Į Kirtimų kultūros centrą sugrįžta Jimo Jarmusho bendražygis liutnininkas

Pernai rudenį perpildytoje Kirtimų kultūros centro salėje klausytojus sužavėjęs ir visus atsivežtus įrašus išpardavęs liutnios meistras ir eksperimentatorius Jozefas van Wissemas rugsėjo 15 d. surengs čia dar vieną koncertą.

J.van Wissemas.<br> R.Monfourny nuotr.
J.van Wissemas.<br> R.Monfourny nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2017, 1:08 PM, atnaujinta Sep 11, 2017, 1:31 PM

Viena įdomiausių eksperimentinės muzikos figūrų vadinamas kūrėjas daugeliui pažįstamas iš bendradarbiavimo su vienu įtakingiausių Amerikos nepriklausomo kino režisierių Jimu Jarmushu ir garso takelių tokiems filmams kaip „Only Lovers Left Alive”, „Partir to Live” ar videožaidimui „The Sims: Medieval”. Tačiau tai tik dalis jo projektų – menininkas kuria jau kelis dešimtmečius. 

J. van Wissemas yra surengęs daugiau kaip 800 koncertų visame pasaulyje, koncertavęs tokiuose prestižiniuose festivaliuose kaip ATP ir „Primavera Sound“. Niujorke gyvenantis kūrėjas Kanų kino festivalyje už filmo „Only Lovers Left Alive” garso takelį pelnė apdovanojimą, o su J.Jarmushu, grojančiu gitara, bei  aktore Tilda Swinton, kai kur pritariančia vokalu, jau yra išleidęs du albumus. 

Pasak J.Jarmusho, kuris su J.van Wissemu susipažino atsitiktinai gatvėje, liutnininko stilius – tai  minimalizmo, avangardo ir tradicinės Renesanso muzikos lydinys, dvelkiantis maištinga dvasia. Šio atlikėjo kūryba,  atsidūrusi neįprastuose kontekstuose, skamba labai originaliai  ir yra nepavaldi laikui. 
J. Jarmushas teigia, jog susižavėjo ne tik J. van Wissem kuriama muzika, bet ir tuo, kaip atlikėjas vertina ir išmano savo instrumentą.

Liutnia – vienas seniausių styginių muzikos instrumentų, žinomų nuo Senovės Egipto laikų.  Jos pavadinimas kilęs iš arabiško „al'Ūd“ (medžio pliauska, smilkalo lazdelė). Hipnotizuojančio skambesio instrumentas buvo populiarus viduramžiais, o panašių į liutnią instrumentų atmainos aptinkamos daugelyje pietų šalių. LDK dvaruose taip pat koncertuodavo liutnininkai. 

Groti šiuo paslaptingu instrumentu J.van Wissemas mokėsi Niujorke, kur galėjo laisvai eksperimentuoti. Tačiau menininkui pavyko išsaugoti ir unikalų magišką instrumento skambesį bei būdingą melancholiją, tyrumą, ramybę. Koncerto Vilniuje metu J.van Wissemas gros specialiai jam pagaminta liutnia.

Šio kūrėjo gyvi pasirodymai žavi intymumu ir paslaptinga atmosfera. Lietuvos melomanai jau turėjo galimybę išvysti šį muzikantą „STRCamp“ festivalyje, kai ramybe dvelkiantis liutnios skambesys vainikavo ką tik praūžusią audrą, taip pat pernai Kirtimų kultūros centre, kur atlikėją apšildė jautrus Alinos Orlovos projektas „June Drifter“. 

Šį kartą Jozefui kompaniją palaikys Vladas Dieninis, kurio būgnų improvizacijose ir garso skliautuose susipina motorinė „kraut“ estetika, subtili hipnozė bei daugiasluoksnės garsų kilpos. 

Liutnininkas Jozefas van Wissemas Kirtimų kultūros centre (Dariaus ir Girėno g. 69, Vilnius) koncertuos rugsėjo 15 d. 20 val. Bilieto kaina 10 EUR.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.