Klarnetų šventėje su Lietuvos kameriniu orkestru grieš ypatingi svečiai

Gruodžio 6 d., trečiadienį, Nacionalinėje filharmonijoje vyks Lietuvos kamerinio orkestro koncertas, o jame solo skambės aukštas, tyras, skaidrus balsas. Kas tai? Ogi retai su orkestru solo pasirodantis klarnetas. Šio instrumento garso subtilybes Filharmonijos publikai perteiks prancūzų muzikas Nicolas Baldeyrou ir talentingas Lietuvos klarnetininkas Rimvydas Savickas. Orkestro muzikos koncertą „Klarnetų šventė“ diriguos Vilmantas Kaliūnas.

 N.Baldeyrou. <br> Rengėjų nuotr.
 N.Baldeyrou. <br> Rengėjų nuotr.
 R.Savickas.<br> Rengėjų nuotr.
 R.Savickas.<br> Rengėjų nuotr.
  V.Kaliūnas.<br> Rengėjų nuotr.
  V.Kaliūnas.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 4, 2017, 8:57 AM, atnaujinta Dec 4, 2017, 8:58 AM

Garsus prancūzų klarnetininkas Nicolas Baldeyrou yra laimėjęs ne vieną tarptautinį konkursą ir pelnęs įvairių apdovanojimų, tarp jų – Carlo Nielseno (Odensė), Jaunųjų muzikų (Bukareštas), „Rising Star“ programos, ARD (Miunchenas), „Dos Hermanas“ (Ispanija), ICA jaunųjų menininkų (JAV), „Bunkamura Orchard Hall“ (Japonija). 

N. Baldeyrou „Alma Mater“ – Paryžiaus nacionalinė muzikos ir šokio konservatorija, nuo 2006 m. jis dėsto Liono nacionalinėje muzikos ir šokio konservatorijoje. Kaip solistas jis koncertuoja su įvairiais orkestrais, tarp jų - Bavarijos radijo simfoniniu, Prahos, Tokijo, Sankt Peterburgo filharmonijų, Sofijos simfoniniu, George Enescu filharmonijos, taip pat daugeliu Prancūzijos orkestrų. 

N. Baldeyrou rečitaliai skamba Niujorko „Carnegie Hall“, Amsterdamo „Concertgebouw“, „Cité de la Musique à Paris“, Kelno filharmonijos, Zalcburgo „Mozarteum“, Vienos „Konzerthaus“, Maskvos P. Čaikovskio filharmonijos ir kitose salėse. Ieškodamas naujo repertuaro N. Baldeyrou domisi autentiškais instrumentais, taip pat tais, kuriais nėra dažnai grojama. Štai ir koncerte Vilniuje jis gros ne tik mums įprastu klarnetu, bet ir basethornu (altinis klarnetas). 

Klarnetininkas, tarptautinių konkursų Lietuvoje, Suomijoje, Ukrainoje ir Latvijoje laureatas Rimvydas Savickas bakalauro laipsnį įgijo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA, prof. Algirdo Budrio klasėje), pusmetį tobulinosi Danijos Karališkojoje muzikos akademijoje (pas prof. Jorgeną Jenseną), magistro studijas baigė 2014 m. Kalifornijos valstijos Fulertono universitete Los Andžele. Čia studijavo pas tarptautinį pripažinimą pelniusį klarnetininką Håkaną Rosengreną. 

Tarptautiniame „Ima Hogg“ konkurse Hjustone pateko tarp dešimties geriausių solistų iš 138, grojusių įvairiais instrumentais. Šiuo metu R. Savickas dėsto LMTA ir Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje, yra valstybinio pučiamųjų instrumentų orkestro „Trimitas“ artistas. Kaip solistas koncertuoja su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, Klaipėdos kameriniu, Lietuvos kariuomenės orkestrais ir Čiurlionio kvartetu.

Kuo šie solistai nudžiugins publiką „Klarnetų šventėje“? N. Baldeyrou su LKO atlis švedų ir suomių muzikos klasiko Bernhardo Henriko Crusello Koncertą klarnetui ir orkestrui Nr. 3, op. 11, o abu solistai pagros neilgą trijų dalių virtuozinę pjesę – Felixo Mendelssohno-Bartholdy „Konzertstück“ klarnetui, basethornui ir orkestrui Nr. 1 f-moll, op. 113. LKO koncerte dar skambės čekų muzikos klasiko Josefo Myslivečeko Simfonija Es-dur, ED. 10:Eb6 ir Dmitrijaus Šostakovičiaus Kamerinė simfonija c-moll, op. 110a.

Spalvingą „Klarnetų šventės“ programą diriguosiantis Vilmantas Kaliūnas studijavo obojaus specialybę ir dirigavimą Lietuvoje ir Vokietijoje, dalyvavo daugelyje meistriškumo kursų. Kaip kviestinis dirigentas V. Kaliūnas pasirodo su „Berlin Sinfonietta“, Tiuringijos, Jenos (Vokietija) filharmonijų, Vokietijos radijo filharmonijos Sarbriukeno-Kaizerslauterno, Lietuvos kameriniu, Pazardžiko (Bulgarija) simfoniniu, Kauno miesto simfoniniu orkestrais.

 2010–2015 m. dirigentas buvo Zarluiso grafystės simfoninio orkestro meno vadovas. Nuo 2014 m. V. Kaliūnas yra nuolatinis maestro Karelo Marko Chichono asistentas.

Lietuvos kamerinio orkestro koncertas „Klarnetų šventė“ vyks gruodžio 6 d., trečiadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.