Lietuvių dirigentė sulaukė garsenybių sveikinimų

29 metų Mirga Gražinytė-Tyla tapo viena jauniausių pasaulyje simfoninio orkestro meno vadovių. Ji perims batutą iš latvių garsenybės Birmingame (Jungtinė Karalystė).

Lietuvė dirigentė M.Gražinytė Birmingamo orkestro vadovo pareigas perims iš latvių batutos meistro A.Nelsono.<br>D.Matvejevo nuotr.
Lietuvė dirigentė M.Gražinytė Birmingamo orkestro vadovo pareigas perims iš latvių batutos meistro A.Nelsono.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė („Lietuvos rytas“)

Feb 6, 2016, 11:04 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 1:17 AM

Birmingamo simfoninis orkestras (BSO) priėmė drąsų sprendimą. Jis meno vadove išsirinko jaunosios kartos dirigentę moterį. Tai – lietuvaitė M.Gražinytė-Tyla. Šiuo metu pasaulyje už ją jaunesnis tik Ciuricho orkestro „Tonhalle“ vadovas.

Mirgos atvejis išskirtinis. Net trys iš eilės jos pirmtakai Birmingame tapo pasaulinėmis žvaigždėmis, o BSO jų pastangomis išgarsėjo kaip naujų talentų atradėjas.

Kartoja pirmtakų startą

Net 18 metų BSO vadovavo anglas seras Simonas Rattle’as, išrinktas į šias pareigas 25-erių. Po to jis tapo Berlyno filharmonijos orkestro vadovu, palikdamas įpėdiniu Birmingame suomį Sakari Oramo. Pastarajam tada buvo 30 metų, šiuo metu jis vadovauja BBC simfoniniam orkestrui.

M.Gražinytė perims BSO vadovo lazdelę iš latvio Andrio Nelsono. Jis atvyko į Birmingamą būdamas 28-erių ir praleido čia septynerius metus.

Šiuo metu maestro vadovauja Bostono simfoniniam ir Leipcigo „Gewandhaus“ orkestrams.

„Siunčiu šilčiausius linkėjimus M.Gražinytei-Tylai. Birmingame praleistas laikas man visada liks ypatingas. Neabejoju, kad ir Mirgą įkvėps muzikinė BSO šeima“, – įpėdinę pasveikino A.Nelsonas.

Meilė iš pirmo žvilgsnio

Neįprasta ir tai, kad jaunoji lietuvių dirigentė žaibiškai pelnė patyrusio britų orkestro pasitikėjimą – tam užteko tik dviejų jos koncertų su šiuo kolektyvu.

Po Mirgos debiuto Birmingame praėjusių metų liepą orkestras buvo taip sužavėtas naujosios pažinties, kad iš karto įtraukė lietuvę tarp pretendentų į vadovus. Antrasis M.Gražinytės koncertas su BSO, vykęs šį sausį, nebuvo net įtrauktas į kolektyvo sezono planus. Orkestrui skubiai prireikė darkart išbandyti naujokę prieš pasiūlant jai prestižines pareigas.

„M.Gražinytės gyvas intelektas, įspūdinga technika ir, svarbiausia, natūralus džiaugsmingas muzikalumas leis jai nuveikti daugiau nei tik užimti A.Nelsono, S.Oramo ir S.Rattle’o vietą. Bet kuris orkestras būtų laimingas gavęs tokią dirigentę“, – po antrojo Mirgos pasirodymo su BSO rašė „The Arts Desk“.

Pasak BSO direktoriaus Stepheno Maddocko, Mirga abiejuose koncertuose užbūrė sceną ir salę, iš karto rado bendrą kalbą su orkestru.

„Tai rimta, atsidavusi savo profesijai muzikė, bet kartu jai pavyksta savo entuziazmą perteikti muzikantams ir klausytojams.

Iš jos neatimsi įkvėpimo, energijos ir nuoširdumo“, – dėstė vienas orkestro administratorių.

M.Gražinytė prisipažino Didžiosios Britanijos spaudai, kad dirbti su Birmingamo orkestru jai patinka. „Kiekvienas šio orkestro muzikantas – ryški, atsakinga asmenybė. Jiems lemta sudaryti vieną geriausių pasaulio orkestrų ir dėl stiprios komandinio darbo dvasios. Negaliu sulaukti, kada Birmingamas taps dar vienais mano namais“, – kalbėjo Vokietijoje gyvenanti dirigentė.

Be to, Mirga pabrėžė niekada nejautusi nepatogumų ant podiumo dėl to, kad atstovauja silpnajai lyčiai.

„Kita vertus, gerai žinau, kaip nelengvai dėl lygių teisių turėjo grumtis kai kurios mano kolegės. Manau, mums reikia tiesiog dirbti savo darbą, kol tokių klausimų apskritai nekils“, – dėstė dirigentė „Classic FM“.

Skatino ir žinomi vyrai

M.Gražinytės talentą jau 2009 metais pastebėjo legendinis vokiečių dirigentas, šviesaus atminimo Kurtas Masuras, kai Mirga dalyvavo jo dirigavimo seminare.

Pernai M.Gražinytei savo vadovaujamą orkestrą buvo patikėjusi kita garsenybė – smuikininkas Gidonas Kremeris. Lietuvė dirigavo „Kremerata Baltica“ muzikantams tarptautiniame ture.

Šiuo metu muzikė dar vadovauja Zalcburgo teatrui ir asistuoja Los Andželo filharmonijos simfoninio orkestro vadovui Gustavui Dudameliui. Nuo liepos ji oficialiai taps šio orkestro dirigente.

„Džiaugiuosi, kad Mirga įsitvirtina Birmingame. Ji – puiki menininkė, mums pasisekė, kad turime ją Los Andžele. Žinau, kiek daug ji tikisi nuveikti su BSO“, – taip į naujas kolegės pareigas reagavo G.Dudamelis.

Birmingamo orkestras atlieka patį įvairiausią simfoninį repertuarą. M.Gražinytė tęs šias tradicijas. Jos planuose Birmingame numatytos programos nuo Vienos klasikos iki gyvųjų kompozitorių kūrinių. Dirigentė taip pat žada dirbti su vietos ir užsienio chorais, imtis operų.

Tikimasi, kad jos vadovaujamas BSO gerai atstovaus miestui ir šaliai tarptautiniuose koncertų turuose. M.Gražinytė naujų pareigų imsis rugsėjį.

Pradinė lietuvės sutartis sudaryta trejiems metams.

Atsidurs tarp podiumo primadonų

Šią vasarą pasaulio batutos pažibos moterys suvažiuos į Liucernos festivalį Šveicarijoje. Tarp jų pakviesta ir M.Gražinytė.

Lietuvė festivalyje pasirodys greta aukščiausiais reitingais vertinamos amerikietės M.Alsop, baroko muzikos žvaigždės prancūzės E.Haim, bene garsiausios bigbendų dirigentės ir kompozitorės amerikietės M.Schneider, kitų. Mirga diriguos Europos kameriniam orkestrui tautietės R.Šerkšnytės ankstyvąjį opusą „De profundis“.

Liucernoje vasarą muzikuos ir žymiausios pasaulio instrumentininkės – pianistė M.Argerich, smuikininkė A.S.Mutter, violončelininkės S.Gabetta ir A.Weilerstein.

Tačiau vargu ar gražiosios lyties atstovėms pavyks nustelbti iškilius vyrus. Į Liucerną susirinks tikras batutos meistrų žiedas: D.Barenboimas, B.Haitinkas, R.Chailly, S.Rattle’as, H.Blomstedtas, D.Gatti, kiti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.