Tenoras Edgaras Montvidas tapo makabriško įvykio liudininku

„Dar nebuvau patekęs į tokią situaciją“, – prisipažino Edgaras Montvidas.

E.Montvidas su V.Gents (dešinėje) ir R.Frenkel Miuncheno „Prinzregenten“ teatre.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
E.Montvidas su V.Gents (dešinėje) ir R.Frenkel Miuncheno „Prinzregenten“ teatre.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Ir E.Montvidas, ir V.Gens prieš lemtingąjį koncertą Versalio karališkojoje operoje jautėsi puikiai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Ir E.Montvidas, ir V.Gens prieš lemtingąjį koncertą Versalio karališkojoje operoje jautėsi puikiai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
E.Montvidas (pirmas iš dešinės) po koncerto Versalyje su lietuviais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
E.Montvidas (pirmas iš dešinės) po koncerto Versalyje su lietuviais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (3)

Asta Andrikonytė („Lietuvos rytas“)

Feb 9, 2016, 7:10 AM, atnaujinta Jun 8, 2017, 6:29 PM

Po koncerto Versalio karališkojoje operoje Prancūzijoje, kuriame dalyvavo lietuvių tenoras, žmonės skirstėsi tylėdami, neišklausę veikalo iki galo. Jo solistė  – prancūzų sopranas Veronique Gens - mirties scenoje prarado sąmonę.

Vasario 2-ąją Edgaras dainavo Versalio karališkajame teatre pagrindinę poeto Dante’s partiją prancūzų kompozitoriaus Benjamino Godard‘o (1849-1895) operos „Dante“ koncertinėje versijoje. Dante’s ir jo mūzos Beatričės meilės istoriją pasakojančią operą atliko tarptautinis solistų ansamblis ir Bavarijos radijo simfoninis orkestras bei choras, diriguojami Ulfo Schirmerio.

Iki veikalo pabaigos likus kelioms minutėms Beatričė – prancūzų sopranas Veronique Gens – padainavo „Aš mirštu!“ ir susmuko scenoje.

Lyg žaibas iš giedro dangaus

„Laimė, kad solistę suspėjo sugriebti kolegė Rachelė Frenkel. Mes stovėjome prie pat scenos krašto – Veronique galėjo nugarmėti į orkestro duobę, kuri buvo neuždengta“, – prisiminė nelemto įvykio detales Edgaras.

Jis, kaip ir kiti atlikėjai, buvo sukrėstas nelaimės, nežinojo, kaip reaguoti į situaciją – stebėti sąmyšį scenoje ar tęsti pasirodymą.

Tačiau pasodinta ant kėdės dainininkė nukrito ant grindų. Buvo iškviesti medikai, ėmė gaivinti ją scenoje, kol galiausiai išnešė.

„Makabriška, kad toliau turėjau dainuoti frazę „Dieve, ji mirė!“. Tai buvo didžioji operos kulminacija. Taigi negalėjome baigti veikalo. Nebuvo plojimų, žmonės išsiskirstė tylėdami. Taip ir baigėsi vakaras“, – pasakojo E.Montvidas.

Dainininkas pripažino, kad traumos operos scenoje nėra labai retas dalykas – kartą jis pats baigė spektaklį ant vienos kojos, nes kitą pasitempė. Tačiau susižeisti stovint vietoje, Edgaro nuomone, beveik neįmanoma. Nebent sustreikuotų artisto širdis. V.Gens apalpo, staiga nukritus kraujo spaudimui.

„Prieš koncertą ji niekuo nesiskundė ir puikiai dainavo iki pat lemtingos akimirkos, kuri smogė kaip žaibas iš giedro dangaus. Koks trapus menininko gyvenimas! Laimė, kad kūrinį jau buvome įrašę ir tą vakarą nebuvo tiesioginės koncerto transliacijos“, – atsiduso Edgaras.

Ankstesnis „Dante’s“ koncertas buvo tiesiogiai transliuojamas internete iš Miuncheno „Prinzregenten“ teatro.

Tinka balsui kaip medus

Jau po kelių savaičių Edgaras turėtų vėl dainuoti su V.Gens Paryžiuje jau kitoje prancūzų operoje – Edouard’o Lalo „La Jacquerie“. Koncertas iš „Radio France“ salės bus transliuojamas per radiją.

Lietuvių tenoras tapo vienu pagrindinių Prancūzų romantinės muzikos centro „Palazzetto Bru Zane“ leidžiamos prancūziškų operų serijos atlikėjų. Tai knygos pavidalo leidiniai su operų tekstais, jų vertimais ir išsamiais aprašymais. Juos galima užsisakyti internete, rasti įrašų parduotuvėse Prancūzijoje ir Belgijoje. Šią seriją greitai papildys „Dante's“ albumas.

Edgaras įsiamžino jau keturiose šios serijos operose. „Prancūziška muzika tinka mano balsui kaip medus, todėl mielai imuosi šio didelio darbo. Įsitvirtinu prancūzų romantiniame repertuare“, – džiaugėsi solistas.

Šiuo metu jis dainuoja prancūziškoje operoje ir teatre – kuria Hoffmanno personažą kompozitoriaus Jacques‘o Offenbacho „Hoffmanno istorijose“ Berlyno „Komische Oper“.

Lietuvoje dainuos su draugu

Po šios savaitės spektaklių Berlyne ir koncerto bei įrašų Prancūzijoje Edgarą išgirsime ir Lietuvoje, „Vilnius City Opera“ spektaklyje „Oneginas“.

Artistas įkalbėjo drauge pasirodyti Kongresų rūmų scenoje garsų ukrainiečių baritoną Andrejų Bondarenką, su kuriuo susipažino Glaindborno festivalyje. Svečias įkūnys operoje Oneginą.

„Tai bus didžiulė dovana Lietuvos klausytojams. A.Bondarenkos balsas – vienas gražiausių tarp jaunosios kartos baritonų. Solistas yra prestižinio Kardifo konkurso laureatas, dainuoja operos teatruose nuo Sidnėjaus iki Ciuricho“, – žavėjosi scenos partneriu E.Montvidas.

Diskografijoje – jau keturios retenybės

Prancūzų romantinės muzikos centro leidiniai sulaukia didelio atgarsio užsienio žiniasklaidoje. „The Guardian“ gyrė E.Montvidą už A.Bruneau Requiem įrašą su Belgijos operos teatro „La Monnaie“ orkestru.

Plačiai aptarinėtos ir C.Saint-Saenso operos „Barbarai“ kompaktinė plokštelė, įrašyta E.Montvido su kitais solistais bei Sent Etjeno orkestru ir choru, F.Davido operos „Herculanum“ albumas. Pastarąjį veikalą lietuvis įrašė su Briuselio filharmonijos orkestru ir solistų ansambliu, taip pat atliko Versalio rūmuose.

Netrukus pasirodys ketvirtasis Edgaro diskografijoje prancūzų romatinės operos įrašas – B. Godard‘o „Dante“, atliekama tarptautinio solistų ansamblio ir Bavarijos radijo simfoninio orkestro bei choro, diriguojamų U.Schirmerio.

Bus išleista ir E.Lalo „La Jacquerie“, įrašyta su Prancūzijos radijo simfoniniu orkestru. O kitą sezoną lietuvis jau pakviestas dainuoti antroje retoje C.Saint-Saesnso operoje Paryžiaus teatro „Opera Comique“ atidaryme po rekonstrukcijos. Veikalas taip pat bus įrašytas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.