„Vaidilos klasikoje“ – ryškiausi chorinės muzikos astovai

„Jauna muzika“, „Bel Canto“, „Viva“ – tai chorai, kuriuos vienija nuolatinis tobulėjimas, augimas ir Lietuvos garsinimas. 

Choras „Viva“.<br>Rengėjų nuotr.
Choras „Viva“.<br>Rengėjų nuotr.
Choras „Bel Canto“.<br>Rengėjų nuotr.
Choras „Bel Canto“.<br>Rengėjų nuotr.
Choras „Bel Canto“.<br>Rengėjų nuotr.
Choras „Bel Canto“.<br>Rengėjų nuotr.
Choras „Jauna muzika“.<br>T.Lukšio nuotr.
Choras „Jauna muzika“.<br>T.Lukšio nuotr.
Choras „Viva“.<br>Rengėjų nuotr.
Choras „Viva“.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 19, 2017, 12:46 PM

Šie chorai yra pelnę savo vardus ne vienu kūrybiniu laimėjimu, o išskirtiniai projektai atėmė žadą ne vienam klausytojui. 

„Jauna muzika“ atliks Deivido Lango kūrinius

„Choras – tai nuolatinis virsmas, nesibaigiantis tapsmas. Choras – tai didelė šeima arba maža valstybė. Choras – tai organizmas, iš dalies paneigiantis asmenybę. Būti šio organizmo dalimi, aukoti savastį, bet tuo pačiu jausti bendrystės pilnatvę – tai yra tobulas choro supratimas“ – choro sąvoką filosofiškai apibūdino „Jaunos muzikos“ meno vadovas ir dirigentas Vaclovas Augustinas, 2010 m. apdovanotas Lietuvos Nacionaline kultūros ir meno premija už chorinio meno galių plėtrą ir sakralinės muzikos šiuolaikiškumą.

Profesionalus kamerinis choras, įkurtas 1989 metais, Lietuvoje vertinamas kaip vienas ryškiausių ir pajėgiausių vokalinių kolektyvų, kasmet surengiantis per 60 koncertų savo šalyje ir užsienyje. Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“ 1993 m. Varnoje (Bulgarija) tarptautinių chorų konkursų asociacijos rengiamose Didžiųjų prizų nugalėtojų varžytuvėse yra laimėjęs aukščiausią apdovanojimą – „European Choral Grand Prix“, o 2003 m. už Lietuvos ir jos sostinės vardo garsinimą pasaulyje pelnęs „Vilniaus garso“ premiją. 

Per 20 metų „Jauna muzika“ sukaupė įvairų ir vertingą repertuarą, kuris apima visų epochų meistrų partitūras chorui a cappella, vokalinės-instrumentinės muzikos šedevrus ir premjeras, o nuolatinį tobulėjimą ir ėjimą į priekį liudija ir tai, kad pastarieji ne tik aktyviai koncertuoja, bet ir imasi reikšmingų projektų: nuo 1995-ųjų kolektyvas rengia choro muziko interpretavimo ir dirigavimo kursus, o nuo 2008 metų – jaunųjų kompozitorių kūrinių chorui konkursą „Vox juventutis“.

Vaidilos klasikos programoje choras pristatys amerikiečių kompozitoriaus Deivido Lango kūrinius, kurio vienas iš kūrinių – „Pasija mergaitei su degtukais” – 2008 metais apdovanotas Pulicerio muzikos premija, o šio opuso įrašas  2010 m. pelnė „Grammy“ apdovanojimą už geriausią smulkaus ansamblio atlikimą. Tad klausytojai Vaidilos teatro scenoje turės galimybę išgirsti šio kūrinio fragmentus bei kitus žymius jo kūrinius tokius, kaip „Again“, „Just“, „For Love Is Strong“ ir kt.

Išskirtiniai projektai ir laimėjimai 

Vilniaus mokytojų namų mišrus choras „Bel Canto“ (meno vadovas Dr. Egidijus Kaveckas) susibūrė 2009 m., kurį vienija 70 chorinį dainavimą ir muziką mylinčių žmonių, savo laisvalaikį skiriančių dainavimui. 

Choro „Bel Canto“ laimėjimai išties svarūs, ryškūs ir nenuginčijami: 2013 m. choras paskelbtas geriausiu mėgėjų choru Lietuvoje, tais pačiais metais laimėjęs pirmąją vietą ir keletą specialių prizų triumfavo prestižiniame Stasio Šimkaus tarptautiniame chorų konkurse Klaipėdoje, 2014 m. apdovanotas aukso medaliu Pasaulio chorų olimpiadoje.   Choras „Bel Canto“ tapo pirmuoju Lietuvos choru, pristačiusiu oficialų kanalą „YouTube“ ir publikavusiu savo muziką „Spotify“, „iTunes“ ir „Amazon“. „Bel Canto“ taip pat tapo pirmuoju choru šalyje, patekusiu į Lietuvos rekordų knygą, kai 2015 m. pabaigoje tris vakarus iš eilės karaliavo Lietuvos nacionalinės filharmonijos scenoje, o choro „Deep Field“ koncertus stebėjo beveik 2000 žiūrovų. 

Choras pakartojo savo koncertų lankomumo rekordą 2016 m. gruodį, kai pirmą kartą šalies chorinės muzikos istorijoje surengė bendrą muzikinį projektą su vienu garsiausių pasaulyje kompozitorių ir dirigentų, „Grammy“ laureatu, TED pranešėju, „Virtual Choir“ autoriumi Ericu Whitacre'u, o 2017 m. liepą choras „Bel Canto“ pristatė pirmą Lietuvos chorinės muzikos istorijoje „Virtual Reality“ 360 video. Tai kompozitoriaus ir dirigento Eric Whitacre kūrinys „Lux Aurumque“, kurį choras, diriguojant pačiam Ericui Whitacre'ui, atliko 2016 m. gruodį bendro koncerto „Revolution Together“ metu. 

Pirmasis choro Bel Canto Virtual 360° video paskelbtas choro „Facebook“ paskyroje ir „YouTube“ kanale. 

„Vaidilos klasikos“ koncerte „Bel Canto“ žada savo klausytojams staigmenų ir kvapą gniaužiančių kūrinių!

Griauna stereotipus

Nepriklausomas moterų choras „Viva“ susikūrė 2011 metais, vien tik iš didelės meilės muzikai, merginų noro dainuoti ir tikėjimo, jog įmanoma kasdienybę nuspalvinti intensyvesnėmis spalvomis. Tai pirmasis mėgėjiškas moterų kolektyvas, per trumpą laiką nuo susikūrimo pelnęs aukščiausius apdovanojimus Lietuvoje ir užsienyje.

Merginų atlikimas pasižymi ypatinga charizma ir kontaktu su publika, o savo koncertais jos griauna nuobodaus ir statiško choro stereotipą. Judesys scenoje – vienas iš „Viva“ koncertų akcentų.

„Puikiai žinau, kad stebuklų muzikoje nebūna. Tai, kas džiugina publiką, pasiekiama kryptingu darbu. Tačiau, jei jis teikia malonumą, gal jo ir darbu nereikėtų vadinti?“ – kalbėjo choro meno vadovė Vilija Mažintaitė.

Už išskirtinę Katalonijos regiono muzikos interpretaciją bei atlikimą choras „Viva“ buvo apdovanotas ypatingu prizu kaip vienintelis moterų choras, pristatęs puikią kataloniečių muzikos savitą interpretaciją Lloret de Mar miestelio Sant Roma bažnyčioje, o liepos 28 d. festivalio „Midsmumer Vilnius“ vyksiančiame Justės Arlauskaitės-Jazzu koncerte Valdovų rūmų kieme, „Viva“ choras ruošia taip pat specialią programą, kurią atliks kartu su garsia šalies atlikėja.

Antrajame „Vaidilos klasikos“ sezone „Viva“ choras pristatys eksperimentinį projektą – misteriją „Saulės dukros“, kuriame elektroninė muzika jungiama su choristų balsais ir trimatėmis projekcijomis. 

„Šiuo kūriniu siekiama atskleisti moteriškumo savastį ir rekonstruoti iš amžių glūdumų mus pasiekusią pasaulėjautą“, – sakė V.Mažintatė. Merginų choras „Viva“ interpretuoja saulės ciklą – nuo ryto brėkšmos iki vėlyvų sutemų – ir balsais bei judesiais kuria mistišką elektronikos ir folkloro derinį. Šio kūrinio premjera įvyko 2016-ųjų rugsėjį, choro penktojo gimtadienio proga.

Visi trys chorai, kuriuos galėsite išgirsti ir pamatyti nuo rudens antrajame „Vaidilos klasikos“ sezone, pasižymi savita stilistika, skirtingų muzikinių programų pristatymu, tačiau nei vienam iš jų nestinga charizmos bei originalių kūrybinių sprendimų, tuo galėsite įsitikinti jau rugsėjo 17 d. pirmojo choro – „Jauna muzika“ koncerte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.