Teatro ir muzikos garsenybės susivienijo tapyti portretą

Balandžio 9 d. Vilniuje, Energetikos ir technikos muziejuje Lietuvos ansamblių tinklas (LAT) tęs 2011-aisiais savo inicijuotą naujosios muzikos koncertų ciklą „Kompozitorių portretai“. Šį kartą nemokamame dviejų dalių koncerte atsiskleis muzikinis Mauricio Kagelio portretas.

Kompozitorius M.Kagelis.<br>Organizatorių nuotr.
Kompozitorius M.Kagelis.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2016, 10:00 PM, atnaujinta May 30, 2017, 12:04 PM

Premjerą pristatė Briugėje

M.Kageliui skirta programa „Be kompleksų“ – tai bendras LAT, koncertų salės „Concertgebouw“ Briugėje ir ansamblio „Het Collectief“ projektas. Jo premjera pilnoje garsiojoje Briugės koncertų salėje įvyko kovo mėnesį. Kiti LAT svečiai – Vilniaus miesto savivaldybės kamerinis choras „Jauna muzika“ ir režisierius Oskaras Koršunovas.

Lietuvos ansamblių tinklas jau pristatė Lietuvoje kompozitorių G.Stäblerio, K. Shimo, I.Krunglevičiaus, B.Kutavičiaus, L.Berio, W.Rihmo, M.Pintscherio, P.Cashiano, J.Woolricho autorinius projektus. Surengta lietuvių kompozitorių 1970–1990 metų kamerinės muzikos retrospektyva, Ukrainos, Serbijos šiuolaikinių kompozitorių kūrybos koncertai.

Balandžio 9-osios koncerte Lietuvos publikai bus pristatyta vieno garsiausių XX a. kompozitorių ir menininkų M.Kagelio kūryba – žymiausi jo kameriniai, sceniniai ir vokaliniai kūriniai.

Koncerto idėja gimė LAT bendradarbiaujant su belgų šiuolaikinės muzikos ansambliu „Het Collectief“. „Mus suvedė susidomėjimas M.Kagelio muzika. Šis koncertas atspindi Lietuvos ansamblių tinklo programinę strategiją orientuotis į konkrečius kūrėjus – LAT rengia „portretus“ siekdamas kuo giliau ir plačiau pristatyti įdomiausius, reikšmingiausius modernius kūrėjus. Lietuvoje dar yra daugybė šiuolaikinės muzikos pažinimo spragų – daugelis pagrindinių XX a. antrosios pusės kūrėjų čia dar neskambėjo arba skambėjo tik epizodiškai“, – teigė LAT įkūrėjas ir meno vadovas kompozitorius Vykintas Baltakas.

Mauricio Kagelio muzikinio portreto premjerą šių metų kovo 12 dieną jau įvertino vienos svarbiausių Belgijos koncertų salių „Concertgebouw“ Briugėje žiūrovai. Premjera sulaukė tik teigiamų atsiliepimu. „Tai buvo fantastiškas vakaras su skaidria ir humoristiška Mauricio Kagelio kūryba“, – sakė Janas de Mooras, „Concertgebouw“ salės meno koordinatorius. Koncertu buvo paminėtas Lietuvos ir Flandrijos bendradarbiavimo 20-metis, jame sulaukta išskirtinių svečių – Flandrijos premjero, Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministro ir kitų.

Šokiruojantis, ekscentriškas, kerintis

Buenos Airėse, Argentinoje gimusio kompozitorius M.Kagelio portretą geriausiai apibūdina tokie epitetai kaip šokiruojantis, ekscentriškas, įvairialypis, kerintis. M.Kagelis yra vienas svarbiausių šiuolaikinio muzikinio teatro pagrindėjų. Jo kūryba labai plati. Ji neapsiriboja vien muzikine išraiška – apima teatrą, kiną, radijo spektaklius ir kitas sferas.

Balandžio 9 dienos koncertas supažindins su trimis skirtingais M. Kagelio kūrybos aspektais: grynai instrumentine muzika (kūrinys fleitai ir fortepijonui „Phantasiestück“), muzikiniu teatru (kūrinys balsams ir instrumentams „Kantrimiusik“) ir vokaline chorine kūryba (kūrinys pasakotojai, solo balsams, chorui ir instrumentams „Mitternachtsstük“).

Vaizduotė, originalumas ir humoras – pagrindiniai M. Kagelio, multimedijos menininko, bruožai. Europietiškojo muzikos avangardo XX a. antrosios pusės kontekste jis išsiskyrė originaliomis vizualių ir teatrinių elementų manipuliacijomis, muzikos kūrinio kaip dramatinio veiksmo interpretavimu. Panaudodamas parodiją, sarkazmą, kūrėjas savo darbuose originaliai deformuoja kitų kompozitorių kūrinių atkarpas ir jas pateikia komiškame kontekste.

Muzikuos lietuviai ir belgai

Koncertui suburta aukščiausio lygio atlikėjų profesionalų grupė. Tai – M.Kagelio kūrybą atliekantis kamerinis belgų ansamblis „Het Collectief“. Jo branduolį sudarantys penki muzikantai aktyviai koncertuodami suformavo išskirtinį ansamblio braižą, kai neįprastai jungiamas styginių ir pučiamųjų instrumentų bei fortepijono skambesys.

Lietuvai atsovaus V.Baltako vadovaujamas LAT, subūręs šalies šiuolaikinės muzikos interpretuotojus į šiuolaikinės muzikos ansamblį, 15-kos tarptautinių chorų konkursų laureatas profesionalus Vilniaus miesto savivaldybės kamerinis choras „Jauna muzika“, mecosopranas Saulė Šerytė – konkurso „Wagner Forum Graz“ specialiosios premijos laureatė (1996) ir Tiito Kuusiko tarptautinio kamerinės muzikos konkurso laureatė (2012), Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistas tenoras Audrius Rubežius, apdovanotas prestižiniu Kristoforo prizu, Lietuvoje ir užsienyje aktyviai koncertuojantis bosas-baritonas Nerijus Masevičius.

Dirigento V.Baltako kūryba yra įvertinta premijomis tarptautiniuose Darmštato kursuose (1996), tarptautiniame konkurse „Piano XXème siècle d’Orléans“ (2002). 2003 metais jam įteiktas prestižinis Claudio Abbado prizas, o 2007 m. – „Ernst von Siemens Grants-in-aid“. 2004 m. V.Baltako kamerinė opera „Cantio“ buvo pripažinta geriausia lietuviška muzikinio teatro premjera. Nuo 2015-ųjų rudens V. Baltakas yra Briuselio ir Mastrichto konservatorijų kompozicijos profesorius.

Režisierius Oskaras Koršunovas gerai žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Jo vadovaujamas OKT teatras kasmet pasirodo daugiau kaip dešimtyje pasaulio šalių. Tarp režisieriaus apdovanojimų – pagrindinis Edinburgo festivalio prizas (1990), Lietuvos nacionalinė premija (2002), Šv. Kristoforo statulėlė (2004), Europos naujosios teatro realybės prizas (2006), Prancūzijos meno ir literatūros kavalieriaus ordinas (2009), V. Mejerholdo apdovanojimas (2010), Kultūros ministerijos garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ (2012). O. Koršunovo režisuoti spektakliai yra pelnę ne vieną pagrindinį Auksinio scenos kryžiaus apdovanojimą už geriausią metų pastatymą.

Mauricio Kagelio muzikinis portretas „Be kompleksų“ žada abejingų nepaliksiantį rafinuotos, žaismingos muzikos vakarą, paįvairintą nemuzikiniais kūrinių aspektais – teatru, tekstu ir šiam kūrėjui būdingais humoristiniais šaržo elementais. Koncertas nemokamas.

***

LAT rūpi aktualios muzikos atlikimas – jis suteikia Lietuvos muzikantams galimybę specializuotis šioje srityje. Tinklo veikla apima naujosios lietuvių kompozitorių muzikos rėmimą ir populiarinimą, įdomiausių užsienio moderniosios muzikos krypčių ir kūrėjų pristatymą Lietuvos auditorijai.

LAT veikloje dalyvauja styginių kvartetas „Chordos“, fortepijoninis trio „Kaskados“, „Kristupo“ medinių pučiamųjų instrumentų kvintetas, akordeonininkas Raimondas Sviackevičius, pianistė Rima Chačaturian ir kiti atlikėjai. LAT bendradarbiauja su Lietuvos kompozitorių sąjunga, Muzikos informacijos ir leidybos centru, Lietuvos muzikos ir teatro akademija (LMTA), Vilniaus Goethe’s institutu, Berlyne veikiančia Karsten Witt muzikos agentūra, planuoja ir rengia bendrus tarptautinius projektus, dirba su įrašų leidybos kompanijomis.

KONCERTO PROGRAMA:

MAURICIO KAGEL (1931–2008)

Kantrimiusik (Pastorale für Stimmen und Instrumente) balsams ir instrumentams (1973–1975) Phantasiestück fleitai ir fortepijonui (1987–1988) Mitternachtsstük pasakotojai, solo balsams, chorui ir instrumentams (1981–1986)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.