Aštuoni įdomūs faktai apie šių metų „Kaunas Jazz“ žvaigždes

Vienas jų dievina šaltibarščius, kitas galėtų jums atstovauti teisme, o trečias leidžia fotografijos knygas. Šią savaitę prasidedančio „Kaunas Jazz“ jubiliejinio sezono svečiai yra spalvingi kaip pati džiazo muzika.

G.Porteriui yra tekę dirbti šunų maisto fabrike.<br>M.Patašiaus nuotr.
G.Porteriui yra tekę dirbti šunų maisto fabrike.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Apr 21, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 7:59 AM

Festivalio 25-mečio proga Kauno ir kitų miestų publiką džiugins kelios dešimtys atlikėjų iš aštuonių valstybių. Vieni jų Lietuvoje lankysis pirmą kartą, kiti jau žino, ko tikėtis iš viešnagės mūsų šalyje.

Tarp pasakojimų apie pelnytus apdovanojimus, išleistus albumus ir įspūdingus koncertus įsipina ir neįprastų istorijų apie muzikantų kasdienybę.

„Lietuvos rytas“ siūlo susipažinti su aštuoniais dėmesį traukiančiais faktais apie šių metų „Kaunas Jazz“ dalyvius. Vietoj viešbučio – sofa. Kai 1991-aisiais vyko pirmasis „Kaunas Jazz“, net ir užsakyti viešbučius užsienio muzikantams buvo didelis iššūkis renginio biudžetui. Todėl šįmet į festivalį sugrįžtantis šveicarų gitaristas Heinzas Affolteris apsigyveno festivalio rengėjo Jono Jučo šeimos bute.

„Filmavo, kaip mano mama ruošia šaltibarščius, užsirašė receptą. Ir šįkart iš anksto paprašė, kad jų padarytų, nes jam labai skanu.

Padėdavo stumti neužsivedančius žiguliukus, visą Lietuvą išmaišė, grybauti kartu važiuodavome, Nidoje klipą savo dainai nufilmavo. Grodavo balkone, visi kaimynai klausydavosi.

Net kelis lietuviškus keiksmažodžius išmoko – pasiųsdavo, jei kas prikibdavo“, – apie į Kauną festivalio jubiliejaus proga grįžtantį muzikantą pasakojo festivalio įkūrėjo J.Jučo dukra, „Kaunas Jazz“ meno vadovė Indrė Jučaitė.

Bažnyčioje gros teisininkas. Būtent tokį išsilavinimą turi lenkų džiazo trimitininkas, kompozitorius ir prodiuseris Maciejus Fortuna.

32-ejų muzikas kritikų vadinamas vienu talentingiausių jaunosios kartos Lenkijos džiazo atlikėjų. Trimitu groti jis pradėjo dvylikos, tačiau universiteto suole iš pradžių įgijo teisininko specialybę. Vėliau jis Vroclave baigė aukštuosius muzikos mokslus, o po poros metų įgijo ir daktaro laipsnį.

Šiandien M.Fortuna jau ir pats ugdo studentus Poznanės muzikos akademijoje, tačiau garsėja ir kaip itin aktyvus muzikantas, kurio diskografijoje yra keliolika su įvairiais projektais įrašytų albumų.

„Kaunas Jazz“ sakralinės džiazo muzikos koncerte Vytauto Didžiojo bažnyčioje jis atliks kūrinį, paremtą viduramžių religinių giesmių motyvais.

Draudė, bet neuždraudė. Festivalį šįmet vainikuos JAV vokalistų grupė „Naturally 7“. Jos istorijos užuomazgos – bažnyčios choruose, kur dainavę broliai Rogeris ir Warrenas Thomasai su bičiuliais nusprendė, kad nori žengti už gospelų muzikos ribų.

Warrenas prisimena, kad vaikystėje svajojo groti mušamaisiais, tačiau tėvai atsisakė jam nupirkti būgnus. Kodėl? Nes baiminosi triukšmo namuose.

Bet tikro noro nesutramdysi – užsispyręs berniukas išmoko meistriškai pamėgdžioti būgnų garsus balsu. Tėvai nežinojo, kad jų sprendimas buvo lemtingas.

Šiandien „Naturally 7“ keliauja per pasaulį su garsiuoju scenos romantiku Michaelu Buble, leidžia vieną albumą po kito, o koncertuose balsais pamėgdžioja ne tik tuos nelemtus būgnus, bet ir elektrinę gitarą, pučiamuosius bei daugybę kitų instrumentų. Tikras balsų orkestras, kurį geriausia išgirsti savo ausimis – tik bilietų į koncertą Vilniaus Kongresų rūmuose jau beveik neliko.

Džiazas plius repas lygu meilė. „Kaunas Jazz“ scenoje pamatyti Lietuvos hiphopo lyderius „G & G Sindikatas“ – gal kiek neįprasta, bet ši grupė festivalyje koncertavo dar 2003-aisiais. Kaip ir aną sykį, po 12 metų pertraukos reperiai gros su džiazo muzikantais.

Padedami gero bičiulio kompozitoriaus Lino Rimšos, reperiai rengiasi koncertui su Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) bigbendu, tad žodis „džiazas“ šį kartą prie jų pavadinimo bus rašomas visiškai pagrįstai. 51 metų skirtumas. Toks jis – tarp vienos festivalyje grosiančios grupės narių. Paskutinį festivalio vakarą Kaune baigs koncertas klube „Combo“, kurio pagrindinė žvaigždė – 65-erių Lietuvos scenos veteranas Viktoras Malinauskas. Kartu su juo dainuos 14-metė atlikėja Silvia Leonzio – įvairių jaunųjų dainininkų konkursų laureatė, jau porą sykių pasirodžiusi „Kaunas Jazz“ scenoje.

Šiurpinantis darbas. Tokį teko dirbti ryškiausiai šių metų festivalio žvaigždei -- „Žalgirio“ arenoje dainuosiančiam populiariausiam šių dienų džiazo vokalistui Gregory Porteriui.

Trūko nedaug, kad šiandien apie jį kalbėtume ne apie kaip garsų dainininką, o kaip apie amerikietiškojo futbolo žvaigždę. Perspektyvią sportininko karjerą nutraukė trauma, ir vyriškis nutarė atsidėti kitai savo gyvenimo aistrai – dainavimui, kuriuo žavėjosi nuo mažens, kai giedojo bažnyčioje.

Iš muzikos pragyventi buvo nelengva – Gregory apie tuos laikus pasakoja istorijas, dėl kurių jautresniems skaitytojams dabar reikėtų nusukti akis į šalį.

„Dirbau šunų ėdalo fabrike, kastuvu stūmiau grūdus ir padvėsusias peles į smulkintuvą.

Kartą viršininkas pasiskundė, kad galėčiau tai daryti greičiau. Pasakiau sau – viskas, taip toliau nebeįmanoma“, – prisimena dainininkas.

Jau po keleto metų jis tapo pasauline žvaigžde ir pelnė „Grammy“ statulėlę.

Lenkijos pasididžiavimas. Festivalyje „Kaunas Jazz“ yra koncertavę daug kaimynų šalies džiazo didmeistrių -- nuo gitaristo Jareko Smietanos iki dainininko Mareko Balatos.

Tačiau į Kauną šįkart atvykstantis pianistas Wlodekas Pawlikas turi ypatingą priežastį girtis. 2014-ųjų sausį būtent jis tapo pirmuoju Lenkijos džiazo atlikėju, pelniusiu „Grammy“ statulėlę.

W.Pawlikui prestižinį apdovanojimą pelnė albumas „Night In Calisia“, įrašytas su garsiu JAV trimitininku Randy Breckeriu.

Džiazo žvaigždė – ir fotografas. Pernai prabangiai išleistas vokiečių trimitininko Tillio Bronnerio, kuris šįmet gros „Kaunas Jazz“, nuotraukų albumas. „Pradėjau fotografuoti prieš šešerius metus. Prieš tai mano aistra buvo maisto ruošimas. Labai patiko, bet supratau, kad labai geru virėju netapsiu. Kodėl? Juk maistui ruošti reikia laiko, o jo aš niekada neturiu.

Kai tai mečiau, užėjo toks nerimas – norėjosi kokio nors pomėgio. Lyg tyčia garsi Vokietijos kompanija „Leica“ man paskolino fotoaparatą ir pasiūlė pabandyti. Pabandžiau, patiko.

Po kiek laiko išdrįsau parodyti savo darbus vienai leidyklai – jos vadovas pasakė, kad tas nuotraukas būtinai reikia išleisti.

Dabar fotografija užima didžiąją mano laisvalaikio dalį.

Pradėjau fotografuoti bičiulius – muzikantus, sportininkus, politikus. Knygoje yra mano darytų muzikantų G.Porterio, Quincy Joneso, Kenny Garretto, didžėjaus Davido Guettos, plaukiko Michaelo Phelpso ir kitų žinomų žmonių nuotraukų.

Pernai rudenį knyga pristatyta didžiausioje pasaulio fotografijos mugėje“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo muzikantas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.