„Vilnius City Opera“ jubiliejų minės su „Oskaro“ laureatėmis

Dalios Ibelhauptaitės vadovaujama „Vilnius City Opera“ (VCO) trupė jau suplanavo jubiliejinio 10-ojo sezono darbus.

D.Ibelhauptaitė pozuoja prie J.Morrellio kostiumo iš „Trubadūro“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Ibelhauptaitė pozuoja prie J.Morrellio kostiumo iš „Trubadūro“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Grigorian ir L.Pautienius „Trubadūre“.<br>D.Matvejevo nuotr.
A.Grigorian ir L.Pautienius „Trubadūre“.<br>D.Matvejevo nuotr.
S.Kasijan ir V.Vyšniauskas „Toskoje“.<br>LR archyvo nuotr.
S.Kasijan ir V.Vyšniauskas „Toskoje“.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 10, 2016, 10:07 AM, atnaujinta May 19, 2017, 8:18 AM

Net 18 originalių spektaklių ir koncertinių programų per dešimtmetį sukūrė ši menininkė kartu su maestro Gintaru Rinkevičiumi ir jo vadovaujamu Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru bendradarbiaudami su žymiausiais įvairių sričių kūrėjais, augindami jaunąsias Lietuvos operos žvaigždes, kurios šiandien triumfuoja pasaulio scenose ir pritraukia į Kongresų rūmus garsius kolegas iš užsienio.

Neįtikėtinos sėkmės sulaukęs trupės startas – 2006-ųjų „Bohema“ – tapo naujo nepriklausomo operos teatro, gyvuojančio tik asmenine iniciatyva, tikėjimu ir sunkiu darbu, Lietuvoje pradžia.

Legendą tęs klaipėdiečiai

„Prieš dešimt metų sukurti tokio mastelio operos trupę Rytu Europoje buvo unikalu. Pirmasis spektaklis mums iki šiol kelia didelį ilgesį. Tačiau repetuodami kitą G.Puccini operą – „Toską“ įsitikinome, kad „Bohemos“ laikas mums baigėsi.

Be galo džiugu, kad šį spektaklį trejiems metams perims Klaipėdos muzikinis teatras – nuo rugpjūčio jis vilios Vakarų Lietuvos jaunimą lankytis klasikinės muzikos renginiuose“, – džiaugėsi VCO meno vadovė.

Naujasis uostamiesčio teatro vadovas Jonas Sakalauskas kreipėsi į D.Ibelhauptaitę su idėja perkelti legendinį pastatymą į pajūrį – naująją Palangos koncertų salę. Ten spektaklį su Klaipėdos muzikinio teatro kolektyvu rugpjūčio pradžioje atkurs ilgametis D.Ibelhauptaitės bendražygis, kartu rašantis „bohemiečių“ istoriją režisierius Gediminas Šeduikis.

Sezono vinis – „Faustas“

Didžioji naujo sezono premjera – Charles‘o Gounod opera „Faustas“ pagal J.W.Goethe's poemą. Šis literatūros šedevras įkvėpė ne vieną kūrėją, o prancūzų kompozitoriaus opera tapo neatsiejama visų didžiųjų muzikinių teatrų repertuaro dalimi.

VCO premjeroje pagrindinį vaidmenį kurs vienas pirmųjų „bohemiečių“ ir lietuvių solistų, išvykusių dirbti į Vakarus, Edgaras Montvidas, kurio Verteris VCO spektaklyje buvo įvertintas Auksiniu scenos kryžiumi.

„Kelis metus laukėme galimybės pastatyti „Faustą“ su Edgaru. Tikiu, jog tai bus reikšmingas šio išskirtinio menininko darbas“, – kalbėjo D.Ibelhauptaitė.

Įspūdingas bus ir Mefistofelis, nes jį kurs nepranokstamas bosas ir artistas Almas Švilpa. Negana to, „Faustas“ sugrąžins į Lietuvą garsiuosius režisierės talkininkus britus – scenografą Dicką Birdą ir šviesų dailininką Peterį Mumfordą.

Tai pasaulinio lygio, garsiausiuose teatruose kuriantys meistrai, sugebėję neatpažįstamai pakeisti Vilniaus kongresų rūmų sceną. „Fauste“ prie jų prisijungs efektingais kostiumais ne kartą pakerėjęs Lietuvos publiką dizaineris Jonas Morrellis.

Sėkmės skatina nesustoti

Rudenį rampų šviesą išvys ir ilgai lauktas Mariaus Adomaičio (Ten Walls) projektas „Karmen“ pagal Georges'ą Bizet, įvilksiantis į naują rūbą bene populiariausią visų laikų operą.

Pagrindinį Karmen vaidmenį jame atliks Tarptautinį operos apdovanojimą jaunosios solistės kategorijoje pernai pelniusi Justina Gringytė. Būtent po debiuto Anglijos nacionalinės operos „Karmen“ solistė sulaukė šio įvertinimo.

Šiemet operos „Oskarą“ Londone atsiėmė ir „bohemietė“ Asmik Grigorian. „Tai, kad mūsų ugdytiniai pelno aukščiausius apdovanojimus, kad su mumis nori bendradarbiauti prestižinės tarptautinės solistų agentūros, o jų atlikėjai patys siūlosi atvykti, rodo: esame teisingame kelyje. Tai mums didžiausias paskatinimas nesustoti, nes savuose namuose jo ne visada sulaukiame“, – prisipažino D.Ibelhauptaitė.

A.Grigorian scenoje išvysime balandžio 20-23 d. Manon Lesko vaidmenyje, to paties pavadinimo G.Puccini operoje.

Jau daug kartų minėta, koks svarbus VCO yra šis kompozitorius. Ne veltui žengdama į antrą dešimtmetį trupė ėmėsi vienos ryškiausių jo operų – „Toskos“, su trenksmu pavasarį atšventusios premjeras, į kurias netilpo visi norintys.

Naują kokybę žymintis spektaklis grįš lapkričio 30 – gruodžio 4 dienomis. Scenoje išvysime publiką sužavėjusius Sergėjaus Poliakovo ir Kristiano Benedikto Kavaradosius bei jausmingąsias Toskas – Svetlaną Kasijan ir Sandrą Janušaitę.

Mintyse – nauji šedevrai

Spalio 5-9 d. Kongresų rūmuose skambės žymiausio operų kompozitoriaus Giuseppe Verdi „Trubadūras“, prieinamas ne kiekvienai trupei. Sakoma, jog ši opera reikalauja penkių išskirtinių balsų.

Kol kas spektaklis nenuvylė žiūrovų – sausakimšoje salėse publika jau klausėsi Murato Karahano (Turkija), Sergejaus Poliakovo (Rusija), Gastono Rivero (Urugvajus), Asmik Grigorian, Sandros Janušaitės, Lauros Brioli (Italija), Mzios Nioradzės (Gruzija), Janio Apeinio (Latvija), Vladislavo Sulimskio (Baltarusija), Mikolajaus Zalasinskio (Lenkija), Tado Girininko, Viktorijos Miškūnaitės.

Šį kartą į „Trubadūrą“ grįš nepakartojamas grafas di Luna – Laimonas Pautienius bei itin išraiškingą Azučenos vaidmenį sukūrusi Jovita Vaškevičiūtė.

Ir tai dar ne visos naujienos! Jubiliejinis sezonas žada „bohemiečių“ pasirodymų netikėtuose amplua ir kitų staigmenų.

„Švęsdami jubiliejų jau žiūrime į ateitį, į kito dešimtmečio planus. Po visą pasaulį išsibarsčiusi kolektyvo trupė turi tokį stiprų kūrybinį potencialą, kad artimiausiais metais Lietuvos žiūrovams planuojame pristatyti C.Saint Saenso „Samsoną ir Dalilą“, R.Strausso „Rožių Kavalierių“, G. Puccini „Mergaitę iš Vakarų pakrantės“, ne už kalnų ir G. Verdi „Makbetas“!

Norime parodyti Lietuvoje retai statomus pasaulines operos šedevrus, išlaikyti gyvą ryšį su žiūrovu. Juk už visų savo svajonių įgyvendinimą galime būti dėkingi tik žiūrovams, kurie jau 10 metų mus remia, perka bilietus į mūsų renginius. Ačiū visiems, už tai, kad esame!“ – kalbėjo D.Ibelhauptaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.