„Canto Fiorito” nudžiugins naujais radiniais iš LDK muzikos lobyno

Tarptautinis senosios muzikos ansamblis „Canto Fiorito” pažers atradimų iš tik ką išifruotų XVII a. pradžios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) muzikos rankraščių.

 Ansamblio „Canto Fiorito”  įkvėpėjai R.Calveyra ir R.Dubinskaitė su dviem kviestinėmis senosios muzikos žvaigždėmis atskleis  klausytojams dar nevartytus XVII a. natų rinkinio  puslapius. <br> Rengėjų nuotr.
 Ansamblio „Canto Fiorito”  įkvėpėjai R.Calveyra ir R.Dubinskaitė su dviem kviestinėmis senosios muzikos žvaigždėmis atskleis  klausytojams dar nevartytus XVII a. natų rinkinio  puslapius. <br> Rengėjų nuotr.
Koncertuose pasirodys  ryškiausia šių dienų liutnios žvaigždė Th.Dunfordas (kairėje) ir vargonų bei klavesino virtuozas D.Pozzi. 
Koncertuose pasirodys  ryškiausia šių dienų liutnios žvaigždė Th.Dunfordas (kairėje) ir vargonų bei klavesino virtuozas D.Pozzi. 
Vilniuje saugoma „Liber tabulatura" laikytina pasaulinės reikšmės muzikos istorijos dokumentu. <br> Rengėjų nuotr.
Vilniuje saugoma „Liber tabulatura" laikytina pasaulinės reikšmės muzikos istorijos dokumentu. <br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 23, 2017, 8:40 AM

Gruodžio 28 d. Valdovų rūmai kviečia į šventinį ansamblio „Canto Fiorito” koncertą „Liber tabulatura”, kuris ne tik džiugins klausytojus puikių senosios muzikos atlikėjų pasirodymu, bet ir leis susipažinti su XVII a. pradžioje LDK skambėjusia įvairių šalių kompozitorių kūryba bei prisidės prie vieno svarbiausių LDK muzikos istorijos šaltinių pažinimo. 

Ansamblio dainininkė Renata Dubinskaitė, meno vadovas, garsus išilginės fleitos ir korneto atlikėjas Rodrigo Calveyra, ryškiausia šių dienų liutnios žvaigždė Thomas Dunfordas bei vargonų ir klavesino virtuozas Davide'as Pozzi pristatys naują „Canto Fiorito" programą, kurios pagrindas -  rankraštinio natų rinkinio „Liber tabulatura” kūriniai. 

Rinkinyje – net keli šimtai kūrinių

Šis vertingas rankraštis saugomas Lietuvos mokslų akademijos bibliotekoje Vilniuje. Jis buvo sudarytas XVII a. pradžioje Braunsbergo jėzuitų kolegijoje (dabartinėje Lenkijos teritorijoje), kuri anuomet priklausė Lietuvos jėzuitų provincijai ir palaikė glaudžius ryšius su Vilniaus jėzuitų kolegija. 

Pasak muzikos istorikės Jūratės Trilupaitienės, ši tabulatūra yra „reikšmingas, iškilus muzikinės kultūros paminklas, atspindintis plačią XVII a. Rytų Prūsijos, Lenkijos ir Lietuvos muzikinės kultūros panoramą bei tarp šių kraštų gyvavusius muzikinius ryšius”. 

Šioje tabulatūroje specifiniu vargonams skirtu natų užrašymo būdu užfiksuota apie 300 muzikinių kompozicijų. Iš jų galima spręsti apie tai, kokie kūriniai buvo žinomi ir atliekami mūsų krašte, kokie kompozitoriai formavo regiono muzikos skonį. 

Natas perrašė šiuolaikiškai

Tabulatūroje natos žymimos raidėmis, o ritminės vertės – grafiniais ženklais, tad daugumai šių dienų muzikantų tokios natos yra neperskaitomos, ir dėl to šis vertingas muzikos šaltinis iki šiol yra menkai pažintas. 

Užpildyti šią spragą ėmėsi senosios muzikos ekspertas, ansamblio „Canto Fiorito" meno vadovas R.Calveyra, įsitraukęs į Lietuvos kultūros tarybos finansuojamą menininkų rezidencijos projektą „Liber tabulatura" kūrinių atgaivinimas". 

Rezidencijos metu jis studijavo tabulatūroje užfiksuotus  kūrinius, tikslino kai kurių jų autorystę, dalį  perrašė šiuolaikine notacija ir atrinko kūrinius šį rankraštį pristatančiai koncertinei programai.

Didžiausias atradimas R.Calveyrai buvo faktas, kad „Liber tabulatura" užfiksuoti kai kurių garsių Europos kompozitorių pavyzdžiui, Orlando di Lasso -- kūriniai neminimi jokiuose kituose muzikos šaltiniuose. Taigi greičiausiai jie išlikę tik Vilniuje saugomame rankraštyje, dėlto „Liber tabulatura" laikytina pasaulinės reikšmės muzikos istorijos dokumentu. 

Prašyte prašosi tyrimų

Šis natų rinkinys leidžia teigti, kad jėzuitų formuotas muzikos gyvenimo tradicijas labiausiai įtakojo italų ir vokiečių kompozitoriai, taip pat keli kitų šalių kūrėjai. Tarp jų minėtini garsiausi to meto Europos autoriai O. di Lasso, Lodovico da Viadana, Agostino Agazzari, Hans Leo Hassler ar Williamas Byrdas bei šiame regione dirbę Vazų dvaro kapelmeisteris Annibale Stabile, Gdanske kūręs Andreasas Hakenbergeris, Vilniuje kapelmeisteriu dirbęs Giovanni Battista Cocciola ir kiti. 

Vis dėlto didelė dalis tabulatūroje užfiksuotų kūrinių yra anoniminiai. R.Calveyros teigimu, „Liber tabulatūros” turtai „prašosi” ilgalaikių išsamių tyrimų ir pristatymų naujose koncertinėse programose. 

Koncerte Valdovų rūmuose vokalinę ir instrumentinę muziką iš šio rinkinio papildys kūriniai iš kitų to paties laikotarpio tabulatūrų, sukurtų Italijoje, Vokietijoje ir Anglijoje. 

Tabulatūrinis muzikos užrašymas buvo būdingas harmoniniams instrumentams, vienu metu grojantiems skirtingas partijas –  vargonams, liutniai ir arfai (tiesa, kiekvienam instrumentui pritaikytas specifinis užrašymo metodas). 

Tad „Liber tabulatura" papildys kompozicijos iš Johno Dowlando ir Johanneso Hieronymuso Kapsbergerio liutnios tabulatūrų, taip pat kūriniai iš Luzzasco Luzzasachi arfos tabulatūros ir Dietricho Buxtehudes vargonų tabulatūros. 
Ši programa gruodžio 29 d. skambės ir Kruonio bažnyčioje susirinkusiems Kaišiadorių rajono klausytojams.

Į šiuolaikinę notaciją R.Calveyros perrašyti „Liber tabulatūros” kūriniai bus viešai prieinami ansamblio interneto svetainėje www.cantofiorito.lt. 

Ansamblio „Canto Fiorito” koncertas „Liber tabulatura” LDK valdovų rūmuose – gruodžio 28 d. 19 val., Kruonio bažnyčioje – gruodžio 29 d. 19 val.  Bilietų kaina – 8-18 Eur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.