Premjera „Dvasiniai reikalai“: ką skyrybos gali pažadinti žmoguje?

„Jokia įprastinė nelaimės forma - nei liga, nei ekonominis nuosmukis ar tarnybinė nesėkmė- pasąmonėje nepalieka tokio baisaus ir gilaus rando kaip skyrybos. Tai tiesiogiai paliečia ir pažadina įvairias vidines baimes. Skyrybos vienu smūgiu įsminga taip giliai, kad gilesnės žaizdos gyvenime jau niekas negali padaryti.“ Ši vokiečių scenaristo Botho Strausso mintis itin taikliai apibūdina ilgai brandintą įvykį Vilniaus mažajame teatre – Kirilo Glušajevo premjerą „Dvasiniai reikalai“. Ingmaro Bergmano tekstas Vilniaus mažajame teatre statomas pirmą kartą išskirtiniu metu – artėjant jo šimtosioms gimimo metinėms.

 Aktorė G.Latvėnaitė pirmą kartą sukūrė vaidmenį monospektaklyje.<br> N.Vasilenko nuotr.
 Aktorė G.Latvėnaitė pirmą kartą sukūrė vaidmenį monospektaklyje.<br> N.Vasilenko nuotr.
 K.Glušajevas režisavo monospektaklį, kuriame vaidina jo žmona aktorė G.Latvėnaitė.<br> N.Vasilenko nuotr.
 K.Glušajevas režisavo monospektaklį, kuriame vaidina jo žmona aktorė G.Latvėnaitė.<br> N.Vasilenko nuotr.
 Aktorė G.Latvėnaitė pirmą kartą sukūrė vaidmenį monospektaklyje.<br> N.Vasilenko nuotr.
 Aktorė G.Latvėnaitė pirmą kartą sukūrė vaidmenį monospektaklyje.<br> N.Vasilenko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 18, 2017, 9:54 AM, atnaujinta Oct 18, 2017, 6:13 PM

Aktorė Gintarė Latvėnaitė yra sukūrusi įsimintinų vaidmenų spektakliuose: „Madagaskaras“, „Trys seserys“, „Motina“, „Bedalis ir labdarys“, „Europiečiai“. Už vaidmenį spektaklyje „Mistras“ aktorė gavo Auksinio scenos kryžiaus apdovanojimą. Gintarė yra muzikinio spektaklio „Mano batai buvo du“ idėjos autorė ir režisierė. Šį kartą G.Latvėnaitė debiutuoja kaip monospektaklio aktorė: „Pirmą kartą scenoje esu visiškai viena.“

Naujausiame spektaklyje „Dvasiniai reikalai“ tiek pagrindinė herojė Viktorija Egerman, tiek pagrindinį vaidmenį kurianti aktorė G.Latvėnaitė žengia į amžiaus vidurio krizės lauką, kuriame pradeda kilti klausimai: kas aš esu, ką aš darau, gal jau laikas man pradėti daryti tai, ką iš tikrųjų noriu? Kokie MANO norai iš tikrųjų? Tai klausimai, aktualūs visiems, ne tik moterims. Šiame spektaklyje vyrams gali būti įdomu pažinti moterį, o pažinus moterį – pažinti save.

Pasak režisieriaus Kirilo Glušajevo, tiek pati spektaklio herojė, tiek pagrindinį vaidmenį kurianti aktorė naujai įvertina nueitą kelią, pergalvoja ir perkainoja vertybes.

„Dauguma esame girdėję apie vyrų amžiaus vidurio krizę, o apie moterų amžiaus vidurio krizę kalbama mažai. Šiandiena diktuoja grožio, greito tempo, profesionalaus vaikų auginimo, karjeros kultą – moterims keliama daugybė reikalavimų ir retas kuris paklausia: kas stovi už tų gerai atliekamų socialinių vaidmenų? Kas ta moteris? Kokia jos asmenybė? Spektaklis „Dvasiniai reikalai“ bus įdomus žmonėms, kurie smalsūs, atidūs sau ir artimiesiems, pasiilgę susitikimo akis į akį su aktore - moterimi, panašia į save. Tiems, kurie nėra praradę gebėjimo klausyti, išgirsti, skirti savo dėmesį. Tiems, kurie žino, ką reiškia pabūti kartu.“

Pagrindinės režisieriaus K.Glušajevo spektaklių veikėjos yra neeilinės moterys. Naujausiu spektakliu jis lieka ištikimas moters charakterio išskirtinumo ir paslaptingumo temai (prieš tai režisierius pristatė spektaklius „Motina“ ir „Terapijos“). Trilogiją moters tema K.Glušajevas vainikuoja spektakliu „Dvasiniai reikalai“.

Spektaklio „Dvasiniai reikalai“ premjera. Spalio 20, 21 d. Vilniaus mažasis teatras.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.