R. Wagnerio festivalio Bavarijoje idiliją temdo išpuolių grėsmė

Pirmadienį Bairoite prasideda tradicinis, jau 140 metų rengiamas kompozitoriaus Richardo Wagnerio operų festivalis, sutraukiantis itin aristokratišką publiką ir operų genijaus gerbėjus iš viso pasaulio. Jo atidaryme kasmet dalyvauja Vokietijos politikos bei visuomenės elitas, bet šįkart svarbių svečių šventė nesulauks.

R.Wagnerio skulptūra prie jo paties suprojektuoto teatro Bairoite.<br>Reuters nuotr.
R.Wagnerio skulptūra prie jo paties suprojektuoto teatro Bairoite.<br>Reuters nuotr.
Pavieniams melomanams bilietų į R.Wagnerio festivalio spektaklius tenka laukti net dešimt metų – laimi tie, kurie vyksta būriais.<br>AFP nuotr.
Pavieniams melomanams bilietų į R.Wagnerio festivalio spektaklius tenka laukti net dešimt metų – laimi tie, kurie vyksta būriais.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 25, 2016, 7:14 AM, atnaujinta May 17, 2017, 10:13 PM

Nuolatinė iškilmių Bairoite viešnia kanclerė Angela Merkel dar  gerokai prieš festivalį  pranešė neatvyksianti dėl darbinių įsipareigojimų, o Bavarijos žemės premjeras Horstas Seehoferis neslėpė atšaukęs vizitą dėl situacijos po teroristų išpuolių Bavarijoje, kurių vien per praėjusią savaitę buvo keturi. Vakarykštė tragedija Ansbache gali paskatinti  ir paprastus žiūrovus apsieiti be festivalio. Jau anksčiau buvo atšauktas tradicinis festivalio pradžios banketas bei raudonojo kilimo ceremonija.

Festivalio teatre taip pat imtasi ypatingų saugumo priemonių, sukėlusių ilgamečių renginio lankytojų nepasitenkinimą. Mat uždrausta įsinešti bet kokių krepšių ir pagalvėlių, o senjorams išsėdėti ilgose R.Wagnerio operose ant kietų medinių kėdžių – nepakeliamas dikomfortas. Vienas Škotijos R.Wagnerio draugijos veteranas laiške festivaliui pareikalavo parūpinti „saugių“ pagalvėlių.

Negana to, bus uždrausta privažiuoti prie teatro automobiliais, o atvykti reikės, likus mažiausiai 45 minutėms iki spektaklio, nes žiūrovai bus tikrinami kaip oro uoste.

Festivalio personalui buvo išduoti leidimai lankytis teatre taip pat po policijos patikrinimo. Net 35 asmenys jo metu buvo pripažinti kaip linkę į prievartą dėl praeityje padarytų nusižengimų ir neutralizuoti. Patikrinimo neišvengė net pirmadienio spektaklio „Parsifalio“ tenoras Klausas Florianas Vogtas, nes atėjo be leidimo į teatro valgyklą, apsivilkęs kareivio uniforma.

Buvo pasklidusio kalbos, jog naujajame „Parsifalio“ pastatyme kritikuojamas islamas, ir Gėlių mergaitės dėvi burkas. Tačiau režisierius Uwe Laufenbergas tai paneigė. Iš pradžių operą buvo pakviestas statyti Vokietijos performansų menininkas Jonathanas Meese, bet jo koncepcija festivaliui pasirodė per brangi.

Nuotaikas Bairoite temdo ir užkulisiniai konfliktai. Birželio pabaigoje diriguoti „Parsifalį“ atsisakė latvis Andris Nelsonas, neradęs bendros kalbos su festivalio generaliniu muzikos direktoriumi Christianu Thielemannu. Tad spektaklyje diriguos buvęs Olandijos nacionalinės operos meno vadovas 73 metų Hartmutas Haensenas, dar nestovėjęs ant podiumo Bairoito teatre.

Šiemet į Bairoitą neatvyks ir Berlyno filharmonijos simfoninio orkestro vadovas Kirilas Petrenka dėl esą jam čia tenkančio per didelio krūvio – ankstesnes tris vasaras maestro Bairoite persidirbęs ir nespėjęs atsigauti iki naujo sezono. Šiemet jį pakeis Marekas Janowskis.

Festivalis vyks iki rugpjūčio 28 dienos. Jo programoje – septynios R.Wagnerio operos, iš viso 30 spektaklių.

Parengė Asta Andrikonytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?