Talentingos lietuvės sužibėjo Liucernoje, o pirmadienį – Niujorkas

Šį vakarą Niujorko „Alice Tully Hall“ skambės Ramintos Šerkšnytės simfoninis opusas „Ugnys“, diriguojamas Mirgos Gražinytės. Tai – Niujorko Juilliardo mokyklos, vadinamos pasaulinių žvaigždžių kalve, orkestro sezono pradžios koncertas.

Kompozitorė R.Šerkšnytė (kairėje) su M.Gražinyte tapo puikiu tandemu.<br>M.Ežerskio nuotr.
Kompozitorė R.Šerkšnytė (kairėje) su M.Gražinyte tapo puikiu tandemu.<br>M.Ežerskio nuotr.
Kompozitorė R.Šerkšnytė (kairėje) su M.Gražinyte tapo puikiu tandemu.<br>M.Ežerskio nuotr.
Kompozitorė R.Šerkšnytė (kairėje) su M.Gražinyte tapo puikiu tandemu.<br>M.Ežerskio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Asta Andrikonytė

Sep 26, 2016, 8:16 AM, atnaujinta May 12, 2017, 1:28 AM

Papildys žvaigždžių gretas

Šis orkestras nuolat pasirodo svarbiausiose Niujorko salėse. Jam vadovauja Vilniuje viešėjęs su Niujorko filharmonijos kolektyvu Alanas Gilbertas, o kviestinių dirigentų galėtų pavydėti bet kuris pasaulio orkestras.

Mat dauguma jų – Juilliardo mokyklos absolventai: projektai su alumnais – viena šio orkestro tradicijų. Tad prie jo pulto stovėjo ir Jamesas Levine‘as, ir Marin Alsop, Jamesas Conlonas, Michaelas Tilsonas Thomasas, daugybė kitų Juilliardo žvaigždžių. Orkestrui taip pat dirigavo Johnas Adamsas, Vladimiras Aškenazis, Charles‘is Dutoit, Gianandrea Noseda, kitos batutos garsenybės.

Šiandienos koncertu M.Gražinytė debiutuos Niujorke, o R.Šerkšnytės muzika čia jau skambėjo – prieš kelerius metus jos „Sūkurį“ Lincolno centre atliko Juilliardo mokyklos ansamblis su soliste. Tame koncerte lankėsi ir šios mokyklos direktorius Ara Guzelimianas – todėl, šią vasarą sutikęs Ramintą Liucernos festivalyje Šveicarijoje, jis pakvietė ją asmeniškai atvykti į „Ugnių“ premjerą Niujorke.

Sulaukė pripažinimo Liucernoje

Liucernoje R.Šerkšnytė viešėjo taip pat kartu su M.Gražinyte – ten dirigentė su Europos kameriniu orkestru atliko kompozitorės ankstyvąjį opusą „De profundis“. Festivalis buvo dedikuotas scenos primadonoms, sukvietė visą būrį šiuo metu labiausiai vertinamų dirigenčių bei pasaulio instrumentininkių.

Lietuvaitėms dėmesio Liucernoje nestigo. Pasak R.Šerkšnytės, jų koncerte apie 2000 vietų salė buvo pilna, nors renginys vyko dieną. Nuskambėjus lietuviškam kūriniui, publika kvietė autorę į sceną net tris kartus. Menininkės sulaukė puikių recenzijų, buvo rodomos televizijos reportažuose ir kalbinamos žurnalistų.

„Man labai svarbu pasitikėti dirigentu, žinoti, kad jis padarys viską kaip reikiant. Taip jaučiuosi bendraudama su Mirga. Ji – iš tų žmonių, su kuriais iš karto randi bendrą kalbą, kurie žino, ko siekia ir moka sudominti žmones“, – džiaugėsi R.Šerkšnytė.

Muzikės bendradarbiauja jau ketverius metus. Pirmą kartą Ramintos kūrinį – „Mažojo Princo pasaką“ – Mirga atliko 2012-aisiais su Kauno miesto simfoniniu orkestru. Prieš pora metų ji dirigavo Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui ir R.Šerkšnytės „Ugnis“, o vėliau – Vokietijos orkestrui jos „Aisbergo“ simfoniją.

Be to, po Liucernos festivalio lietuvių dirigentė dar pristatė „De profundis“ turnė Detroite (JAV), o lapkritį Birmingame turėtų skambėti Ramintos „Ugnys“, atliekamos Birmingamo simfoninio orkestro (BSO). Jam nuo šio rugsėjo vadovauja M.Gražinytė.

Narsto lietuvės fenomeną

Šiandienos koncertas kelia didelį susidomėjimą JAV. Jį pristato tenykščiai portalai ir spauda. Štai savaitraštis „The New Yorker“ bando apibūdinti M.Gražintės fenomeną. Anot leidinio muzikos redaktoriaus Russello Platto, įsiplieskusi lietuvės karjera atspindi dvi ryškias šiandienos dirigentų pasaulio tendencijas – moterų skverbimąsi į buvusią vyrišką profesiją ir išaugusį pasitikėjimą jaunais maestro, kuriems patikimis atsakingiausi postai.

Mirgos sėkmė aiškinama ir tuo, kad karjerą ji pradėjo kaip choro dirigentė, o choriniam dainavimui Lietuvoje, kaip kaimyninėse Baltijos šalyse, esą teikiama vos ne politinė svarba. R.Plattas, ko gero, pirmasis pabrėžė, jog M.Gražinytė pirmoji iš lietuvių dirigentų sulaukė pasaulinio pripažinimo.

Kritiką sužavėjo jos debiutas Londone praėjusį mėnesį, kai Mirga dirigavo Birmingamo simfoniniam orkestrui „BBC Proms“ festivalyje. Lietuvės stilių R.Plattas apibūdina kaip „elastingą“, „džiugų“, „išraiškingą“, jos vadovavimo manierą – labiau kaip įkvepiančią ir skatinančią nei įsakmią.

Pati Mirga „The New Yorker“ straipsnyje džiaugiasi jaunatviška BSO dvasia: „Kur bepažvelgčiau per koncertą ar repeticiją, randu pora akių“.

Lietuvė perėmė BSO vadovo lazdelę iš latvio Andrio Nelsono, pelniusio jau ne vieną „Grammy“, šiuo metu vadovaujančio Bostono simfoniniam bei Leipcigo „Gewandhaus“ orkestrams. Net trys iš eilės Mirgos pirmtakai Birmingame tapo pasaulinėmis žvaigždėmis, o BSO jų dėka išgarsėjo kaip naujų talentų atradėjas.

Lietuvė žada tęsti garsenybių tradicijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.