Lietuvos teatrų pažadai 2015-iems. Būrimas iš premjerų tirščių

Metų pradžia liudija, kad Spiečius jaunųjų užima Mažąją sceną, šiuolaikinis šokis užsidaro Stiklo soduose, o nykštukai be Snieguolės atsiduria ant ledo.

Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė

Jan 9, 2015, 2:22 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 1:21 PM

Metų pradžia liudija, kad Spiečius jaunųjų užima Mažąją sceną, šiuolaikinis šokis užsidaro Stiklo soduose, o nykštukai be Snieguolės atsiduria ant ledo.

Kas toliau? Per pavadinimų prizmę peržiūrėkime įvairių Lietuvos teatrų sumanymus atėjusiems metams.

Lietuvos nacionalinis dramos teatras

Sausio–birželio mėnesiais LNDT numatė šešias naujienas (įskaitant ir „Ledo vaikus“), o prie jų darbuosis net trys Europos teatro naujosios realybės prizo laimėtojai: Oskaras Koršunovas, Eimuntas Nekrošius ir Krystanas Lupa iš Lenkijos.

Sausio 25 d. – O.Koršunovo režisuota rusų absurdo klasiko Daniilo Charmso „Jelizaveta Bam“, kuriama kartu su OKT/Vilniaus miesto teatru. Bet tuo OK pasireiškimai nacionalinėje scenoje neapsiribos.

Vasario 6 d. LNDT pradės rodyti „atjaunintą“ OK spektaklį „Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džuljetos istorija“, kuriame pagrindinius vaidmenis atliks Gelminė Glemžaitė, Agnieška Ravdo (Džuljeta) ir Laurynas Jurgelis (Romeo). Kovo 6 d. – dar viena OK premjera, šįkart – pagal vokiečių dramaturgo Mariaus von Mayenburgo pjesę „Kankinys“. Žadama, kad „bus netikėtu rakursu pažvelgta į jauno žmogaus maištą ir opias šiandieninės mokyklos problemas“. OK savo teatre yra pastatęs dvi M. von Mayenburgo pjeses – iki šiol vaidinamą „Ugnies veidą“ ir kiek trumpiau gyvavusius „Parazitus“.

Vasario 21 d. į OK-iadą įsiterps LNDT aktorė Dalia Michelevičiūtė – ji kvies į naują spektaklį „Moters portretas“ pagal lenkų poetės, Nobelio premijos laureatės Wisławos Szymborskos eiles.

Kovo 27 d. įvyks pirmoji 75-ojo sezono premjera Didžiojoje salėje – Europos teatro patriarcho Krystiano Lupos režisuota austrų rašytojo Thomaso Bernhardo „Didvyrių aikštė“, parašyta 1988 m. K.Lupa bus ir savo spektaklio scenografas bei šviesų dailininkas. Jis dirbs su iškiliomis Lietuvos teatro asmenybėmis – Egle Gabrėnaite, Doloresa Kazragyte, Viktorija Kuodyte, Egle Mikulionyte, Rasa Samuolyte, Toma Vaškevičiūte, Vytautu Anužiu, Valentinu Masalskiu, Vytautu Rumšu, Arūnu Sakalausku. Kažkam, sprendžiant iš eskizo, teks apsinuoginti.

Šeštoji naujiena – Eimunto Nekrošiaus spektaklis pagal Aleksandro Puškino „Borisą Godunovą“. E.Nekrošius repetuoja su Salvijumi Trepuliu Mariumi Repšiu, Elžbieta Latėnaite, Arūnu Sakalausku, Povilu Budriu, Dainiumi Gavenoniu, Remigijumi Vilkaičiu.

Vadinasi, Nacionalinis teatras nuo Kankinio per Moters portretą eis tiesiai į Didvyrių aikštę, kurioje lūkuriuoja Borisas G. Tiesiog Įstabioji ir graudžioji Jelizavetos B. istorija.

Vilniaus Mažasis teatras

Vilniaus Mažojo teatro kūrybiniai planai skamba iškilmingai. Kovo 5, 6 d. nei daugiau, nei mažiau – Rimo Tumino spektaklis „Rytoj Diena ir Šventė“, skirtas Mažojo teatro 25-mečiui. Nedetalizuojama, kas tai bus. O kovo 7 d. – kompozitoriaus Fausto Latėno autorinis vakaras-koncertas.

Kovo 27 d. – turbūt tam tyčia susitarus su LNDT, tą patį vakarą rodančiu T.Bernhardo „Didvyrių aikštę“ – Mažasis rodys savo T.Bernhardą, nes R.Tuminas režisuoja jo „Minetį“.

Gegužės 12-18 – tradicinis tarptautinis teatro debiutų festivalis „Tylos!“, o rugsėjo mėnesį režisierė Ramunė Kudzmanaitė parodys Arvydo Juozaičio pjesės „Prezidentienė“ premjerą.

Viskas aišku: rytoj – diena ir šventė, o po to – tylos! 

Jaunimo teatras

Jaunimo teatras vasario 13 – 14 d. pradės rodyti dviejų dalių detektyvinę komediją „Aštuonios mylinčios moterys“. Nepelnytai užmiršto prancūzų rašytojo, aktoriaus ir kino režisieriaus Roberto Thomas pjese, parašyta 1960 m. susidomėjo režisierius Balys Latėnas.

Pavasarį į Jaunimo teatro Didžiąją sceną sugrįš režisierius Vidas Bareikis spektakliu „Gerasis žmogus iš Sezuano“ pagal žymaus vokiečių režisieriaus, rašytojo, teatro kritiko Bertoldo Brechto 1941 m. parašytą dramą.

Aktorė Aušra Pukelytė, jau kelis metus vedanti edukacines ekskursijas "Ekspedicija į teatro vidų", ketina sukurti interaktyvų spektaklį jaunimui „Keturiolika Mykolo Kleopo Oginskio priesakų“. Kas dedasi tame teatre: Aštuonios moterys myli Mykolą Kleopą, o Gerąjį žmogų kažkodėl reikia gabentis iš Sezuano.

OKT/Vilniaus miesto teatras

Balandžio mėnesį OKT atgaus savo režisierių iš LNDT ir tada – britų dramaturgės Sarah Kane pjesės „Apvalytieji“ premjera. OK čia parodys jauniausią savo ugdomų aktorių kartą.

Rugsėjui aktorius bei režisierius Kirilas Glušajevas numatė premjerą pagal jauno baltarusių dramaturgo Dmitrijaus Bogoslavskio pjesę „Žmonių meilė“.

Paprasta: apsivalys ir vėl gers už Žmogų.

„Lėlės“ teatras

Sausio 29 d. Agnius Jankevičius rengia juodojo humoro premjerą suaugusiems „Maršrutas“. Spektaklio centre ‒ Vilniaus miesto maršrutinių mikroautobusų likimas ir su juo susijusios anekdotinės mistifikacijos.

Premjerą vaikams „Evoliucija“ teatro Mažojoje salėje režisuoja aktorius Šarūnas Datenis. Žadama, kad ši balandžio mėnesio premjera bus panaši į atvirą pamoką, joje jungsis šešėlių teatras, vaizdo projekcijos, originali muzika. „Evoliucija“ pasakos apie Žemės ir gyvybės joje atsiradimą, svarstys, kokie galimi mūsų planetos ateities scenarijai.

„Visi skrieja, lekia ir šuoliuoja“ – tai darbinis spektaklio pagal Daniilo Charmso kūrybą vaikams pavadinimas. Šią premjerą rudenį kurs režisierė Olga Lapina su dailininke Julija Skuratova. Spektaklio ašis – nutrūktgalviškų nuotykių kupina dviejų berniukų kelionė į Braziliją. Projektas „Vilniaus teatras „Lėlė“ Rytų Lietuvos vaikams“ šiais metais keičia geografiją ir vietoj pasirodymų Trakų pilyje „Lėlė“ rodys savaitės trukmės programas Šalčininkuose, Švenčionyse ir Dusetose bei aplinkiniuose miesteliuose ir kaimeliuose. Maršruto evoliucija: visi skries, lėks ir šuoliuos tolyn nuo Trakų pilies. Gal net iki Brazilijos. Jeigu neužstrigs Šalčininkuose.

Keistuolių teatras

Artimiausią pusmetį teatras sumanė net tris premjeras suaugusiems.

Pirmoji iš jų – Vytauto V. Landsbergio spektaklis pagal Vytauto V. Landsbergio knygą. Tai trumpo metražo poetiški sapnai „Persikūnijimai“. Antroji – vėl V.V.Landsbergio premjera pagal V.V.Landsbergio knygą. Monospektaklis „Diagnozė: visiškas Rudnosiukas“ pagal rašytojo ir režisieriaus pirmąją pasakų ir anekdotų knygą „Rudnosiuko istorijos“.

Pavasarį jauna režisierė Giedrė Kriaučionytė ruošiasi premjerai pagal žinomo šiuolaikinio Vokietijos dramaturgo Rolando Schimmelpfennigio pjesę „Moteris iš praeities“.

Taip pat pavasarį premjerai Keistuolių teatro scenoje ruošiasi režisierius Aidas Giniotis, jis pasirinko kurti comedia dell'arte žanro spektaklį „Varnas“ pagal italų klasiko Carlo Gozzi pjesę.

Perspektyvos: visiškas klasikas prieš kažkokį Gozzi  iš praeities. 

Nacionalinis Kauno dramos teatras

Sausio 31 d. – režisieriaus Artūro Areimos premjera visai šeimai pagal rašytojo Mathias Malzieu knygą „Mechaninė širdis“ apie mažylį Džeką, kuriam negalima pamilti, nes tada subyrės jo širdies mechanizmai.

Rugsėjį NKDT laukia jauno latvių režisieriaus Valterio Silio, kuris statys spektaklį „Miškinis“ pagal tikrą istoriją apie latvį pabėgusį iš sovietų armijos į miško apylinkes ir gyvenusį ten net penkiasdešimt metų.

Maskvos V. Mejerholdo centro režisūros magistrantas Tadas Montrimas statys Bertolto Brechto „Operą už tris skatikus“ su originalia Kurto Veilio muzika.

A.Areima pasirinko daryti spektaklį pagal Kennetho Branagho ekranizaciją „Seklys“. Pagrindiniai veikėjai – turtingas, ekscentriškas rašytojas ir jaunas aktorius, rašytojo žmonos meilužis. Teatras išdavė, kad režisierių, tą scenos chuliganą, domina personažų kaip kūrėjų egzistencija.

Ką gi, chuliganas aprūpins Kauno nacionalinį Mechanine širdimi, teatras penkiasdešimčiai metų pasislėps miške, o Seklys bergždžiai domėsis jo kaip kūrėjo egzistencija, ir visa tai – tik už tris skatikus.

Kauno lėlių teatras

Iki birželio - dvi premjeros: vasarį – Andriaus Žiurausko  „Molio Motiejus“, kovą – Olego Žiugždos „Ąžuolo vaikas“ pagal Vytauto Petkevičiaus kūrinį „Gilės nuotykiai Ydų šalyje“.

Šaunu: Molio Motiejaus premjeros Ydų šalyje.

Klaipėdos dramos teatras

Didžiausia metų intriga Klaipėdoje – kad trupė galbūt grįš į suremontuotą senąjį teatro pastatą.

Sausio premjera – jauna režisierė Karina Novikova stato Ingmaro Bergmano „Rudens sonatą“. Vasarį Ramutis Rimeikis, LNDT aktorius ir Teatro sąjungos pirmininkas parodys Henriko Ibseno „Laukinę antį“, kovą Rolandas Atkočiūnas statys Dea Loher „Klaros ryšius“.

Rudenį Gytis Padegimas imsis Arvydo Juozaičio „Luizės Pirmosios“ – tai būsianti istorinė kostiuminė drama apie Prūsijos karalienę Luizę, o ilgametis teatro vadovas Povilas Gaidys žada statyti Eduardo de Filippo „Kalėdos Kupjelų namuose“.

Atsargiai: Rudens sonata Kupjelų namuose įvyks tik per Klaros ryšius, antraip – nė Laukinė Luizė nepadės. O ančių įkurtuvėms nebereikia.

Šiaulių dramos teatras

Pirmoji metų premjera Šiauliuose – sausio 18 d. Tennesee Williamso „Geismų tramvajus“. Žmogiškų jausmų ir gyvuliškų aistrų dramą režisuoja Algirdas Latėnas.

Arvydas Lebeliūnas ketina statyti spektaklį vaikams pagal Antono Čechovo apsakymą „Kaštonė“.  

Vytautas Kaniušonis turi sumanymą Šiaulių dramos teatre pastatyti vieno garsiausių XX amžiaus Amerikos dramaturgų Arthuro Millerio pjesę „Komivojažieriaus mirtis“, parašytą 1949 m. Šiaulių teatras yra bene vienintelis šalyje, atkreipęs dėmesį į vyresnio amžiaus auditoriją ir suteikęs jai galimybę už palankesnę kainą pamatyti spektaklius, beje, tik jiems skirtą dieną ir, senjorų pageidavimu, jiems patogesniu popietės laiku.

Gerbiami senjorai, Komivojažieriaus geismų tramvajų Šiauliuose galėsite vytis jums patogiu laiku.

Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras

Baigiantis 2014-siems J.Miltinio teatro repertuarą praturtino Lietuvos muzikos ir teatro vaidybos ketvirtakursiai, ugdomi Veltos ir Vytauto Anužių. 18 „vunderkindų indigo vaikų“, kaip juos po Kazio Sajos „Devynbėdžių“ pernai spalį pavadino žiūrovai, rodo savo diplominius darbus.

Pirmoji jų premjera sausio mėnesį –Davido Gieselmano juodoji komedija „Ponas Kolpertas“, režisuoja V. ir V.Anužiai. Birželį jie pristatys inscenizaciją pagal Fiodoro Dostojevskio romaną „Pažemintieji ir nuskriaustieji“ ir Jeano Anouilho pjesės „Medėja“ interpretaciją.

Gegužę Raimundas Banionis statys Romualdo Granausko romano „Rūkas virš slėnių“ inscenizaciją.

Rugsėjį planuojamas miuziklas – H.Schmidto ir T.Joneso „Svajotojai“, režisuos J.Staniūnas.

Spalį Panevėžyje režisuos Jonas Vaitkus, pjesės pavadinimas kol kas neatskleidžiamas.

Lapkritį baigsis teatro vadovo Romualdo Vikšraičio kadencija.

Lapkritis svarbus: 18 svajotojų išsklaidys rūką virš Devynbėdžių slėnių. Juodosios komedijos pavadinimas bus atskleistas. Pažemintųjų ir nuskriaustųjų kadencija baigsis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.