Richardas Bona: iš Afrikos gelmių – į rūmus Vilniuje

„Angelo balsas ir neįtikėtinas ritmo pojūtis“, – taip apibūdinami šį sekmadienį Vilniuje grosiančio atlikėjo Richardo Bonos privalumai.

Kamerūne gimęs R.Bona šiandien yra viena ryškiausių džiazo žvaigdžių.
Kamerūne gimęs R.Bona šiandien yra viena ryškiausių džiazo žvaigdžių.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Jun 19, 2015, 5:38 PM, atnaujinta Oct 30, 2017, 5:47 AM

Džiazo artistas, tris kartus kviečiamas biso – Lietuvoje tai gana neįprastas vaizdas. Bet būtent taip baigėsi bosininko ir dainininko R.Bonos koncertas, kai 2002-aisiais jis pirmą sykį viešėjo Lietuvoje – grojo festivalyje „Kaunas Jazz“.

Akimirksniu lietuvių įsimylėtas muzikantas iš Kamerūno jau kitais metais sugrįžo į šio festivalio sceną, o nuo to laiko dar keletą kartų koncertavo Lietuvoje.  Šįsyk jis su grupe gros išskirtinėje Vilniaus vietoje – programą „Mandekan Cubano“ atliks Valdovų rūmų kieme.

Augo neturtingoje šeimoje

R.Bonai – 47-eri, jis grojo su Joe Zawinulu, Bobby McFerrinu, Mike'u Sternu, George'u Bensonu, Patu Metheny, Keiko Matsui ir kitais džiazo pasaulio šviesuliais.

Šiandien jis mėgaujasi gyvenimu Niujorke, yra šio miesto universiteto džiazo muzikos profesorius. Muzikantas yra įrašęs septynis solinius albumus, pretendavo į „Grammy“ apdovanojimą, yra surengęs daug pasaulinių gastrolių, kalba 11 kalbų ir moka groti daugybe instrumentų.

Prieš keturis dešimtmečius visa tai atrodė nepasiekiama. R.Bona gimė muzikalioje dainininkės ir religinių giesmių atlikėjo šeimoje. Groti jis pradėjo vos ketverių.

Tačiau būsimosios žvaigždės šeima buvo neturtinga – atrodė, kad viskas ir baigsis muzikavimu nedidelio gimtojo miestelio Kamerūne bažnyčioje. Tėvai net neturėjo pinigų instrumentams. Pirmąsias fleitas ir gitaras Richardas pasigamino pats. Pavyzdžiui, gitarą atstojo stygos, ištemptos ant seno motociklo degalų talpyklos.

Gyveno keliose šalyse

Vis dėlto vaikinui nusišypsojo laimė. Vienoje kaimo šventėje savamokslį vunderkindą pastebėjo didesnio miesto džiazo klubo savininkas. Jis pasiūlė vos trylikos sulaukusiam paaugliui savo klubo sceną. Būtent jo dėka Richardas išgirdo garsaus bosininko Jaco Pastoriaus įrašus – ir visiems laikams užsikrėtė džiazu.

22-ejų Richardas laimėjo stipendiją ir išvyko studijuoti muzikos į Vokietiją. Netrukus jis persikraustė į Prancūziją, kuri keletui metų tapo jo namais.  Šio miesto džiazo klubuose išgarsėjusio afrikiečio ambicijos tuo neapsiribojo – po keleto metų jis persikraustė į JAV, kur gyvena iki šiol.

1998-aisiais jis tapo garsaus amerikiečių dainininko Harry Belafonte koncertų muzikos vadovu, bet tikrojo populiarumo paragavo po metų – išleidęs debiutinį solinį albumą „Scenes From My Life“.

Žavi ir muzika, ir bendravimu

Lengva, lyriška, labai melodinga ir jautri muzika pakerėjo Europos ir JAV melomanus – R.Bonos pavardė festivalių afišose greitai atsirado greta ryškiausių žvaigždžių.

Nesutrukdė ir tai, kad daugumą kūrinių R.Bona dainavo vienu gimtosios kalbos dialektų – suprasti dainų prasmę žiūrovai galėjo tik iš jo paaiškinimų koncertuose.

Nuo afrikietiško folkloro iki fanko ritmų – Richardo muzika buvo ir išliko labai spalvinga. Džiazo pėdsakas joje ryškus, tačiau beveik visus kūrinius galima nesunkiai paniūniuoti.

Be to, muzikantas – puikus šou kūrėjas. Lietuvoje jo pasirodymus matę žiūrovai puikiai prisimena daugybę jo juokelių ir gebėjimą greitai užmegzti kontaktą su publika.

2005-aisiais išleistas albumas „Tiki“, kuriame vieną kūrinį sudainavo žymus JAV atlikėjas Johnas Legendas, pretendavo į „Grammy“ statulėlę geriausio šiuolaikinės „world“ muzikos albumo kategorijoje.

Programa „Mandekan Cubano“, kurią R.Bona atliks Vilniuje, yra įkvėpta Lotynų Amerikos ritmų, tačiau joje išlieka į visą jo kūrybą prasismelkiantys afrikietiški akcentai.

Geros nuotaikos ir muzikinių atradimų kupinas koncertas – vienas iš keleto šią vasarą Valdovų rūmų kieme vyksiančių populiarios muzikos renginių. Liepą ten pat koncertus surengs suomių violončelininkai „Apocalyptica“, taip pat – Leono Somovo ir Jazzu duetas.

R.Bonos koncertas. Birželio 21 d. 20 val. Vilnius, Valdovų rūmų kiemas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.