Dar nemokėdamas vaikščioti jis spiegdavo, kai smuikas skambėdavo negražiai

Į sostinę grįžta Tarptautinis Jaschos Heifetzo smuikininkų konkursas, vyksiantis jau penktą kartą. Šiemet jis sulaukė dar neregėto talentų susidomėjimo.

J.Heifetzo konkurso žiuri pirmininko maestro G.Kremerio laukia sunki savaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Heifetzo konkurso žiuri pirmininko maestro G.Kremerio laukia sunki savaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė („Lietuvos rytas“)

Feb 11, 2017, 2:32 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 7:16 AM

J.Heifetzas tikriausiai būtų laimingas žinodamas, kad jo vardas gimtajame Vilniuje telks jaunus smuiko talentus iš viso pasaulio.

Vasario 13–19 dienomis jau penktą kartą čia suvažiuos Tarptautinio Jaschos Heifetzo smuikininkų konkurso dalyviai – 43 jauni virtuozai iš įvairiausių platumų. Išbandyti save šiame konkurse troško net 169 smuikininkai! Daugiausia paraiškų gauta iš JAV, Ukrainos, Japonijos ir Pietų Korėjos.

2001-aisiais pradėtas rengti Jaschos Heifetzo konkursas tapo pirmosiomis šios legendos vardu pavadintomis muzikų varžybomis pasaulyje.

Renginys, vykstantis kas ketverius metus ir priklausantis Europos jaunimo muzikos konkursų sąjungai (EMCY), suburia vis gausesnį būrį dalyvių ir jau įsitvirtino tarp prestižiškiausių tarptautinių profesionaliosios muzikos konkursų.

Jo prestižą lemia ir tai, kad žiuri vadovauja viena iškiliausių meno pasaulio asmenybių – smuikininkas Gidonas Kremeris.

Stulbino nuo kūdikystės

Garsus litvakas J.Heifetzas (1901–1987) Vilniuje gyveno devynerius metus, čia pradėjo muzikuoti ir koncertuoti. „Jascha dar nemokėjo vaikščioti, o tėvas jau rodė jį didžiuodamasis savo draugams, nes vaikas šypsojosi, kai tėvas grieždavo teisingas gaidas, ir imdavo spiegti, norėdavo atimti iš jo smuiką, kai pagrodavo klaidingai“, – pasakojo vienas konkurso iniciatorių profesorius Jurgis Dvarionas.

J.Heifetzas smuikuoti mokėsi pas legendinio Leopoldo Auerio auklėtinį Elijah Malkiną tuometėje Imperatoriškosios rusų muzikos draugijos Vilniaus skyriaus muzikos mokykloje, veikusioje Vilniaus gatvės 25-ajame name. Šiandien tai primena namą puošianti atminimo lenta.

Įstojęs į šią mokyklą rugsėjį, jau gruodžio mėnesį mažasis smuikininkas surengė pirmuosius koncertus. Penkiametį mokinuką „Vilenskij vestnik“ pavadino vunderkindu, o po metų Jascha recenzentą tiesiog apstulbino savo lygiu ir technika.

Būdamas septynmetis jis sužavėjo ir patį L.Auerį.

Šio žymaus smuikininko, daug garsenybių išugdžiusio Peterburgo pedagogo rūpesčiu devynmetis Jascha drauge su tėvu Ruvimu Heifetzu, vestuvių muzikantu, buvo priimti į Peterburgo konservatoriją (tuomečiai žydus diskriminuojantys įstatymai kitaip nebūtų leidę tėvui įsikurti imperijos sostinėje).

Gimtinėje tapo savas

Po kelerių metų buvusio vilniečio gastrolės Vokietijoje, Čekijoje, Norvegijoje ir Lietuvoje tapo sensacija. „Tokio vieningo, stichiško susižavėjimo neprisimenu buvus dargi per P.Sarasate koncertus. Ir nenuostabu: tokio grojimo mes nesame girdėję“, – po J.Heifetzo koncerto Didžiojoje Vilniaus salėje (dabar – Filharmonija) rašė jo mokytojas E.Malkinas.

Jau tuo metu įtakingiausi Rusijos kritikai pripažino unikalią J.Heifetzo techniką, kokios „nebuvo įvaldęs nė vienas pasaulio smuikininkas“. Netrukus jis emigravo į Ameriką, sulaukė milžiniškos sėkmės debiutuodamas Niujorko „Carnegie Hall“ ir tolesniu gyvenimu susikūrė gyvos legendos šlovę.

Bet Vilnius smuikininkui visada išliko gimtasis miestas, kurio jis ilgėjosi.

„Teisūs tyrinėtojai, J.Heifetzo muzikavime, kompozicijose ir interpretacijose įžvelgę sąsajų su Vilniaus architektūra, jos darna, dinaminiais akcentais“, – pažymėjo J.Dvarionas per litvako 116-ojo gimtadienio vakarą LDK valdovų rūmuose.

Jis džiaugėsi, kad kadaise primirštas Vilniuje genijus vėl sugrįžta į savo gimtąjį miestą, o praeityje klestėjusios „litvakų kultūros trupinėliai“ tampa pastebimi ir svarbūs Lietuvos kultūrai.

Konkursą lydės kiti renginiai

J.Heifetzo konkursas yra visą vasarį trunkančio projekto „Hommage a Heifetz“ dalis. Projektą finansuoja ES programa „Kūrybiška Europa“. Juo siekiama gausinti akademinės muzikos auditoriją, įtraukti į kultūros gyvenimą menkiau atstovaujamas visuomenės grupes.

Natų knygyne (Totorių g. 20) visą vasarį veiks smuikininko vaikystės nuotraukų ir senojo Vilniaus fotografijų, vaizdo projekcijų paroda, vyks pokalbiai ir susitikimai.

J.Heifetzui skirtų renginių programą įspūdingai papildys G.Kremerio ir jo įkurto kamerinio orkestro „Kremerata Baltica“ jubiliejinis vakaras Nacionalinėje filharmonijoje vasario 18 dieną.

Mat gabiausius Baltijos šalių muzikus subūręs kolektyvas vasarį mini 20-metį, o G.Kremeris – 70-metį.

5-asis tarptautinis Jaschos Heifetzo smuikininkų konkursas vyks Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje ir Nacionalinėje filharmonijoje vasario 13–19 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.