Baltijos orkestrų šventėje su estais gros garsus pianistas

Balandžio 1-ąją į Vilnių įžengsiantis Baltijos šalių orkestrų festivalis supažindins klausytojus su iškiliais Baltijos valstybių dirigentais bei solistais.

Pianistas K.Randalu.<br>Organizatorių nuotr.
Pianistas K.Randalu.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2016, 3:30 PM, atnaujinta May 31, 2017, 7:06 AM

Šį penktadienį Vilniaus kongresų rūmuose su Estijos nacionaliniu simfoniniu orkestru, diriguojamu pasaulinio garso maestro Neeme Järvi, koncertuos žymus estų pianistas Kalle Randalu.

Šis menininkas Vakaruose išgarsėjo dar iki „geležinės uždangos“ griuvimo. Laimėjęs kelis prestižinius pianistų konkursus, 1988-aisiais jis išvyko gyventi į Vokietiją, kur tęsė aktyvią solisto karjerą. Vokietijoje K.Randalu tapo Fraiburgo, vėliau – Karslruės aukštosios muzikos mokyklos profesoriumi, kurioje dėstytojauja iki šiol.

K.Randalu Lietuvoje – nedažnas svečias. Pirmą kartą pianistas mūsų šalyje lankėsi dar 1973-aisiais, studijuodamas Talino aukštojoje muzikos mokykloje. „Tada taip pat buvo Velykų metas, ir mūsų mokykla organizavo išvyką į Vilnių. Bažnyčios čia buvo pilnos žmonių, mus viskas žavėjo – atrodė nauja, kitaip,“ – dalijosi prisiminimais garsus pianistas.

Vėliau susikirto K.Randalu ir lietuvių pianisto Jurgio Karnavičiaus keliai – abu menininkai dalyvavo Roberto Schumanno pianistų konkurse Cvikau, Vokietijoje. „Kartu patyrėme daug puikių dalykų, iš tų laikų išliko malonių bendrų prisiminimų“, – kalbėjo K.Randalu.

Per savo karjerą pianistas yra atlikęs daugybę Koncertų fortepijonui su simfoniniu orkestru, tačiau nuolat savo kelyje grįžta prie L.van Beethoveno muzikos. Baltijos šalių orkestrų festivalyje K.Randalu skambins L.van Beethoveno Koncertą fortepijonui ir orkestrui Nr. 4.

„L. van Beethoveno fortepijoniniai koncertai yra genialiai ir labai išmoningai parašyta muzika, kuri giliai paliečia klausytojų širdis, – pasakojo atlikėjas. – Ketvirtasis koncertas, kurį atliksiu Lietuvoje, kažkada buvo ir mano pirmasis kūrinys, atliktas su orkestru. Tad esu laimingas, kad galėsiu vėl jį pagroti Vilniuje, Baltijos šalių orkestrų festivalyje.“

Estijos nacionalinio simfoninio orkestro, dirigento Neeme Järvi ir pianisto Kalle Randalu koncertas Vilniaus kongresų rūmuose – balandžio 1 d. 19 val. Baltijos šalių orkestrų festivalį balandžio 7 d. tęs Latvijos, balandžio 15 d. – Lietuvos atlikėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.