Lietuvos muzikos ambasadorių dieviškos dovanos - jau šį savaitgalį

Jie vadinami muzikos ambasadoriais. Jie atstovauja Lietuvai koncertuodami įvairiose užsienio šalyse, atlikdami lietuvių kompozitorių muziką, kuo aukščiau keldami Lietuvos kultūros kartelę.

Pianistė M.Rubackytė vadinama Lietuvos muzikos ambasadore.<br> D.Matvejevo nuotr.
Pianistė M.Rubackytė vadinama Lietuvos muzikos ambasadore.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2018, 11:56 AM, atnaujinta Feb 23, 2018, 12:10 PM

Kovo 8 d. Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio proga jie koncertuos garsiojoje Paryžiaus „Gaveau“ salėje, o štai šį savaitgalį valstybės jubiliejui skirtą programą atliks Lietuvoje.

Jie – tai Lietuvos kamerinis orkestras (LKO), pianistė Mūza Rubackytė ir dirigentas Robertas Šervenikas. Jų koncertas „Lietuvos muzikos ambasadoriai“ vasario 23 d. vyks Kaune, o vasario 24 d. – Vilniuje.

Šventinio koncerto programoje skambės klasikos šedevrai – Wolfgango Amadeaus Mozarto Koncertas fortepijonui Nr. 23 A-dur, KV 488 ir Fryderyko Chopino Koncertas fortepijonui Nr. 1, op. 11, taip pat šiuolaikinių lietuvių ir prancūzų autorių Arvydo Malcio ir Pierre’o Thilloy kūriniai.

M.Rubackytės ir LKO atliekami koncertai fortepijonui žada neišdildomų sąlyčio su klasika įspūdžių. O kaip su tuo derės šiuolaikinių autorių muzika?

Pasak kompozitoriaus A.Malcio, į programą įtrauktasis jo kūrinys „Paukščių takas“ styginių orkestrui (2004 m.) – tai muzikinis nuotykis, muzikinė pramoga. „Paukščių takas“ – tai post scriptum W.A.Mozartui ir klasicizmui.

„Norėjau parašyti taip lengvai ir bravūriškai, kaip tai darydavo W.A.Mozartas. Tai grįžimas į tonalią muziką su daugybe moduliacijų ir sekvencijų. Prisimindamas W.A.Mozartą, kaskart sugrįžtu į jaunystę, į tuomet mano aplinkoje skambėjusią muziką“, – sakė autorius.

„Paukščių takas“ yra ganėtinai populiarus, jį jau atliko per 30 orkestrų ir ansamblių, kūrinys daugiau kaip 100 kartų skambėjo Europos, Amerikos, Azijos koncertų salėse, tarp jų – Niujorko „Carnegie Hall“, Maskvos filharmonijos, Paryžiaus „Théâtre des Champs-Élysées“. Kūrinį girdėjo Echternacho muzikos (Liuksemburgas), „Maskvos rudens“, Šlėzvigo-Holšteino (Vokietija), „Šilko kelio“ Siane (Kinija) festivalių klausytojai.

Savo taką tarp Prancūzijos ir Lietuvos muzikos nuties šiuolaikinis prancūzų kompozitorius, pianistės M.Rubackytės bičiulis P.Thilloy. Anot paties P.Thilloy, pažintis su ne vieną jo kūrinį skambinusia pianiste M.Rubackyte paskatino susidomėti lietuvių kultūra. Jį sužavėjo Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūryba, ypač simfoninė poema „Jūra“, lietuvių liaudies dainos, sutartinės ir žinomiausios lietuviškos pasakos „Eglė žalčių karalienė“ teogoninis mitas.

Prieš penkerius metus Nacionalinėje filharmonijoje skambėjo P.Thilloy oratorija „Eglė žalčių karalienė“ chorui ir orkestrui, o šiame koncerte – legenda orkestrui „Eglės sapnas“ („Le songe d’Eglė“). Naująjį opusą kompozitorius dedikavo M.Rubackytei, Lietuvos kameriniam orkestrui ir Lietuvai.

„Šis kūrinys – dovana šaliai ir tautai, kuri prieš šimtą metų atgavo nepriklausomybę; tai Lietuvos metafora, tokia kaip Uroboras, amžinojo gamtos rato, vilties ir atgimimo simbolis.

Tai durys į kitą, padavimų ir legendų, tradicijų ir pasakų pasaulį, kuriame slypi pati kultūros šerdis – „kylanti iš vaizduotės klodų ir liaudies pasakų, mažai pažintų, bet užburiančių, kurios yra niekas kitas, kaip tik poetinis pasaulio atspindys“, – apie „Eglės sapną“ sakė P.Thilloy.

Lietuvos kamerinio orkestro, pianistės M.Rubackytės ir dirigento Roberto Šerveniko koncertas „Lietuvos muzikos ambasadoriai“. Vasario 23 d., penktadienį, 18 val. Kauno valstybinė filharmonija.

Vasario 24 d., šeštadienį, 19 val. Vilnius, Lietuvos nacionalinė filharmonija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.