumo pasekmes.  Kol kas esame suvaidinę vos keturis spektaklius, „Mergaitė su degtukais“ tik pradeda savo gyvenimą. Labiausiai patiko vienas atsiliepimas: vaikas klausinėjo tėvų, kodėl mergaitės niekas neįsileidžia... Mums to ir norėjosi – kad po spektaklio užsimegztų pokalbis šeimoje, kad vaikai klaustų, o tėvai rastų atsakymus.  Negaliu pasakyti, kad svarbu pamatyti būtent šį spektaklį... Man kaip kūrėjui jis yra svarbus, o ar „Mergaitę su degtukais“ buvo svarbu pamatyti žiūrovams, tegul atsako, susipažinę su mūsų kūriniu.

Anželika Furmaniuk- Savickienė, Klaipėdos lėlių teatro spektaklių „Sapnų pasakėlė – diena/naktis“ ir „Sapnų pasakėlė – vandenynas“ dailininkė. Spektakliai festivalyje – sausio 17 d. 10 ir 12 val. („Diena/naktis“) ir sausio 18 d. 10 ir 12 val. („Vandenynas“). Rekomenduojama žiūrovams nuo 6 mėn. iki 3 m.!  Kiekviena mūsų spektaklio-instaliacijos dalis arba serija pristato skirtingą atmosferą. Pirmoji serija „Sapnų pasakėlė – diena/naktis“ pasakoja apie dangaus gyventojus: saulę, debesis, lietų, paukščius, vaivorykštę. Antroje serijoje „Sapnų pasakėlė – vandenynas“ pasineriama į vandenyno gelmes, kuriose sutinkami vandenyno gyventojai.  Išgirstame atsiliepimų, bet labiausiai emocijos atsispindi spektaklio metu, nes žiūrovai atsiduria instaliacijoje ir viską stebi iš arti, turi galimybę prisiliesti prie objektų.  Manau, kad verta pamatyti šiuos spektaklius, nes Lietuvoje yra labai nedaug teatro kūrinių, skirtų kūdikių auditorijai. Be to, mūsų „Sapnų pasakėlės“ yra atmosferinės, jos įtraukia žiūrovą į spektaklio veiksmą.

„KITOKS‘15“ tarptautinis teatro festivalis vaikams ir jaunimui, sausio 12–18 d. Menų spaustuvėje

Festivalio programa:

Sausio 12d. (pirmadienis) | 12:00 val. | Juodoji salė „Negalima“ (7 – 13m.) | Laimingi žmonės (Lietuva)

Sausio 13d. (antradienis) | 10:00 ir 15:00 val. | Kišeninė salė Video projekcijų spektaklis „Sugautas šešėlis“ (3 – 6 m.) | Tam Teatromusica (Italija)

Sausio 14d. (trečiadienis) | 12:00 val. | Juodoji salė „Šiltnamio istorijos“ (7 – 10 m.) | Auksė Petrulienė (Lietuva) Spektaklio režisierė ir atlikėja: Auksė Petrulienė

Sausio 15d. (ketvirtadienis) | 10:00 ir 12:00 val. | Kišeninė salė Sapnų „Didysis Dūdininkas“ (7-10 m.) | Stalo teatras (Lietuva)

Sausio 15d. (ketvirtadienis) | 10:00 ir 15:00 val. | Juodoji salė Šokio spektaklis „Maži stebuklai“ (2-5 m.) | Dansema (Lietuva)

Sausio 16d. (penktadienis) | 10:00 ir 12:00 val. | Juodoji salė Video ir šokio spektaklis „Mažasis kritikas“ (7-10 m.) | Hege Haagenrud (Norvegija)

Sausio 16d. (penktadienis) | 10:00 ir 12:00 val. | Kišeninė salė Interaktyvus lėlių ir gyvo kino spektaklis „Mergaitė su degtukais“ (6-10 m.) | Menų spaustuvė (Lietuva)

Sausio 17d. (šeštadienis) | 10:00 ir 12:00 val. | Kišeninė salė Sausio 18d. (sekmadienis) | 10:00 ir 12:00 val. | Kišeninė salė Lėlių spektakliai „Sapnų pasakėlė: diena/naktis“ ir „Sapnų pasakėlė: Vandenynas“ (0,5-3 m.) | Klaipėdos lėlių teatras (Lietuva)

Sausio 18d. (sekmadienis) | 12:00 ir 15:00 val. | Juodoji salė Cirko spektaklis „Marmaladas“ (2-6 m.) | Claire Parsons Co. (Švedija)

* Po spektaklių žiūrovų laukia žaidimai su kūrėjais, galimybė prisiliesti prie dekoracijų, pabendrauti su aktoriais, leistis į kelionę po teatro užkulisius ir dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse.

Bilietus jau platina Tiketa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.