Kompozitorė R. Šerkšnytė: „Jaučiuosi kaip „Eurovizijoje“

„Bus smalsu išgirsti savo kūrinį tokioje neįprastoje vietoje“, – prisipažino kompozitorė Raminta Šerkšnytė, šiandien pradedanti repetuoti savo „Vasarvidžio giesmę“ Tanjonge (Pietų Korėja) su Honkongo naujosios muzikos ansambliu.

Kompozitorė R.Šerkšnytė jau penktą kartą atstovauja Lietuvai Pasaulio muzikos dienose, šįsyk – Pietų Korėjoje.<br>N.Šerkšnio nuotr.
Kompozitorė R.Šerkšnytė jau penktą kartą atstovauja Lietuvai Pasaulio muzikos dienose, šįsyk – Pietų Korėjoje.<br>N.Šerkšnio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Mar 28, 2016, 4:19 PM, atnaujinta May 31, 2017, 9:23 AM

Nacionalinės premijos laureatės R.Šerkšnytės (40 m.) darbas jau penktą kartą įtrauktas į svarbiausio šiuolaikinės muzikos forumo – Pasaulio muzikos dienų – programą. Šis Tarptautinės muzikos draugijos rengiamas festivalis kasmet vyksta vis kitoje pasaulio šalyje. Į jį suvažiuoja šiuolaikinės muzikos autoriai, atlikėjai, žurnalistai iš daugiau kaip pusšimčio pasaulio valstybių visuose žemynuose. Čia mezgami kontaktai, vyksta kūrybiniai mainai.

„Šis festivalis savo atmosfera ir intensyvumu primena „Euroviziją“. Šiuolaikinės muzikos draugijai priklausančios šalys siunčia į jį po vieną atstovą, kuris atrenkamas tarptautinės komisijos. Šiemet komisijoje dirbo korėjiečiai, japonai ir prancūzas“, – pasakojo Raminta, jau dalyvavusi Pasaulio muzikos dienose Honkonge, Zagrebe, Vilniuje ir Gente.

Anot jos, šiemet festivalyje nestigs egzotikos. Mat renginio šeimininkai paprastai prisistato plačiau už kitus, o korėjiečių muzikos bei atlikėjų europiečiams tenka išgirsti ne taip dažnai.

Ieškos bendros kalbos su honkongiečiais

Lietuvės kūrinys skambės trečiadienį naujoje Tanjongo koncertų salėje. Kompozitorė džiaugėsi, kad prieš tai galės parepetuoti su Honkongo ansambliu. Jos nuomone, Rytų atlikėjams nėra lengva perprasti vakariečių idėjas dėl skirtingo mentaliteto.

Raminta tuo įsitikino per Pasaulio muzikos dienas Honkonge, kuriose vietos orkestras griežė jos kūrinį „Kalnai migloje“. Tada autorei norėjosi emocingesnio atlikimo.

Tačiau „Vasarvidžio giesmė“, sumanyta kaip panteistinė giesmė brėkštančiam rytui, turėtų būti artima azijiečiams. Be to, šis 2009-aisiais parašytas kūrinys jau neblogai žinomas pasaulyje.

Giesmę, įrašytą Gidono Kremerio vadovaujamo orkestro „Kremerata Baltica“ koncerte, transliavo daug pasaulio radijo stočių. Ji buvo atrinkta į geriausių kūrinių dešimtuką Tarptautiniame radijo transliuotojų forume „Rostrum of Composers“.

Susižavėjęs šiuo darbu estų klasikas Arvo Pärtas nominavo kūrinį Princo Pjero (Monakas) kompozicijos konkursui, kuriame jis pelnė „Coup de Coeur des Jeunes Musiciens“ („Jaunimo simpatijos taurės“) prizą. Nejaučia didelio nerimo

„Jaučiuosi ramiau negu prieš premjeras. Atlikėjai turėjo kūrinio įrašą kaip orientyrą, o prieš premjeras net pats autorius ne visada žino, kaip suskambės jo idėjos“, – aiškino R.Šerkšnytė. Pasak jos, įrašai labai svarbūs tolesniam kūrinio gyvavimui: pagal įrašus kompozicijos atrenkamos festivaliams, juos išgirdę atlikėjai prašo kūrinių natų.

Laimė, kad kompaktinio disko formatas jau nebėra toks reikšmingas muzikos sklaidai kaip anksčiau. Ši žinoma kompozitorė Lietuvoje teturi išleistą vienintelį autorinį albumą.

„Dabar viskas lengvai pasiekiama ir skleidžiama internete. Be interneto, situacija būtų tikrai dramatiška“, – neabejojo Raminta.

Savo kūrinių įrašų ji turi pakankamai, vien „Vasarvidžio giesmės“ – bent keturias, įrašytas skirtingų orkestrų, versijas.

Laukia darbai su mėgstama dirigente

Ar kompozitorė taiso savo kompozicijas, išgirdusi jas po ilgesnio laiko? „Kartais paredaguoju kūrinį iš karto po premjeros – vėliau mintis užvaldo kiti darbai. Senesni kūriniai ima gyventi savarankiškai, ne  visada žinau net jų tolesnį likimą“, – prisipažino Raminta.

Pavyzdžiui, jos bakalauro darbą styginių orkestrui „De Profundis“ atliko jau daugiau kaip 20 orkestrų, jis skambėjo pasaulio salėse apie 100 kartų. O šiemet šiuo kūriniu susidomėjo ir Birmingamo simfoninio orkestro (Jungtinė Karalystė) vadove išrinkta lietuvių dirigentė Mirga Gražinytė-Tyla. Ji diriguos „De Profundis“ prestižiniame Liucernos festivalyje Šveicarijoje bei koncertų turnė Detroite (JAV).

„Jau ketverius metus bendradarbiaujame su M.Gražinyte-Tyla. Pirmą kartą mano kūrinį – „Mažojo Princo pasaką“ – ji atliko 2012-aisiais su Kauno miesto simfoniniu orkestru. Tada Mirgos dirigavimas tiesiog įelektrino salę. Prieš pora metų ji dirigavo Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui mano „Ugnis“, o prieš pusantrų – Vokietijos orkestrui „Aisbergą“.

Nuo pirmojo susitikimo žaviuosi šios dirigentės mokėjimu bendrauti ir sudominti žmones, entuziazmu ir žinojimu, ko siekia. Nesistebiu, kad ji sulaukė didelės sėkmės“.

Talentingos moterys tęs savo partnerystę liepą ir rugpjūtį, o balandžio 8-ąją M.Gražinytė-Tyla vėl diriguos Kaune.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.