Garsios dirigentės koncertas į Kauną sutraukė visą jos dinastiją

„Pastaraisiais metais man tenka retai būti Lietuvoje. Norėčiau tam turėti daugiau laiko – galbūt ateityje pavyks“, – kalbėjo atvykusi koncertuoti į Kauną dirigentė Mirga Gražinytė.

M.Gražinytė Kauno miesto simfoniniam orkestrui dirigavo antrą kartą.<br>M.Patašiaus nuotr.
M.Gražinytė Kauno miesto simfoniniam orkestrui dirigavo antrą kartą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dirigentė M.Gražinytė (kairėje) ir pianistė O.Gražinytė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dirigentė M.Gražinytė (kairėje) ir pianistė O.Gražinytė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno miesto simfoninio orkestro vadovas A.Treikauskas jau antrą kartą pakvietė koncertuoti M.Gražinytę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno miesto simfoninio orkestro vadovas A.Treikauskas jau antrą kartą pakvietė koncertuoti M.Gražinytę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Asta Andrikonytė

Apr 9, 2016, 9:27 AM, atnaujinta May 29, 2017, 11:41 PM

Nepaisant svaigios karjeros – muzikė vadovauja Zalcburgo teatrui, 12 savaičių per metus dirba su Los Andželo filharmonijos simfoniniu orkestru, o nuo rudens taps Birmingamo simfoninio orkestro Jungtinėje Karalystėje meno vadove – ji neatitrūko nuo gimtinės.

Mirga įtraukia į savo koncertų programas lietuviškus kūrinius, domisi jaunaisiais Lietuvos talentais, bendradarbiauja su buvusiais „čiurlioniukais“, mat pati yra baigusi Nacionalinę M.K.Čiurlionio menų mokyklą, šioje mokykloje dirba jos tėvai – chorvedys Romualdas Gražinis ir pianistė Sigutė Gražinienė.

Lietuviški akcentai buvo svarbūs ir balandžio 8-osios programoje, kurią 29 metų dirigentė atliko su Algimanto Treikausko vadovaujamu Kauno miesto simfoniniu orkestru (KMSO) Kauno filharmonijoje. Šį koncertą netgi galima pavadinti šeimos vakaru.

Jame skambėjo M.Gražinytės giminaitės kompozitorės Kristinos Vasiliauskaitės smagi „Simfonetė“ autorės 60-mečio proga, o vakaro solistė buvo Mirgos sesuo Hanoverio muzikos, teatro bei medijos akademijos pirmakursė pianistė Onutė Gražinytė, paskambinusi F.Liszto Fortepijoninį koncertą.

Sesės tik antrą kartą gyvenime susitiko koncertų scenoje. Pirmasis kartas buvo dar 2008-aisiais, kai jos muzikavo vaikų koncerte Vilniaus kongresų rūmuose. Sugrįžusį šeimos tandemą publika sutiko itin entuziastingai. Juk salėje sėdėjo kone visa plati merginų giminė! Gražinytės yra Vasiliauskų muzikinės dinastijos atstovės. Jų senelė iš mamos pusės – smuiko pedagogė Beata Vasiliauskaitė-Šmidtienė.

Tačiau koncerto viršūne pavadinčiau sesučių specialiai tam vakarui su KMSO parengtą estų kompozitoriaus Arvo Pärto „Lamentate“ fortepijonui ir orkestrui. Ši intymi, spontanišką vidinį monologą primenanti kompozicija užbūrė salę.

„Esminiai dalykai išlieka tie patys. Svarbiausia jų visą laiką ieškoti ir nepamiršti“, – sakė M.Gražinytė, paklausta apie jos gyvenimo pokyčius spartėjant karjerai. Dirigentės jau artimiausiu metu laukia daugybė iššūkių.

„Mano profesijoje ritmas visą laiką keičiasi. Reikia išmokti prie jo prisitaikyti – žinoti, ką privalu padaryti tą dieną, iš ko negalima atimti erdvės. Tačiau visų mūsų gyvenimas nuolat keičiasi, ar ne?“ – klausė Mirga.

Plačiau apie M.Gražinytės viešnagę Lietuvoje skaitykite antradienio „Mūzų malūne“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.