Klaipėdos muzikos festivalyje apsilankė ypatinga viešnia

Į pabaigą artėjantis jubiliejinis 40–asis Klaipėdos muzikos pavasario

į Klaipėdą atvyko S.Gubaidulina, kuri yra viena garsiausių šiuo metu kuriančių moterų kompozitorių pasaulyje.<br>Rengėjų nuotr.
į Klaipėdą atvyko S.Gubaidulina, kuri yra viena garsiausių šiuo metu kuriančių moterų kompozitorių pasaulyje.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

2015-04-23 20:23, atnaujinta 2018-01-06 01:46

Pilna Klaipėdos koncertų salė ketvirtadienį vakare paniro į dviejų skirtingų kartų – baroko epochos grando Johanno Sebastiano Bacho ir šių laikų kūrėjos Sofijos Gubaidulinos muzikos pasaulį. Koncerte susiliejo konceptuali J.S.Bacho muzikos gelmė ir mistinis S.Gubaidulinos kūrinių sakralumas.

„Sielos garsovaizdžiu“ pavadintoje programoje šiuos du kompozitorius sugretinti pasiūlė svečias iš Estijos smuikininkas Andresas Mustonenas, kuris jau keletą metų klaipėdiečius stebina savitomis meninėmis vizijomis.

Ketvirtadienio vakarą jis dirigavo Klaipėdos kameriniam orkestrui, kuris atliko dvigubą J.S.Bacho koncertą, bei S.Gubaidulinos kūrinius „Introitus“ ir „Fachwerk“. Publika buvo sužavėta programos solistų – orkestro vadovo Mindaugo Bačkaus (violončelė) ir A.Mustoneno (smuikas), griežusių J.S.Bachą, svečio iš Skandinavijos Geiro Draugsvollo (akordeonas) bei italų pianistės Alice di Piazzos muzikavimu.

Šis koncertas buvo ypatingas dar ir tuo, kad savo kūrinių atlikimo salėje klausėsi pirmą kartą į Klaipėdą atvykusi pati S.Gubaidulina, kuri yra viena garsiausių šiuo metu kuriančių moterų kompozitorių pasaulyje.

Ji aktyviai darbuojasi animacinių filmų, kino ir teatro muzikos srityse. Sovietmečiu augusiai kartai ši kompozitorė yra žinoma, kaip muzikos populiariam animaciniam serialui „Mauglio nuotykiai“ autorė.

Totorijos Respublikoje gimusi ir Maskvos konservatoriją baigusi 84 metų kompozitorė nuo 1991 metų gyvena Vokietijoje ir iki šiol intensyviai kuria muziką. Ji nuolat važinėja po įvairias pasaulio šalis, kuriose atliekami jos kūriniai.

Muzikė stengiasi pati dalyvauti savo kūrybos koncertuose. Tuomet per repeticijas atlikėjai gauna vertingų autorės patarimų ir pasiūlymų. S.Gubaidulina lyg deimantą nuolat šlifuoja savo muziką, o skirtingu metu tuos pačius kūrinius girdintys klausytojai pajunta vis naujų muzikos niuansų.

„Klaipėdai yra didelė garbė, kad mūsų miesto festivalį aplankė tokia visame pasaulyje garsi ypatingos muzikos kūrėja. S.Gubaidulina tapo viso Muzikos pavasario festivalio puošmena“, – sakė Klaipėdos koncertų salės direktorės pavaduotoja kultūrinei veiklai Loreta Narvilaitė.

Interviu su kompozitore S.Gubaidulina skaitykite šeštadieniniame „Lietuvos ryto“ laikraščio numeryje. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.