Teatrų festivalyje kūdikiams – aktoriai iš keturių šalių

Gegužės 27-28 dienomis, Lietuvoje startavo pirmasis tarptautinis menų festivalis skirtas kūdikiams ir ikimokyklinukams „LABAS!“. Per dvi festivalio dienas iš viso buvo parodyti aštuoni spektakliai, kuriuose vaidino profesionaliai apmokyti bendrauti su kūdikiais aktoriai iš Lietuvos bei svečiai iš užsienio – Austrijos, Kroatijos ir Airijos.

Kroatijos aktorių spektaklis kaustė vaikų dėmesį.
Kroatijos aktorių spektaklis kaustė vaikų dėmesį.
Kroatijos aktorių spektaklis kaustė vaikų dėmesį.
Kroatijos aktorių spektaklis kaustė vaikų dėmesį.
Kroatijos aktorių spektaklis kaustė vaikų dėmesį.
Kroatijos aktorių spektaklis kaustė vaikų dėmesį.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

2015-06-04 18:39, atnaujinta 2017-11-24 09:39

Festivalį vainikavo viešnios iš Kroatijos Vitomira Loncar seminaras apie kūdikių meninį ugdymą, skirtas išmokyti būsimuosius darželių ir pradinių klasių mokytojus dirbti su kūdikiais.

Pirmą kartą organizuotame festivalyje – žiūrovų gausa

Nors tokio pobūdžio festivalis, kurio metu spektakliai skiriami patiems mažiausiems žiūrovams, organizuotas pirmą kartą šalyje, tačiau organizatorių teigimu, jis tikrai pateisino lūkesčius. „Smagu, kad susilaukėme daug tėvelių, auklėtojų, kultūros darbuotojų, švietimo atstovų palaikymo už drąsą diegti naujas idėjas Lietuvoje. Įsitikinome, kad mūsų šalyje reikia panašaus pobūdžio spektaklių ir einame teisinga linkme, mat visų norinčiųjų išvysti spektaklius buvo labai daug.

Be to sulaukėme nemažai tarptautinių šeimų, mat kai kurie sprektakliai vyko anglų kalba. Deja, bet tokioms šeimoms visiškai nėra pasiūlymų iš teatro“, – pasakoja viena iš „LABAS!“ organizatorių Dalia Mikoliūnaitė, „Teatriuko“ trupės aktorė.

Aktorė iš Austrijos Marta Labil, festivalio metu surengusi du spektaklius, pritaria, kad kūdikius pratinti prie meno reikia nuo pat mažų dienų.

Menas – muzika, teatras, šokis – yra svarbi mūsų gyvenimo dalis ir turi būti prieinama kiekvienam žmogui nepriklausomai nuo to, kokio amžiaus jis bebūtų. Mes tikime, kad menas padeda išmokti mastyti individualiai, kūrybiškai bei padeda tapti stipriomis asmenybėmis.

Todėl smagu, kad ir Lietuvoje tokie spektakliai, kur lavinamas vaikų kūrybiškumas, susilaukė didelio populiarumo“, – įspūdžiais po festivalio dalinosi M. Labil.

Lietuvos auklėtojams ir mokytojams – profesionalų pamokos iš Kroatijos

Kadangi Lietuvoje spektaklių kūdikiams ir ikimokyklinukams dar yra labai nedaug, daugelis festivalio aktorių – svečiai iš užsienio.

Tad festivalio baigiamąją dalimi tapo specialus seminaras, kurio metu Vitomira Loncar Lietuvos Edukologijos Universitete studijuojantiems būsimiesiems auklėtojams ir mokytojams pristatytė teatro mažiesiems idėja ir kaip reikia bendrauti ir dirbti su kūdikiais.

„Šio seminaro metu siekėmė pasidalinti meninėmis idėjomis bei kroatų patirtimi – Kroatijoje buvo atliktas tyrimas darželiuose, kuris parodė, kaip teigiamai darželinukus veikia kūrybinė veikla, Jei Lietuvos darželių auklėtojai supras kūrybiškumo ir teatro vaikams vertę bei bus išmokyti ugdyti mažųjų kūrybiškumą, mes tikime, vaikai atėję į pradines klases jau bus daug pranašesni“, – sako viena iš festivalio organizatorių ir „Acting Up“ aktorė Cliodhna Noonan iš Airijos.

Apie festivalį

Gegužės 27-28 dienomis spektakliai vyko Lietuvos dailės muziejuje, Vilniaus mokytojų namuose, „Teatriuko“ studijoje, vaikų globos namuose, Vytauto Kasiulio dailės muziejuje, Romų visuomenės centre. Tarptautinį meno festivalį kūdikiams ir ikimokyklinukams „LABAS!“ organizuoja teatras vaikams „Teatriukas“ ir „Acting up“ (Airija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.