Kristupo vasaros festivalis trauks ne tik egzotika, bet ir klasikos žvaigždėmis

Liepos 1-ąją sostinėje startuoja 23-asis Kristupo vasaros festivalis. Įvairiose Vilniaus erdvėse ir Lietuvos regionuose jis pristatys net 40 skirtingų koncertų – nuo A.Vivaldi šedevrų iki Pietų Afrikos melodijų, kvies  susipažinti su išskirtinėmis muzikos pasaulio asmenybėmis. 

 M.Gražinytė.<br> Organizatorių nuotr.
 M.Gražinytė.<br> Organizatorių nuotr.
 Portugalų dainininkė M.Pedro.<br>Organizatorių nuotr.
 Portugalų dainininkė M.Pedro.<br>Organizatorių nuotr.
Lenkų džiazo grandas M.Fortuna.<br>Organizatorių nuotr.
Lenkų džiazo grandas M.Fortuna.<br>Organizatorių nuotr.
 Ispanijos šokėja M.Marquez.<br>Organizatorių nuotr.
 Ispanijos šokėja M.Marquez.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 26, 2017, 8:01 PM

Be to, šventė žengs ir į naujas erdves – Vilniaus universiteto Botanikos sodo Vingio skyrių bei Vilniaus universiteto planetariumą. 

Diriguos garsiausia lietuvė

Festivalio pradžios koncertas liepos 1-ąją įvyks Šv.Kotrynos bažnyčioje. Jame pasirodys užtikrintai į dirigentų olimpą kopianti Giedrė Šlekytė drauge su solistėmis Jomante Šležaite (sopranas), Simona Venslovaite (smuikas) ir Šv.Kristoforo kameriniu orkestru (meno vad. Donatas Katkus). Koncerte „Metų laikai“ be itališkai romantiško „Saulėlydžio”, skambės visiškai kitokie „Metų laikai” nei žymusis Antonio Vivaldi šedevras.

Vienas laukiamiausių Kristupo vasaros festivalyje bus susitikimas su Giedrės bičiule - batutos meistre Mirga Gražinyte-Tyla. Liepos 29 d. Vilniaus universiteto didžiajame kieme ji diriguos didingą, tačiau haidniškai šviesią oratoriją „Pasaulio sutvėrimas”. 

Susižavėjimą šia menininke reiškia ir garsiausi pasaulio kolektyvai, ir klausytojai, ir muzikos kritikai, pažymėdami jos asmenybei būdingą neįtikėtinai stiprios energetikos, ekspresijos, intelekto, vaizduotės bei žavesio derinį. 

Jaunos lietuvės įvertinimai tarptautinėje scenoje yra įspūdingi, bet  ji pati savo laimėjimų nesureikšmina: „Dirigavimas – tai ne mūšis, kuriame reikia parodyti save. Tai – dalijimasis muzika su tais, kurie ją myli taip pat, kaip aš”,  – sakė M.Gražinytė-Tyla. 

Intriguojantis ir „TheAmazing Cello“ sceniniu vardu pasivadinusio violončelės virtuozo Justo Kulikausko koncertas liepos 13-ąją Šv.Kotrynos bažnyčioje „Future Cello“. Jame klausytojus pasitiks  galingas violončelės garsų ir elektronikos užtaisas. Justas yra pelnęs pripažinimą kaip vienas geriausių pasaulyje efektų pedalus naudojančių muzikantų. Jis - garsios violončelininkų dinastijos atstovas, vienas iš ansamblio NIKO narių. 

Koncerte nebus sunku įsitikinti, jog violončelė yra neįtikėtinų galimybių instrumentas. „TheAmazing Cello“ kaskart nustebina įspūdinga autorinės kūrybos, populiariosios muzikos, akustinių violončelės garsų bei elektronikos sinteze, kuriai nepavaldūs nei žanrų, nei stilių rėmai.

Padvelks Islandija ir Afrika

Liepos 18 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje atlikėjas iš Pietų Afrikos nukels publiką  į tolimąjį Malį. Derekas Gripperis auksinėmis raidėmis įrašytas į pasaulio muzikos istoriją už Afrikos muzikinio paveldo puoselėjimą bei populiarinimą. 

Jis sugebėjo kūrinius korai (21 stygą turintis, Vakarų Afrikoje paplitęs instrumentas, primenantis arfą) meistriškai pritaikyti šešiastygei gitarai. D.Gripperio pasirodymai sudrebino gitaros pasaulį bei klausytojų širdis – dėl jo koncertų rungiasi garsiausios salės, nuo Londono „King’s Place“ iki Niujorko „Carnegie Hall“.

Pažinti daugelio dar neatskleistą Ispanijos pusę drauge su senosios muzikos ansambliu „Jacaras“ galėsime liepos 19 d. Šv.Kotrynos bažnyčioje. Daugeliui Ispanija yra neatsiejama nuo flamenko, tačiau šiame koncerte kūrybinga „Jacaras“ kompanija, suvienijusi penkis Karolio Lipinskio akademijos gitaristus ir charizmatiškąją Meksikos dainininkę Julietą Gonzalez de Springer, supažindins su ispaniškojo Baroko šokiais ir atskleis kitokį, bet ne mažiau užburiantį  Ispanijos žavesį.

Naujoje Kristupo vasaros festivalio erdvėje – VU botanikos sodo Vingio skyriuje – rugpjūčio 8 d. atmosferą kaitins Lotynų Amerikos ritmai, suvieniję skirtingų žemynų muzikantus - solistę Eglę Petrošiūtę, gitaristą, vokalistą Djameną Fariasą, bosinės gitaros virtuozą Matheusą Ncolaiewsky ir perkusininką Fernando Paiva Da Silvą. Jungtinės muzikantų pajėgos dalysis savo meile braziliškai muzikai  „Braziliškoje naktyje“. 

Dar viena ypatinga erdvė, į kurią šiemet pakvies Kristupo vasaros festivalis – Vilniaus universiteto planetariumas. Rugpjūčio 24 d. klausytojai čia galės ne tik pasigrožėti žvaigždėmis, bet ir nusileisti  vaizduotėje 120 metrų po žeme, į veikiančio ugnikalnio kraterį. 

Tokią galimybę suteiks  lenkų džiazo grandas Maciej Fortuna, nepabūgęs su grupe pagroti ugnikalnio krateryje Islandijoje. Skambant grupės etnodžiazui, publika matys įspūdingus vaizdus bei muzikantų nuotykius iš ekstravagantiškos išvykos Islandijoje. 

Vakarai grožio oazėje

Kristupo festivalis tęs „Kristupo piknikų“, fortepijono muzikos rečitalių ir vargonų koncertų tradicijas. Nebus pamiršta ir mažųjų klausytojų edukacija, o šeimos skatinamos savaitgalį praleisti nuostabaus grožio gamtos apsuptyje.

Vilniaus universiteto botanikos sode publikos laukia daug nepamirštamų koncertų. Pavyzdžiui, liepos 16-ąją  čia skambės pirmasis pasaulyje Koncertas bytbokseriui ir orkestrui, atliekamas genijumi vadinamo australo Tomaso Thumo. Jis - pasaulio vokalinės perkusijos  čempionas. 

Apsiginklavęs tik mikrofonu, bytbokseris T.Thumas scenoje daro stebuklus, demonstruoja neribotas žmogaus balso galimybes. Jo atliekamas Koncertas „Thum Prints“ – tai netikėto  bendradarbiavimo  su dirigentu ir kompozitoriumi Gordonu Hamiltonu rezultatas, po premjeros Australijoje prikaustęs ir klausytojų, ir muzikos profesionalų bei žiniasklaidos dėmesį. 

Portugališkų dainų magija VU botanikos sode liepos 30-ąją su lietuviais dalysis Mara Pedro,  sugrįžtanti į Lietuvą po kelerių metų pertraukos. Šiemet ši dainininkė pelnė IPMA (International Portugese Music Awards) apdovanojimą.  

Kristupo vasaros festivalis neįsivaizduojamas ir be flamenko. Šiemet flamenko aistrą pajusti kvies geriausia Ispanijos šokėja Maise Marquez, surengsianti pasirodymą su nusipelniusiais muzikantais iš Ispanijos bei Austrijos rugpjūčio 20 d. VU botanikos sode.

Rugsėjo 10 d. VU botanikos sode japoniškų būgnų Wadaiko grupė „Daigen – Gumi“ nustebins egzotiškais ritmais, įspūdingais instrumentais, didžiule garso amplitude ir ekspresyviais, bet griežtai suderintais judesiais. 

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.