Sostinės „Vaidilos“ teatras atsiveria klasikinei muzikai

„Tie jauni žmonės, kurie ieško savo veido, išskirtinumo, domisi savo intelektu ir siela, nori juos puoselėti, tikrai neapsiriks pasirinkę klasikinę muziką. Apetitas ateina bevalgant – kuo daugiau jos klausai, tuo labiau ji tau patinka“ – kalbėjo pianistas Petras Geniušas, pristatydamas naują klasikinės muzikos projektą „Vaidilos klasika“.

Spaudos konferencijos akimirka.<br>Organizatorių nuotr.
Spaudos konferencijos akimirka.<br>Organizatorių nuotr.
Spaudos konferencijos akimirka: pianistas P.Geniušas.<br>Organizatorių nuotr.
Spaudos konferencijos akimirka: pianistas P.Geniušas.<br>Organizatorių nuotr.
Spaudos konferencijos akimirka.<br>Organizatorių nuotr.
Spaudos konferencijos akimirka.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 15, 2016, 12:22 PM, atnaujinta May 13, 2017, 12:49 AM

Projekto sumanytojai ir organizatoriai – „Vaidilos“ teatro direktorius Gediminas Jankus ir „Vaidilos klasika“ meno vadovas, pianistas Darius Mažintas. Trečiadienį sostinės „Comfort Hotel“ viešbutyje surengtoje spaudos konferencijoje jie papasakojo apie projekto koncepciją, pirmojo sezono programos turinį bei „Vaidilos“ teatro salės išskirtinumą.

„Kaip ir per šiuos „Vaidilos“ teatro atgimimo metus, taip ir prieš beveik 120 metų, šioje salėje vyko įvairūs koncertai, privatūs renginiai, teatro spektakliai. „Vaidilos“ teatro erdvė visada turėjo ypatingą reikšmę Lietuvos menininkams ir muzikantams, o šiandien ji atsivers dar didesnėms kūrybos galimybėms“ – kalbėjo „Vaidilos“ teatro vadovas G.Jankus.

Šio teatro erdvė klasikinės muzikos projektui pasirinkta neatsitiktinai – atsižvelgiant į istorinę, architektūrinę bei kultūrinę jos vertę. „Tai 400 sėdimų vietų kamerinė salė, esanti puikioje sostinės vietoje ir turinti tobulą klasikinei muzikai akustiką“, – aiškino projekto „Vaidilos klasika“ meno vadovas D.Mažintas.

Pianistas P.Geniušas taip pat pažymėjo, kad „Vaidilos“ teatro salė labai reikalinga Vilniui: „Tokio lygio ir kokybės koncertų erdvė miesto centre – retenybė“. Menininko įsitikinimu, „Vaidilos“ teatras gali tapti klasikos namais.

Projekto „Vaidilos klasika“ programa sudaryta, atsižvelgiant į šios erdvės privalumus. Teatre vyks soliniai atlikėjų koncertai, kamerinės bei chorinės muzikos kolektyvų pasirodymai. „Norėjosi sujungti geriausius Lietuvos ir užsienio šalių atlikėjus, sudaryti sąlygas pasirodyti jauniems Lietuvos virtuozams“, – pasakojo D.Mažintas.

Pirmojo „Vaidilos klasikos“ sezono programoje išgirsime ukrainietiškojo „Grammy“ laimėtoją vibrafonininką Andrejų Puškariovą, „Grammy“ nominantą fortepijono virtuozą Andrių Žlabį, fortepijono garsus paverčiantį orkestru pianistą Viačeslavą Griaznovą, kamerinį chorą „Brevis“, Baltijos gitarų kvartetą, įvairius trio ansamblius.

Paklaustas, kokią žinutę savo moto „Klasika XXI amžiuje“ transliuoja projektas, D.Mažintas įvardijo klasikinės muzikos ir moderniųjų technologijų jungtį. „Dabartis skatina naudotis moderniosiomis technologijomis. Atlikėjai jau ne vienerius metus groja ne iš natų sąsiuvinių, o naudodamiesi nešiojamaisiais kompiuteriais. Tai gina autorių teises ir skatina ekologiją“ – aiškino D.Mažintas.

Paklaustas, ko palinkėtų jauniems žmonėms, dar nespėjusiems pamėgti klasikos, P.Geniušas perspėjo, jog klasika nėra greito vartojimo dalykas: „Tai tarsi graikiški riešutai – egzotika, maitinanti sielą“.

„Jaunas žmogus klasikinėje muzikoje gali atrasti nepaprastai daug – tai tarsi knyga. Mes skaitome ir laikraščius, ir žurnalus, ten taip pat būna gerų straipsnių, tačiau knyga, kaip ir klasikinė muzika, visuomet turės savo išliekamąją ir kultūrinę vertę, praturtins mūsų vidų“, – kalbėjo P.Geniušas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.