Vilniaus mažojo teatro premjera: apie vienatvę atskirai ir kartu

Gruodžio 8, 9 d. Vilniaus mažajame teatre trečioji sezono premjera – „Dviese sūpuoklėse“. Pasak teatro meno vadovo Rimo Tumino, tai – dar vienas viltingas spektaklis. Su savo skauduliais. Bet apie žmogų. Šį sezoną Vilniaus mažasis teatras atsisuka į savo prigimtį, savo pavadinimą ir siūlo jaukius, kamerinius spektaklius: „Fantazijus“ (rež. Gabrielė Tuminaitė), „Dvasiniai reikalai“ (rež. Kirilas Glušajevas) ir „Dviese sūpuoklėse“ (rež. Ulanbekas Bajalijevas).

Vilniaus mažojo teatro spektaklyje  „Dviese sūpuoklėse“ Gitelos Moskos ir Džerio Rajeno vaidmenis atliks I.Patkauskaitė ir M.Vaitiekūnas. <br> L.Vansevičienės nuotr.
Vilniaus mažojo teatro spektaklyje  „Dviese sūpuoklėse“ Gitelos Moskos ir Džerio Rajeno vaidmenis atliks I.Patkauskaitė ir M.Vaitiekūnas. <br> L.Vansevičienės nuotr.
Spektaklyje  „Dviese sūpuoklėse“ Gitelos Moskos ir Džerio Rajeno vaidmenis 1962 m. Rusų dramos teatre sukūrė legendinė Monika Mironaitė ir Artiomas Inozemcevas.
Spektaklyje  „Dviese sūpuoklėse“ Gitelos Moskos ir Džerio Rajeno vaidmenis 1962 m. Rusų dramos teatre sukūrė legendinė Monika Mironaitė ir Artiomas Inozemcevas.
Gitelos Moskos ir Džerio Rajeno vaidmenis 1994 m. kino juostoje „Dviese sūpuoklėse“ įamžino Nelė Savičenko ir Kostas Smoriginas.  
Gitelos Moskos ir Džerio Rajeno vaidmenis 1994 m. kino juostoje „Dviese sūpuoklėse“ įamžino Nelė Savičenko ir Kostas Smoriginas.  
Vilniaus mažojo teatro spektaklyje  „Dviese sūpuoklėse“ Gitelos Moskos ir Džerio Rajeno vaidmenis atliks I.Patkauskaitė ir M.Vaitiekūnas.  <br> L.Vansevičienės nuotr.
Vilniaus mažojo teatro spektaklyje  „Dviese sūpuoklėse“ Gitelos Moskos ir Džerio Rajeno vaidmenis atliks I.Patkauskaitė ir M.Vaitiekūnas.  <br> L.Vansevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Rūta Jakimauskienė

Nov 24, 2017, 9:08 AM, atnaujinta Nov 24, 2017, 12:42 PM

Spektaklį „Dviese sūpuoklėse“ režisuoja R.Tumino mokinys, kirgizų kilmės režisierius U.Bajalijevas, kuris į savo kūrybinę komandą pasikvietė aktorius Indrę Patkauskaitę ir Mantą Vaitiekūną, bulgarų kilmės scenografą Julianą Tabakovą, kompozitorių Faustą Latėną.

„Dviese sūpuoklėse“ – tai amerikiečių autoriaus Williamo Gibsono pjesė apie neįmanomą dviejų veikėjų meilę, ilgesį, vienatvę. Vienatvę tiek būnant kartu, tiek būnant atskirai. Tai santykių drama, kuri bus atpažįstama daugumai žiūrovų.

„Ši 1958 m. parašyta pjesė pasakoja apie dviejų vienišų žmonių susitikimą. Apie tai, ko mes ieškom kituose, ko ilgimės, ko laukiame, kuo nusiviliame ir ko atsisakome, su kuo kovojame, o kam pasiduodame. Ko esame pasiryžę atsižadėti, o kada lengviausia išeiti. Tai istorija apie sudėtingus ir daugialypius mus, o konkrečią mintį galbūt kiekvienas išgirs savą. Galbūt ką nors primins“, – tikisi pagrindinį vaidmenį atliekanti Vilniaus mažojo teatro aktorė Indrė Patkauskaitė, iki šiol mums žinoma iš pagrindinių vaidmenų spektakliuose „Madagaskaras“, „Marija Stiuart“, „Maskaradas“, „Kruvinos vestuvės“. Iš viso su Indrės Patkauskaitės vardu sietini daugiau nei trisdešimt spektaklių.

Pagrindinį vaidmenį atliekančiai aktorei W.Gibsono pjesė „Dviese sūpuoklėse“ pasirodė įdomi savo sudėtingais ir giliais dviejų žmonių portretais, žmogaus pajautimu ir tuo ateinančiu, jau greičiausiai nieko nestebinančiu supratimu, kad už bet kokių drąsių ieškojimų ir klaidžiojimų beveik visada slypi pamatinis noras būti kam nors reikalingam, nenumaldomas troškimas mylėti ir būti mylimam.

Šokėja Gitela, kurią įkūnija I.Patkauskaitė, yra stipri, tačiau kartu sudėtinga asmenybė. Jos asmenyje spontaniškumas ir begalinė energija dera su staigiu užsisklendimu ir susimąstymu. Ji kupina gyvybingumo, tačiau taip pat yra itin jautri ir emocionali. Kartais gali būti stačiokiška, o kartais gali tapti tiesiog mažu, naiviu vaiku. Į viską ji žvelgia atviromis akimis ir, rodos, yra pasiruošusi pulti į bet kokią situaciją, kartais taip apvogdama save.

Jie su scenos partneriu M.Vaitiekūnu kurs dviejų žmonių istoriją apie tai, kas nutinka, kai viename dideliame mieste susitinka dvi vienišos sielos, o iš paskos velkasi praeitis ir neužgijusios žaizdos.

„Kiekvienas vaidmuo turi savo uždavinius, aplinkybes, kuriomis jis veikia. Visos mano scenoje įkūnytos asmenybės gyvenime balansavo ant beprotybės ribos, o gal ir daugiau...“ – kalbėjo Mantas apie suvaidintus Mikalojų Konstantiną Čiurlionį („Svajonių piligrimas“), Oskarą Milašių („Madagaskaras“), Federiką Šopeną („Mistras“), Robertą Šumaną („Trio“). Visi šie vaidmenys leido suprasti, kaip arti beprotybė yra šalia kuriančio žmogaus. Galbūt šiek tiek beprotybės yra ir šalia vienišo, sutrikusio, ribinėje situacijoje atsidūrusio žmogaus?

Šiame spektaklyje M.Vaitiekūnas vaidins trisdešimt trejų teisininką, atvykusį į Niujorką ir bandantį pabėgti nuo savo praeities. Įsikūręs viename iš prastesnių Ist Saido nuomojamų namų, dienas stumia lankydamas muziejus ir beverčius filmus, slampinėdamas miesto tiltais, turėdamas vos dešimt dolerių per dieną dieną. Puolęs į naujus santykius, jis galiausiai suvokia, ką reiškia iš tikrųjų mylėti: „Mylėti – tai turėti žmogų giliai savyje, turėti diena iš dienos, metai iš metų, kai vyras ir moteris pasimaino savo protais, mintimis, prisiminimais, pasimaino akimis.“

Spektaklį „Dviese sūpuoklėse“ stato režisierius U.Bajalijevas, subūręs talentingų kūrėjų komandą. Režisierius žada scenoje papasakoti įdomią ir užburiančią istoriją apie dvi nepridengtas vienatves Niujorke, apie du vienišus žmones, kurie nori spėti įšokti į paskutinį nuvažiuojančios jaunystės traukinio vagoną: „Ji – laisva kaip paukštis, jis – laisvas kaip sliekas“. Režisierius nori duoti savo herojams galimybę išsisakyti, išsiverkti, nusiraminti, susitaikyti su savimi, su savo būtimi.

Pasak M.Vaitiekūno, Lietuvoje debiutuojantis režisierius labai įdomus, atviras, matantis ir analizuojantis: „Toks jausmas, kad jis viską jau žino, bet bando pažadinti mūsų, aktorių, vidų. Jaučiama, kad jis R.Tumino mokinys ir didelis jo talento gerbėjas, o tai repeticijas daro dar įdomesnes.“

Per repeticijas aktoriams su režisieriumi tenka bendrauti ne gimtąja kalba. „Tai nuostabi profesinė patirtis ir galimybė patobulinti savo ne itin tobulus rusų kalbos įgūdžius. Kadangi repetuojame lietuvių kalba, mudviem su Mantu buvo labai keista, kaip režisierius, kuris geriausiu atveju lietuviškai moka keletą žodžių, rodos, puikiausiai supranta viską, ką mes kalbame scenoje. Man tai nuostabu ir sukelia dar didesnę pagarbą, nes tik itin jautrią vidinę klausą turintis žmogus gali būti toks dėmesingas ir atidus“, – repeticijų patirtimi dalijosi I.Patkauskaitė.

Šis spektaklis – pirmasis, kuriame aktoriai I.Patkauskaitė ir M.Vaitiekūnas scenoje susitiks kaip pora. Ir tai neabejotinai bus labai gražu. Kitaip ir negali būti, kai vaidina du talentingi, žavūs, įdomūs aktoriai. Jiems šį kartą tenka Gitelos Moskos ir Džerio Rajeno vaidmenys, kuriuos dar 1962 m. Rusų dramos teatre sukūrė legendinė Monika Mironaitė ir Artiomas Inozemcevas, o 1994 m. kino juostoje įamžino Nelė Savičenko ir Kostas Smoriginas.

Spektaklio „Dviese sūpuoklėse“ premjera. Gruodžio 8, 9, 22, sausio 13 d. Vilniaus mažasis teatras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.