Karalių Mindaugą vaidinantis Jonas Čepulis: „Poema apie tai, kas išliks amžiams“

Justino Marcinkevičiaus dramos „Mindaugas“ pastatymo žiūrovai sulaukia tik kartą per kelis dešimtmečius. Todėl praleisti Liepos 5-6 dienomis Valdovų rūmuose vyksiančią istorinės poemos premjerą būtų nedovanotina klaida. Juo labiau, kad išskirtinis reginys žiūrovams dovanojamas nemokamai.

Mindaugą vaidins Jonas Čepulis.<br> Rengėjų nuotr.
Mindaugą vaidins Jonas Čepulis.<br> Rengėjų nuotr.
 „Mindaugas“.<br>Rengėjų nutor.
 „Mindaugas“.<br>Rengėjų nutor.
 „Mindaugas“.<br>Rengėjų nutor.
 „Mindaugas“.<br>Rengėjų nutor.
 „Mindaugas“.<br>Rengėjų nutor.
 „Mindaugas“.<br>Rengėjų nutor.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 4, 2017, 12:27 PM, atnaujinta Jul 4, 2017, 2:57 PM

Režisierė Marija Simona Šimulynaitė, kartu su jaunų kūrėjų komanda, kelių šimtų metų senumo istoriją papasakos šiuolaikišku dramos, šokio ir vaizdo spektakliu. 

Šviesios atminties poetas Justinas Marcinkevičius yra prisipažinęs, kad karalius Mindaugas buvo vienas mėgstamiausių jo personažų. Koks Lietuvos valdovo paveikslas kuriamas moderniame spektaklyje? 

Režisierė neslepia, kad sukurti garsaus monarcho paveikslą nebuvo paprasta. Tačiau pamačiusi Juozo Miltinio dramos teatro aktorių Joną Čepulį išsyk suprato – būtent jis idealiausiai įkūnys Mindaugą.

„Buvau labai nustebęs, kai sulaukiau pasiūlymo kurti tokį vaidmenį”, – neslepia jaunosios kartos aktorius. Panevėžio J. Miltinio dramos teatre dirbantis J. Čepulis juokauja, kad dabar Valdovų rūmai jam yra tapę antraisiais namais. 

„Kurti tokį vaidmenį man didžiulė garbė. Jaučiu didžiulę atsakomybę, man tai labai svarbu. Manau, kad bet kuris aktorius, kuriam tektų suvaidinti Mindaugą, jaustųsi taip pat. Būtų neatsakinga neįsijautus į tai, ką karaliui teko išgyventi, tiesiog išeiti į sceną ir tuščiai išberti išmoktą tekstą. Šis personažas yra labai sudėtingas, daugiaprasmis”, – atviras J. Čepulis.

Jaunosios kartos aktorius žavisi režisierės M. S. Šimulynaitės pasirinkimu kelių šimtų metų senumo istoriją papasakoti modernia ir jaunimui suprantama kalba. 

„Labai smagu, kad režisierė sugeba išsaugoti teksto svorį, tačiau pateikia jį žiūrovui priimtinesne forma. „Mindaugas” suskamba naujai. Keičiasi tik jo forma, bet tai, kas užrašyta, yra klasika. To neišbrauksi. Poemoje pasakojama apie žmogų ir tai, kas išliks amžiams. Visais laikais buvo ir bus kalbama apie meilę, išdavystę, garbę ir turtus. Ši pjesė bus aktuali ir dar po kelių šimtų metų”, – neabejoja Mindaugo vaidmenį J. Marcinkevičiaus dramoje kuriantis aktorius. 

Spektaklio kūrėja akcentuoja, kad mūsų istoriniai herojai, veikiantys poemoje kaip Mindaugas (Jonas Čepulis), Vykintas (Emilis Pavilionis), Vismantas (Mantas Barvičius), Daumantas (Žilvinas Beniuševičius), beveik 800 metų išliko gyvais mūsų tautos atmintyje, jų nesunaikino nei totorių antpuoliai, nei caro ar TSRS puolimai. 

„Jie nemirtingi, tarsi dankanai maklaudai iš serialo „Kalnietis”. Tokiame stiliuje ir vedu aktorių linijas. Jie mūsų istorija, atgijusi XXI a. kontekste ir skambanti dabarties tonacija”, – neabejoja režisierė, liepos 5-6 dienomis laukianti visų žiūrovų Valdovų rūmuose.

Į spektaklio „Mindaugas“ premjerą Valdovų rūmuose - liepos 5-6 dienomis kviečiame  visus žiniasklaidos atstovus. Spektaklio pradžia 22 val. Trukmė – 2 val. 15 min. Įėjimas nemokamas. Noritieji gauti sėdimas vietas, registruokitės el. paštu: i.jaugaite@valdovurumai.lt 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.