Koncertų sezono pabaiga: „Amadeus“, LKO ir Maksimas Rysanovas

Pamenate garsųjį režisieriaus Milošo Formano filmą „Amadeus“ ir jo pradžioje skambančią Wolfgango Amadeaus Mozarto muziką? Lietuvos kamerinis orkestras paskutiniam šio sezono pasirodymui Nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje nusprendė prisiminti išraiškingąją W.A.Mozarto temą ir ja atliepti į Filharmonijos 75-ojo sezono šūkį „Garsuose slypinčios istorijos“. Taigi, prisiminsime W.A.Mozartą, M.Formaną ir dar daugiau.

Vilniuje M.Rysanovas ne tik grieš solo B.Britteno Variacijas, bet ir diriguos.<br>D.Matvejevo nuotr.
Vilniuje M.Rysanovas ne tik grieš solo B.Britteno Variacijas, bet ir diriguos.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2016, 9:55 AM, atnaujinta May 27, 2017, 6:14 PM

Balandžio 27 d. Filharmonijoje rengiamame Lietuvos kamerinio orkestro (LKO) ir solisto bei dirigento Maksimo Rysanovo (altas) koncerte „Andante cantabile“ skambės Benjamino Britteno variacijos altui ir styginiams „Lachrymae“ („Johno Dowlando dainos apmąstymas“), Bélos Bartóko Divertismentas styginių orkestrui, Piotro Čaikovskio Andante cantabile styginiams ir W.A.Mozarto Dvidešimt penktoji simfonija g-moll, KV 183. Kino mėgėjai pastebės, kad būtent šios simfonijos pagrindine tema pradedamas režisieriaus M.Formano filmas „Amadeus“. Tai pirma kompozitoriaus simfonija, parašyta minorine tonacija, šią simfoniją W.A.Mozartas sukūrė 1773-iųjų spalį, būdamas septyniolikos metų, tik ką grįžęs iš Italijos, kur buvo pastatyta jo opera „Lucijus Sula“.

Koncerto programa sudaryta iš įvairių epochų autorių kūrinių. Greta orkestrui skirtų B.Bartóko, P.Čaikovskio ir W.A.Mozarto opusų išsiskiria kūrinys, parašytas altui ir styginiams. Tai – B.Britteno variacijos „Lachrymae“ („Rauda“). Kūrinio antraštėje pažymėta: „J.Dowlando dainos apmąstymas“. Renesanso laikų kompozitoriaus, liutnisto, dainininko J.Dowlando išlikusi siuita „Lachrymae“ liutnioms arba violoms pagrįsta populiarios jo dainos melodija. Siuitos pjesės – tarytum laisvos variacijos šios dainos tema. Tą patį principą savo kūrinyje panaudojo ir B.Brittenas, tik tema čia – ne originali J.Dowlando melodija, o jos atspindys, perėjęs per B.Britteno stilistikos prizmę. Kūrinį programai pasiūlė LKO svečias – solistas M.Rysanovas.

Iš Ukrainos kilęs ir Londone gyvenantis, mūsų publikos jau pamėgtas altistas bei dirigentas, tarptautinį pripažinimą pelnęs menininkas M.Rysanovas koncertuoja su Frankfurto radijo, Šiaurės Vokietijos radijo, Šanchajaus, Danijos nacionaliniu, Prahos radijo, BBC, Sietlo, Strasbūro filharmonijos, Kelno „Gürzenich“, Malaizijos, Oklando filharmonijų, Europos Sąjungos jaunimo ir kitais simfoniniais orkestrais; pasirodo Edinburgo, Zalcburgo, Stambulo, Berlyno, Pekino muzikos festivaliuose; kviečiamas diriguoti daugeliui kolektyvų visame pasaulyje. Vien šį sezoną kaip dirigentas jis debiutuoja su Rusijos nacionaliniu, Ispanijos radijo, Milano Verdi orkestrais, „Baltic Neopolis“, „Scottish Ensemble“, „London Mozart Players“ ir kitais kolektyvais. Gegužės mėnesį M.Rysanovas grieš Peterio Vasko Koncerto altui pasaulinę premjerą.

Vilniuje M.Rysanovą išgirsime ne tik griežiant solo B. Britteno Variacijas, bet ir išvysime dirigento amplua. Beje, atlikėjas griežia Giuseppe’s Guadagnini altu (1780), kurį jam paskolino Elise Mathilde fondas.

Lietuvos kamerinio orkestro ir solisto bei dirigento M.Rysanovo (altas) koncertas „Andante cantabile“. Balandžio 27 d. 19 val. Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžioji salė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.