Choras „Bel Canto“ su pasauline žvaigžde kels revoliuciją Vilniuje

Šiuolaikinės chorinės muzikos žvaigždė, „Grammy“ laureatas, vienas garsiausių pasaulyje dabarties kompozitorių ir dirigentų Ericas Whitacre'as ir geriausias Lietuvoje mišrus neprofesionalų choras „Bel Canto“ susitiks išskirtiniams Kalėdiniams koncertams Lietuvoje.

„Bel Canto“ choras daug dėmesio skiria savo įvaizdžiui.<br>Organizatorių nuotr.
„Bel Canto“ choras daug dėmesio skiria savo įvaizdžiui.<br>Organizatorių nuotr.
Kompozitorius ir dirigentas E.Whitacre'as.<br>M.Royce nuotr.
Kompozitorius ir dirigentas E.Whitacre'as.<br>M.Royce nuotr.
Kompozitorius ir dirigentas E.Whitacre'as.<br>M.Royce nuotr.
Kompozitorius ir dirigentas E.Whitacre'as.<br>M.Royce nuotr.
„Bel Canto“ choras daug dėmesio skiria savo įvaizdžiui.<br>Organizatorių nuotr.
„Bel Canto“ choras daug dėmesio skiria savo įvaizdžiui.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2016-10-21 15:52, atnaujinta 2017-05-10 11:01

Gruodžio viduryje Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje E.Whitacre'as ir Lietuvos choras pirmą kartą šalies chorinės muzikos istorijoje pristatys bendrą muzikinį projektą – „Revolution Together“. E.Whitacre diriguos gruodžio 11 ir 12 d. choro „Bel Canto“ koncertus, o gruodžio 13 d. koncertą diriguos choro meno vadovas Artūras Dambrauskas.

E.Whitacre'as ir choras „Bel Canto“ Kalėdiniuose koncertuose pristatys gražiausią svečio chorinę muziką ir ryškiausių mūsų dienų Lietuvos kompozitorių kūrinius. Pagrindinis koncertų akcentas – naujausi E.Whitacre'o kūriniai: „Deep Field“ orkestrui, chorui ir mobiliajai programėlei bei „Godzilla Eats Las Vegas!“.

Užkerėjo tūkstančius chorų

Choro „Bel Canto“ meno vadovas A.Dambrauskas teigia, kad choro pažintis su E.Whitacre'o kūryba prasidėjo prieš penkerius metus nuo jo legendinio kūrinio „Sleep“.

„Kaip ir tūkstančiai chorų visame pasaulyje, mes taip pat pasidavėme E.Whitacre'o muzikos kerams. Vėliau į choro repertuarą įtraukėme ir daugiau amerikiečių kompozitoriaus kūrinių, kurie atskleidė naujus, kartais visiškai netikėtus jo muzikos bruožus – nuo sakralinio susikaupimo iki muzikinio „chuliganizmo“.

E.Whitacre'as yra garsus eksperimentuotojas, ieškantis ir labai sėkmingai randantis naujų kelių į šiuolaikinių klausytojų ir jaunų atlikėjų širdis. Jo muzikos klausytojas yra tikras XXI amžiaus žmogus – pragmatiškas ir labai gerai išmanantis modernias technologijas. Kompozitorius sugeba internetą ir mobilųjį telefoną paversti muzikos atlikimo įrankiais ir įtraukti publiką į kūrinių atlikimą.

Didžiuojamės šia unikalia galimybe supažindinti Lietuvos publiką su E.Whitacre'o kūryba. Koncertai kartu su bene svarbiausiu pasaulyje chorinės muzikos lyderiu mums patiems yra ne tik didelė garbė ir atsakomybė, bet ir neeilinė Kalėdų dovana“, – teigė choro „Bel Canto“ meno vadovas.

Dėl vizito tarėsi dvejus metus

Choro prezidentas Audrius Valatkevičius papasakojo, kad pažintis su E.Whitacre'u ir jo komanda prasidėjo 2014-aisiais, kai „Bel canto“ pradėjo tartis dėl kompozitoriaus tuo metu dar tik kuriamo kūrinio „Deep Field“ premjeros Lietuvoje. Ilgą bendravimo maratoną vainikavo A.Valatkevičiaus ir choro tarybos nario Aurimo Maldūno susitikimas su E. Whitacre'u praėjusių metų kovą „Royal Albert Hall“ Londone, kur vyko „Deep Field“ europinė premjera.

„Neslėpsiu – mūsų pagrindinis tikslas buvo ne tik „Deep Field“ premjera Lietuvoje, bet ir bendras projektas su Eric Whitacre'u. Tokio lygio žvaigždės bet kur ir pas bet ką nevažiuoja. Gerų chorų – tiek mėgėjų, tiek profesionalų – pasaulyje yra šimtai, todėl, manau, kad E.Whitacre'ą mes sudominome ne tik savo nuolatiniu tobulėjimu, bet ir vizija, ambicijomis bei konkrečiais darbais keičiant chorinės muzikos įvaizdį.

Turime ambicingą, padūkusią, nepasiduodančią ir didelių tikslų siekiančią choro komandą. Esu tikras, kad mus pastebi jau ne tik Lietuvoje,“- teigė choro „Bel Canto“ prezidentas A.Valatkevičius.

E.Whitacre'o ir choro „Bel Canto“ koncertuose „Revolution Together“ taip pat dalyvaus šiam projektui suburti šalies kolektyvų – Lietuvos kamerinio orkestro (meno vadovas Sergejus Krylovas), Lietuvos kariuomenės pučiamųjų orkestro (vadovas Egidijus Ališauskas), ansamblio „Giunter Percussion“ – muzikantai, taip pat solistė Lina Dambrauskaitė ir pianistas Artūras Anusauskas.

Geriausi tarp mėgėjų chorų

Choras „Bel Canto“ yra geriausias neprofesionalų choras Lietuvoje. Įkurtas 2009 metais, šiuo metu choras vienija 70 dainininkų, turinčių didelę dainavimo patirtį įvairiuose šalies choruose. „Bel Canto“ yra nepriklausomas choras, jo veiklą finansuoja patys choristai ir choro rėmėjai.

E.Whitacre'o ir choro „Bel Canto“ muzikinio projekto „Revolution Together“ rėmėjais tapo IT kompanijos „Alna“ ir „CSC Baltic“ bei konsultacijų bendrovė „Strategic Staffing Solutions“.

Erico Whitacre'o fenomenas

E.Whitacre'as – „Grammy“ laureatas, kompozitorius ir dirigentas, vienas populiariausių mūsų kartos muzikos kūrėjų. Jo kūrinius visame pasaulyje atlieka milijonai dainininkų ir muzikantų, o savo unikaliu „Virtualaus choro“ projektu jis suvienijo dainininkus iš daugiau kaip 110 skirtingų šalių.

Kompozitorius diriguoja chorui „Eric Whitacre Singers“ ir yra išleidęs kelis topų viršūnėse karaliavusius albumus. Vienas jų – 2011 m. „Grammy“ apdovanojimą pelnęs „Light and Gold“.

Ericas yra trokštamas kviestinis dirigentas, surengęs daugybę chorinės ir instrumentinės muzikos koncertų įvairiuose pasaulio kampeliuose. Bilietai į jo diriguojamus Londono simfoninio orkestro, Karališkojo filharmonijos orkestro ir Minesotos orkestro koncertus buvo išgraibstyti akimirksniu. Be to, E.Whitacre'as ne kartą bendradarbiavo su legendiniu Holivudo kompozitoriumi Hansu Zimmeriu, dirbo su britų populiariosios muzikos legendomis Laura Mvula, Imogen Heap ir Annie Lennox.

Ericas taip pat žavi savo charizma bei pranešėjo talentu. Jis skaitė pranešimus daugeliui „Fortune 500“ sąrašo įmonių, tarp jų – „Apple“ ir „Google“, jo pranešimai skambėjo Pasaulio ekonomikos forume Davose, Jungtinių Tautų renginiuose ir dviejose pagrindinėse TED konferencijose.

E.Whitacre'as yra prestižinės Juilliardo muzikos mokyklos absolventas. Šiemet jis baigė penkerius metus trukusią reziduojančio kompozitoriaus programą Kembridžo universitete Jungtinėje Karalystėje.

Savo kūryba JAV kompozitorius tarė naują drąsų žodį šiuolaikinėje muzikoje. Jis pirmasis iš profesionalių muzikos kūrėjų sujungė tradicinį muzikos atlikimą su neribotomis interneto galimybėmis – jo unikalus „Virtualaus choro“ projektas iš esmės modernizavo chorinės muzikos viziją.

E.Whitacre'o fenomenu žavisi daugelis kritikų – jis išsiskiria savitu muzikos stiliumi, originaliomis ir techniškai naujomis idėjomis, neblėstančia charizma. E.Whitacre'o muzika greitai išpopuliarėjo visame pasaulyje, o kompozitorius Johnas Rutteris titulavo jį vienu reikšmingiausių XXI amžiaus kompozitorių.

Unikalus ir vienintelis Erico Whitacre'o ir choro „Bel Canto“ Kalėdinis projektas – gruodžio 11–13 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

Daugiau informacijos: www.chorasbelcanto.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.