Jokių baisybių! LEMPAfest savaitgalis – blaivi linksmybė visiems

Užsiėmimai visai šeimai, paskaitos ir diskusijos socialinėmis temomis su lektoriais, sporto varžybos, elektroninė, akustinė muzika ir teatro dirbtuvės – tai keliems jaunuoliams į galvą šovusi mintis – sukurti draugišką aplinką jaunoms šeimoms ir jaunimui, mėgstančiam muziką bei menus gamtoje. O specifika čia ta, kad viską patirti galima ir nevartojant alkoholio.

„LAMPAfest“ liepos 15-17 dienomis vyks Aukštadvaryje, Bijūnuose.
„LAMPAfest“ liepos 15-17 dienomis vyks Aukštadvaryje, Bijūnuose.
„LAMPAfest“ liepos 15-17 dienomis vyks Aukštadvaryje, Bijūnuose.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
„LAMPAfest“ liepos 15-17 dienomis vyks Aukštadvaryje, Bijūnuose.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
„LAMPAfest“ meninės programos koordinatorės Monika Kaušylė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
„LAMPAfest“ meninės programos koordinatorės Monika Kaušylė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
„LAMPAfest“ liepos 15-17 dienomis vyks Aukštadvaryje, Bijūnuose.
„LAMPAfest“ liepos 15-17 dienomis vyks Aukštadvaryje, Bijūnuose.
„LEMPAfest“ idėjos autorius Justinas Kupstys su gitara.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
„LEMPAfest“ idėjos autorius Justinas Kupstys su gitara.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Karolina Remeikaitė

Jul 14, 2016, 3:48 PM, atnaujinta May 18, 2017, 9:49 PM

Jeigu jaunuolių sumanymas kalbėti apie vertybes per festivalį „LEMPAfest“ , kuris liepos 15-17 dienomis vyks Aukštadvaryje, Bijūnuose, iš pradžių galėtų pasirodyti kiek keistas, tai gana greitai tos abejonės išblaškomos.

– Kaip prasidėjo LEMPAfest, kurį labiau norėtųsi vadinti iniciatyva nei festivaliu? Kokia gyvenimo filosofija jus atvedė, kad lankytojams siūlote muziką ir menus patirti nevartojant alkoholio? – paklausiau renginio idėjos autoriaus Justino Kupsčio ir meninės programos koordinatorės Monikos Kaušylės.

Justinas Kupstys: Nors dirbu kitoje srityje, bet kaip muzikantas pastebėjau, kad trūksta blaivių pramogų, vietų, kur žmonės galėtų tiesiog atvykti ir turiningai pailsėti. Norėjome kultūrinio renginio, kuris būtų blaivus bei puoselėjantis šeimos vertybes. Idėja dalinausi su draugais, pusbroliais, kurie ir tapo pagrindine organizacine komanda. Mus jungė tam tikros vertybės, kultūra.

Monika Kaušylė: Menas gali patikti ar būti kažkuo svarbus daugeliui, bet mes gyvenime vadovaujamės krikščioniškomis vertybėmis. Mūsų komandos nariai yra tikintys žmonės, todėl mums buvo svarbu apie tai kalbėti.

– Apie krikščioniškąsias vertybes šiandien kalbėti viešai nėra patogu, ar nemanote, kad tai gali atgrasinti nuo festivalio daugelį kultūros mėgėjų, į kuriuos iš dalies orientuojama ir jūsų programa?

M.K.: Kiekvienas žmogus, net ir nebūdamas krikščioniu, pripažintų, kad meilė, orumas, šeima, bendruomenė yra svarbūs kiekvienam. Tai bendros vertybės, kurios aktualios.

Tikėjimo tema paliekama asmeninei erdvei. Nuo scenos apie tai net nekalbama. Nori klausi, nori – ne. Niekas nieko nekiš. Tai labiau galimybė pamatyti, kaip žmonės, kurie gyvenime dar yra ir tikintys, leidžia laiką kartu, linksminasi, ką veikia ir ką iš to gauna.

J.K.: Festivalio nevadiname krikščionišku – tai muzikos ir menų festivalis, paremtas konkrečiomis vertybėmis. Kuriame erdvę, kurioje publika turėtų galimybę pamatyti, kad tos vertybės yra pagrindinės.

Nors kalbame apie labai svarbius dalykus – bet laukiame visų. Nenorime užkrauti žmonių intensyvia programa. Žmogus gali rinktis niekur neiti – gulėti ant pievos ir grožėtis gamta. Nėra jokių įsipareigojimų. Kviečiame laiką praleisti prasmingai, pabūti su savo vaiku. Norisi, kad žmonės pailsėtų, šeimos pabūtų kartu, sutvirtėtų.

– Kas paskatino imtis tokios nepopuliarios šiandien vertybių potėmės? Negalėčiau jos pavadinti tema, nes programoje ji lyg ir nedominuoja. Ar manote, kad apie tai nepakankamai kalbama?

J.K.: Norėjosi prikelti ir priminti žmonėms tai, kas žvelgiant į bendrą Lietuvos situaciją, yra atsidūrę labai žemame lygyje. Žalingi įpročiai, seksas, moralė, pagarba, kūryba, šeimos supratimas yra papuvę ir pūva toliau. Mes tikime, kad šeima yra tvirtas žmonių, visuomenės, valstybės pamatas. Tuo, kad esame joms draugiški – prisidedame prie jų puoselėjimo.

M.K.: Stengiamės suteikti laisvę, kad atvažiavęs žmogus jaustųsi priimamas, koks jis yra. Siekiame sukviesti, kuo atviresnius dalyvius tam, kad įvyktų dialogas. Norime tiesiog inspiruoti mąstymą. – Kokios vertybės Jums svarbiausios ir kaip jos atsispindės programoje?

M.K.: Tai – pagal kriterijus atrinkta kokybiška, įkvepianti, motyvuojanti, o ne griaunanti ar žlugdanti muzika. Žiūrėjome, koks yra dainos tekstas, kokia yra muzikantų gyvenimo filosofija (o jie nebūtinai yra krikščionys). Svarbu, kad turinys būtų prasmingas, o ne apie baisybes. Vertindami šeimą, vaikams norime suteikti galimybę patiems patirti meną. Turėsime teatro dirbtuvėlių, muilo burbulų putimo užsiėmimus, sūpynių, batutų parką.

J.K.: Sporto rungtys mums reiškia ne tai, kad yra pieva, guli daug visko „ir eikit daryti, ką norit“. Vyks realūs turnyrai. Veiklose stengiamės, kad kiekvienas dalyvis galėtų gauti realios naudos ir patirties.

– Pastebėjau, kad programoje yra gana įvairių atlikėjų – nuo neofolko iki elektronikos – tad kokių muzikantų, teatro atstovų šiemet sulauksite Bijūnuose?

J.K.: Šiemet bus dvi scenos. Akustinėje scenoje koncertai vyks dienos metu, o didžiojoje – vakarinė programa su DJ. Atvyks ir kelios grupės iš užsienio: švedai „Blue house“, kurie iš mūsų keliaus į „Positivus“ bei latviai „MyRadiantU“. Iš lietuvių gros hiphopo atlikėjas „Medonas“, Darius Žvirblis, improvizatoriai „Sirupas“ bei elektroninės muzikos duetas „MaNNaZZ“ – geriausias Lietuvos beatbox atlikėjas Bogis (Bogdanas Sienkievičius) jungiasi su vokaliste Kami (Kamile Kielate).

M.K.: Laukia teatro pasirodymai vaikams ir suaugusiems. Atvyks „Vakaras P“, kurio aktoriai Balys Ivanauskas ir Artūras Dubaka pristatys savo poetinę kompoziciją. Pranešimus šeimos, socialinėmis temomis skaitys Benas Ulevičius, Kęstutis Dvareckas. Vyks diskusijos ir pokalbiai.

– Minėjote, kad festivalis lyg atsvara... Kam? Ar viešojoje erdvėje stinga bendruomeniškumo, natūralaus, atviro ir paprasto santykio su žmogumi, dalinimosi galimybių?

J.K.: Galbūt, tai ir Bažnyčios problema, kad žmonėms ji asocijuojasi su kryžiaus karais. Bažnyčia turėtų būti priimanti, mokanti, rodanti gerą pavyzdį. Tokios iniciatyvos kaip „LEMPAfest“ gali-- paskatinti keisti požiūrį.

– Kaip jūsų manymu menas, muzika veikia žmones? Ar tai tik susikalbėjimą lengvinanti komunikacijos priemonė?

M.K.: Kaip meninių dirbtuvių koordinatorė, matau, koks žmogus ateina į keramikos užsiėmimą. Kaip sukišęs rankas į molį, jis atsipalaiduoja ir pamiršta visas savo bėdas, kokį darbą dirba. Neutralioje aplinkoje jis pasikeičia, nes jaučiasi priimtas. Nelieka statuso, amžiaus skirtumų. Suteikiame galimybę saviraiškai, kurios žmonės patys sau neleidžia.

Festivalis LEMPAfest liepos 15-17 dienomis Aukštadvaryje, Bijūnuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.