Rimo Tumino spektaklį žiūrės net 14 tūkstančių žiūrovų

„Ar žmogus gali būti panašus į Dievą?“, „Ar jis turi dieviškąją kibirkštėlę, kad jis galėtų spręsti pats?“, „Ar jam skirta suvokti ir pažinti savo gyvenimą, o pažinus pripažinti save kaltu?“ – atsakymų į šiuos klausimus kviečia ieškoti režisierius Rimas Tuminas, kuris rengiasi įspūdingai Sofoklio „Edipo karaliaus“ premjerai Graikijoje.

R.Tumino režisuoto „Edipo karaliaus“ premjera antikiniame Epidauro teatre po atviru dangumi įvyks liepos 29, 30 d.
R.Tumino režisuoto „Edipo karaliaus“ premjera antikiniame Epidauro teatre po atviru dangumi įvyks liepos 29, 30 d.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Jakimauskienė

Jul 22, 2016, 10:35 PM, atnaujinta May 18, 2017, 1:34 AM

Tai garsiausia antikinė graikų tragedija, kuri pirmą kartą buvo pastatyta 425 m. pr. Kr., per Peloponeso karą, žymintį Graikijos aukso amžiaus pabaigą.

„Edipas karalius“ – tragedija apie žmogų, kuris išdrįso ignoruoti likimą, lėmusį užmušti tėvą ir vesti motiną. Visos žmogaus pastangos apgauti likimą yra beprasmės prieš jo galybę. Sofoklis teigia, jog žmogus yra atsakingas už savo veiksmus, tad ir Edipą vaizduoja ne bejėgį, o pasitikintį savimi.

Režisierius R.Tuminas jau ne pirmą kartą imasi šio veikalo, parašyto prieš pora tūkstančių metų, ir vėl bando ieškoti atsakymų į jame slypinčius klausimus.

„Mūsų tėvų karta galėjo pripažinti, išgyventi kaltę, o gal ir nubaust save. Kas šiandien taip gali pasielgti? Šiandien to niekas net neketina daryti. Dabar niekas nekaltas. Apie jokį garbės kodeksą ir orumą niekas negalvoja. Čia pagrindinė Edipo mintis, pagrindinis smūgis“, – sakė R.Tuminas.

Garsus Lietuvos režisierius „Edipą karalių“ stato su Graikijos nacionaliniu ir Rusijos J.Vachtangovo teatrais. Be R.Tumino prie šio pastatymo dirba dar keturi lietuviai, ištikimi jo bendražygiai: scenografas Adomas Jacovskis, kompozitorius Faustas Latėnas, Gabrielė Tuminaitė, kuri dirbs su Graikijos nacionalinio teatro choristais, ir choreografė Andželika Cholina. Pasak režisieriaus Edipo istorija šį kartą bus kitokia nei toji, kurią jis statė 1998 m. Vilniuje (LNDT): teatrališkesnė, garsesnė, išgryninta, atviresnė.

Savaitę iki premjeros R.Tuminas su J.Vachtangovo teatro aktoriais ir Graikijos nacionalinio (Ethniko Theatro) teatro aktoriais repetuos Atėnuose. Graikams režisierius patikėjo choristų partiją.

„Visuomet ginčijamės, ar choras yra patariamasis balsas, ar jis liudytojas, ar raudotojas, ar patarėjas. Kas tai yra? Niekas nežino. Tai – nuolatinis ieškojimas“, – sakė R.Tuminas.

Epidauro amfiteatras, kuriame vyks premjera, yra vienas geriausiai išsilaikiusių antikinių teatrų Graikijoje, jame telpa apie 14 tūkstančių žiūrovų. Į šį prestižiškiausią vasaros renginį – Atėnų ir Epidauro festivalį – suvažiuoja režisieriai, teatro trupės iš įvairių Europos šalių.

„Edipo karaliaus“ premjera antikiniame Epidauro teatre po atviru dangumi įvyks liepos 29, 30 d., o rugsėjo mėnesį „Edipas karalius“ bus rodomas Atėnuose, senoviniame Irodeio teatre šalia  Akropolio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.