Pianistė muzika atkurs visą Kristaus gyvenimo istoriją

Ne vieną sakralinės muzikos koncertą surengusi pianistė Gabija Rimkutė artėjančių šv.Velykų proga klausytojams paruošė išskirtinę programą – rečitalį, sudarytą vien tik iš prancūzų kompozitoriaus Olivier Messiaeno kūrinių. Didijį šv.Velykų savaitės šeštadienį šv. Kotrynos bažnyčioje skambės didžioji dalis kompozitoriaus ciklo fortepijonui „Dvidešimt žvilgsnių į kūdikėlį Jėzų“.

Pianistė G.Rimkutė.<br>Organizatorių nuotr.
Pianistė G.Rimkutė.<br>Organizatorių nuotr.
Pianistė G.Rimkutė.<br>Organizatorių nuotr.
Pianistė G.Rimkutė.<br>Organizatorių nuotr.
Pianistė G.Rimkutė.<br>Organizatorių nuotr.
Pianistė G.Rimkutė.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 25, 2016, 9:24 AM, atnaujinta May 31, 2017, 3:18 PM

Pianistės nuomone, šis kūrinys idealiai perteikia šv.Velykų temą, nes atkuria Kristaus istoriją – nuo jo gimimo iki nukryžiavimo ir prisikėlimo.

„Skiriu ši koncertą ne tik muzikos mėgėjams, bet pirmiausia – visiems tikintiesiems, kurie šv. Velykas ketina pasitikti budėdami bažnyčiose. Tikiu, kad O.Messiaeno muzika galėtų būti puiki įžanga į Velyknakčio mišias. O tiems, kurie šv.Velykas yra pratę sutikti namuose, prie šventinio stalo, šis renginys galėtų tapti savotišku sakralumo akcentu“, – teigė G.Rimkutė.

Sakralumo tema muzikoje ją įtraukė dėl noro dvasiškai tobulėti. Ilgainiui jis atvedė atlikėją į religinės muzikos studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijos meno doktorantūroje.

„Tikiu, kad gyvenime nėra atsitiktinumų. Taigi ir sakralumo tema pati mane surado. Be šito vargu ar šiandien dar būčiau scenoje. Muzika man visada buvo daugiau nei profesija. Tai būdas kalbėti apie tai, kas svarbu.

Pažintis su O.Messiaeno idėjomis, jo siekis skleisti kūryba tikėjimą tapo man dideliu postūmiu nesustoti pasirinktame kelyje. Supratau, kokią įtaką žmogui turi menas. Šio kompozitoriaus muzika sustiprino mano tikėjimą, kaip niekas kitas atskleidė religijos esmę. Jei taip nutiko man, tai gali nutikti ir daugeliui kitų žmonių. Todėl jaučiu poreikį dalintis tuo, ką patyriau prisilietusi prie šios muzikos“, – pasakojo pianistė.

Anot Gabjos, mintis šv. Kotrynos bažnyčioje surengti Velyknakčiui skirtą koncertą brendo ilgai. „Apie tokį renginį svajojau nuo pat dienos, kai pradėjau groti O.Messiaeno kūrinius. Visada maniau, kad religinio turinio muzika turi skambėti sakralioje erdvėje, o jeigu ji skamba dar ir ypatingu laiku – tiesiog idealu. Tokiomis aplinkybėmis šios muzikos poveikis dar labiau sustiprėja, o klausytojas tampa imlesnis jos siunčiamai žinutei“.

Rinktinės pjesės iš O. Messiaeno ciklo „Dvidešimt žvilgsnių į kūdikėlį Jėzų“ Vilniuje, šv. Kotrynos bažnyčioje skambės kovo 26 d. 19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.